НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Спатифилумът ви вече ще расте без проблеми! Вижте как!

Спатифилумът ви вече ще расте без проблеми! Вижте как!

0
Спатифилумът ви вече ще расте без проблеми! Вижте как!
Спатифилумът ви вече ще расте без проблеми! Вижте как!

Спатифилумът е не претенциозно растение, но понякога може да донесе неприятности на собственика си. Грешките в грижата му незабавно засягат неговото състояние. Спатифилумът може да почернее, пожълтее, да потъмнее, да загуби цвета си. Всички тези симптоми ясно сочат за проблеми в агротехниката, които трябва да бъдат решени, за да възстановите здравето на декоративното си растение.

Симптом №1. По върховете на листата има кафяви петна.

Повечето цветари се питат защо Спатифилумът почернява и защо изсъхват върховете на листата му. Сега ще разберете!

Причината №1: Сух въздух

В този случай връхчетата изсъхват съвсем малко – само 1-2 мм. В същото време останалата част от листото остава зелена или в границата на потъмняването придобива жълт цвят.

Това обикновено се случва с листата, ако въздухът е сух, което е нормално в жилищни условия. Особено изразен е този феномен през зимата, когато се отоплявате.

Какво да направите?

За да намалите появата на черни петна или да ги сведете до минимум, повишете влажността в близост до саксията на растението. Препоръчително е Спатифилумът да:

 • да се пръска 2 пъти на ден с топла вода;
 • да бъде поставен в непосредствена близост до аквариум;
 • да поставите саксията върху съд с мокра керамика;
 • да използвате овлажнител (най-ефективното средство за защита).

Причина №2: Влага

В този случай, Спатифилумът почернява и сухите места по листата са малко по-различни. Дефектът засяга по-широка площ. Зоната на потъмняване бива ограничена от нормалната част на листата с жълт ръб.

Какво да направите?

Почерняването само по върховете на листата предполага, че растението е поливано често, но е започнало гниене в корените. В този случай, ще ви помогне режим, с който да регулирате поливането.

Някои цветари са решили да поливат Спатифилумът само когато листата му увиснат или външно изглеждат изтощени. Понякога това се случва при почти напълно изсъхване на почвата в саксията! Въпреки привидното изсушаване всичко това е в реда на нещата. Полейте с вода и час по-късно всички листа ще възвърнат свежия си вид.

В същото време, редуването на сух режим и обилно поливане не е препоръчителен вариант. Това означава, че понякога може да се приложи, но не трябва да се превръща в ежедневие. В противен случай вредите на състоянието на почвата и на малките смукателни корени, които могат да изсъхнат. В идеалния случай трябва да поливате изсъхналата почва на цветето си, но без да подгизва.

Симптом №2. Сухи листа по краищата и черни петна в централната част на листата.

Причината №1. Влага

Тъмните черни или кафяви петна по листата на Спатифилума обикновено показват значителна влага, която е продължила дълго време. Най-вероятно цветето е поливано твърде често и в дъното на саксията, в близост до корените, се е образувало нещо като блато. Не е изненадващо, че при такава ситуация корените започват да гният, което причинява почерняването на листата.

Какво да направите?

За начало коригирайте поливането (виж предходния параграф за препоръчителния режим на поливане). Ако петната продължават да се разпространяват към по-голям брой листа или са увеличили размера си, то е необходимо да изследвате корените и да лекувате появилото се загниване. Това може да стане, както следва:

 • Махнете цветето от саксията.
 • Изплакнете корените във вода (в кофа с вода), леко ги освободете от старата почва.
 • Разгледайте корените дали е започнал процес на гниене. Увредените корени са меки, жълти или кафяви, а здравите за бели и плътни. Премахнете изгнилите корени с чист нож. Подхранете го с прах от активен въглен или канела на прах.
 • Оставете растението в продължение на 2-3 часа да изсъхне.
 • Сложете Спатифилумът в нова почва, в която добавете активен въглен за предотвратяване на гниенето. Поливането не е нужно! След 2-3 дни, когато новата почва е суха, полейте растението с леко топа вода – в идеалния случай преварена вода.

Причина №2. Охлаждане на корените

Листата могат да почернеят в следствие от “мокро” охлаждане. Например, ако сте полели растението през нощта, когато температурата е паднала, корените могат да измръзнат.

Какво да направите?

Опитайте се да не допускате такава грешка. Махнете цветето си от студения перваз на прозореца и не го поливайте вечерта. За бързото му възстановяване, го поръсете с адаптоген, който помага за преодоляване на неблагоприятните фактори и който увеличава имунитета на вашия Спатифилум.

