НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как китайските философи ще ви научат да живеете по-добре

Как китайските философи ще ви научат да живеете по-добре

0
Как китайските философи ще ви научат да живеете по-добре
Как китайските философи ще ви научат да живеете по-добре

Китайските философи и историята на китайската философия се превърна в най-популярният курс в Харвард. С какво е толкова интригуваща? Нека да разгледаме най-интересните съвети за това как да станем по-добри според Конфуций и други велики философи и мислители на древен Китай.

Хората често се изненадват научавайки, че Конфуций, Мен Дзъ, Лао Дзъ и други класически китайски философи не са били твърди традиционалисти, които са учили, че нашето висше благо произхожда от ограничената социална роля. Нито пък са били мъдреци проповядващи хармонично съществуване в мир с природата. По-скоро те се отнасят към ярките, радикални мислители, които подкопаха условностите на своето общество. Те са се стремили да направят света по-добър и да разширят границите на човешките възможности.

Средата на първото хилядолетие преди Христа била толкова бурна, както днес по отношение на споровете за това как да живеем, как да съхраним морала и как да изградим по-добро общество. За разлика от западните философи, които са ни по-добре познати, китайските философи са си задавали куп основополагащи въпроси. Тяхната философия може да се нарече изключително прагматична, на базата на въпросите, които изглеждат незначителни, например: “Как протича вашето ежедневие?” Тези източни философи подчертават, че големи промени се случват само когато започнем със земното и осъществимото. Техните учения показват, че много от нашите фундаментални предположения за това как трябва да живеем, всъщност ни водят към заблуда.

И така, кои са идеите, които ние ценим и какви алтернативи на тяхно място биха ни предложили китайските философи?

Спрете да търсите себе си

Нашите мислители са скептични относно съществуването на истинското “Аз”. Особено това, което можете да откриете, вглеждайки се в себе си.

Съществува такъв популярен постулат: важно е да се вгледате в себе си, за да разберете и осъзнаете истинската си същност. Нашите мислители биха реагирали със скептицизъм на теорията за съществуването на истинското “Аз”. Те са разбрали, че ние сме многопластови и се развиваме към външния свят, а не навътре. Човешката личност се формира чрез взаимодействие с други хора, чрез реакциите на неща и събития, чрез ред занимания. Вие не се държите по един и същ начин с майка си, с колегата, със зъболекаря и с близък приятел. Всеки един от нас е сложно създание, което непрекъснато се сблъсква с други сложни създания. Всяка среща очертава различни страни. Ние се състоим от поведенчески модели и емоционални навици, които са се развили с течение на времето. А това означава, че в нас са заложени многобройни възможности за това, което можем да станем.

Бъдете неавтентични

Ние сме не само това, което мислим за себе си. Веднага след като открием същността си, ние