Причина №3. Прехранване с торове (изгаряне)

Ако изгорите цветето си с торове, това ще се прояви много бързо. Буквално за една нощ, след като сте превишили с количеството тор, по листата се появяват кафяви или черни петна в обширна област. След това цялото листо става жълто и умира.

Какво да направите?

Ако предозирате, трябва да действате бързо. Корените на растението трябва да се изплакнат с чиста вода и да го пресадите в нова почва.

Симптом №3. Пожълтяване

Често листата пожълтяват, и то в големи количества. Това буквално ще развали декоративното ви растение. Опитайте се да разберете причината.

Причината №1. Директна слънчева светлина, слънчево изгаряне

Спатифилумът харесва така наречената полусянка. Това означава голямо количество разсеяна светлина без пряка слънчева светлина. Ако саксията бъде сложена на юг или югозапад на перваза на прозореца, скоро ще видите, че листата ще загубят наситено зеления си цвят и ще избледнеят.

Ако слънчевите лъчи не са само ярки, но и топли, има реален шанс от слънчево изгаряне. В този случай пожълтяването е под формата на петна или ивици по листата. Изгорените части изтъняват като пергамент.

Какво да направите?

Ако Спатифилумът е пожълтял поради силна светлина, трябва да го преместите на тъмно място без пряка слънчева светлина. Подходящи са первазите на север, североизток, северозапад и с източно изложение. Ако всички прозорци в апартамента са слънчеви, това не е страшно. Поставете Спатифилумът на известно разстояние от прозореца на стаята, за да намалите интензивността на светлината.

Причина №2. Липса на микроелементи, хлороза

При глад листата на Спатифилума пожълтяват неравномерно. Например, под формата на “мозайка” – жълт фон със зелени петна или обратното.

Пожълтелите листа с фон от зелени жилки се проявява при недостиг на желязо. Всяко друго неравномерно пожълтяване може да бъде свързано с липсата на различни микроелементи, по-специално бор и калций.

Пожълтяването поради глад лесно може да бъде елиминирано чрез торене и обогатяване на почвата. Вие трябва да направите следното:

 • преместете растението си в нова, лека и рохкава почва. Реакцията на почвата трябва да бъде леко кисела.
 • напръскайте го с растителен комплекс, съдържащ желязо – при диагностициране на недостиг на желязо или с комплекс от торове, съдържащи различни микроелементи (бор, калций, желязо) – при пълна липса на хранителни вещества.
 • След 2-3 седмици подхранете Спатифилумът с комплексен тор.

През цялото време поддържайте добра и влажна почва. Използвайте  преварена топла вода, пръскайте растението с вода 2 пъти на ден.

Причина №3. Стари листа

Ако ниските листа пожълтяват, това е естествен процес на стареене, който не изисква никаква намеса. Старите листа умират и на тяхно място ще дойдат нови. Пожълтяването може да се счете като проблем само ако процесът обхване и младите листа.

Симптом №4. Повяхване на листата

Ако листата на цветето ви увехнат и висят като парцали, трябва да предприемете незабавни действия. Такъв симптом показва, че корените на растението нямат достатъчно влага.

Причината №1. Пресушена почва

Това е най-честата причина. Спатифилумът изсъхва, когато почвата е пресушена и се нуждае от поливане.

Какво да направите?

Полейте растението достатъчно добре. В някои случаи, ако почвата е силно пресушена, използвайте торф. Просто поливането отгоре не винаги дава ефект. Препоръчително е да напоите почвата на върха, както обикновено, а след това да потопите растението в кофа или купа с вода в продължение на 15-20 минути.

Причина №2. Не еднородна почва

Случва се това, че след поливане листата за известно време се възстановяват, а след това избледняват отново. Независимо от факта, че почвата е все още мокра! Това означава, че корените на растениято, намиращи се вътре в почвата, са стегнати и не могат да се овлажнят с вода при нормално напояване.

Този проблем възниква, когато след закупуване на цветето то бъде преместено в нова почва и върху корените остане субстрат от почвата от магазина. Такъв субстрат изсъхва много бързо и се превръща в непроницаема топка. В същото време новата почва, в която е завършено пресаждането, има нещо като кладенец и остава мокра след поливане. Водата обаче не достига до корените, тъй като те достигат до изсъхналата буца торф.

Какво да направите?

За да не изсъхва почвата, отстранете почвата от магазина. За да направите това, измийте корените с вода и внимателно отстранете буците торф.

Причина №3. Загниване на корените

Загниването на корените възниква в следствие от прекомерна влага. В този случай, листата изсъхват. Поливането при коренното гниене няма да помогне, а напротив, то изостря проблема: листата ще изсъхнат двойно по-бързо.

Признак за гниене на корените е, ако почвата е постоянно влажна, въпреки факта, че напояването се извършва в продължение на дълъг период от време. Загнилите корени не абсорбират влагата от почвата и съответно растението се разболява и не получава вода и хранителни вещества.

За съжаление, кореновото гниене е коварна болест, която не винаги може да се диагностицира бързо. Младите цветари като видят, че Спатифилумът е изсъхнал, най-вероятно ще започнат да го поливат все повече и повече, докато не съсипят цветето си напълно!

Какво да направите?

При диагностициране на загниването на корените, пресадете растението в нова почва, като предварително премахнете всички изгнили части от корена. Пресаждането може да се извърши, както следва:

 • Извадете Спатифилумът от саксията.
 • Изплакнете корените с вода (в кофа), леко ги освободете от старата почва.
 • Всички изгнили корени почистете с чист нож. Подхранете с прах от активен въглен или канела на прах.
 • Оставете растението в продължение на 2-3 часа да изсъхне.
 • Добавете към новата почва активен въглен (за предотвратяване на процесите на гниене). Бъдете сигурни, че на дъното на саксията има добър дренажен слой (2-3 см най-малко) за предотвратяване на застой на вода в дъното на корените. На дъното на саксията трябва да има дренажни отвори (ако те са малко – направете дори повече с помощта на отвертка). Поливането веднага след пресаждане не е нужно!
 • След 2-3 дни, когато новата почва изсъхне, полейте с вода.

Симптом №5. Спатифилумът не расте.

Спатифилумът не произвежда нови листа, не расте.

Причината №1. Голяма саксия

Не забравяйте, че първо това растение увеличава кореновата си система, а след това започва да се разлиства. Ето защо, ако вие пресадите растението в твърде голяма саксия, ще трябва да изчакате да се образува коренова система. Едва след това ще се увеличи зелената маса.

Какво да направите?

Ако не искате да чакате няколко месеца, е необходимо да пресадите растението в саксия с близо 1-2 см по-голям диаметър от кореновата система.

Причина №2. Неправилно осветление

Спатифилумът спира растежа си при твърде интензивна или напротив, при твърде оскъдна светлина.

Какво да направите?

Преместете растението на добре осветено място без пряка слънчева светлина.

Симптом №6. Спатифилумът не цъфти

При подходящи условия той цъфти 2-3 пъти годишно, но не винаги очакването се превръща в реалност. И тогава възниква въпросът: “Защо тези цветя не цъфтят?”. Може да има няколко причини.

Причината №1. Твърде голяма саксия

Цъфтежът започва само след като корените са напълно пораснали. Ето защо, ако пресаждате цветето в саксия с неподходящ размер, цъфтежът може да се случи след няколко години.

Какво да направите?

Вземете нова саксия. За тази цел, подберете тесни и ниски саксии. Диаметърът трябва да бъде 1-2 см повече от кореновата система.

Причина №2. Липса на торене

Ако Спатифилумът не е пресаден или неговата почва е бедна на хранителни вещества, цъфтежът ще почака. При липса на тор, растението освен с липса на цъфтеж, реагира и с появата на по-малки жълти листа.

Има и други ситуации: цветето ви изглежда здраво, произвежда голям брой големи зелени листа, но не цъфти. Това означава, че консумира голямо количество азот, който стимулира растежа на зелена маса за сметка на цъфтежа, т.е. в почвата е налице много азот, благодарение на който листата на цветето растат, но липсват калий и фосфор, които отговарят за цъфтежа.

Какво да направите?

Ако саксията, в която расте Спатифилумът е с нормален размер, но не цъфти, подхранете го с комплексен тор с преобладаващо количество фосфор и калий (за цъфтеж).

Вижте още: Използвайте физалис, за да превърнете дома си в приказка!

Причина №3. Липса на светлина

Това растение е “сенкоустойчиво” и означава, че за него е противопоказна пряката слънчева светлина. Но дълбоката сянка също може да създаде проблеми. За Спатифилума трябва да подберете добре осветено място. В пълна сянка той няма да цъфне.

Какво да направите?

Необходимо е да преместите цветето си на по-добре осветено място.

Симптом №7. Появяват се цветя

Известно време след появата на нов цвят, можете да забележите снежнобелият оригинален цвят на растението. Това е характерно за всеки Спатифилум. Най-зеленикавият тон ще промени цвета си. Разбира се, не е необходимо да прилагате, каквито и да е мерки за това, тъй като това е нормално.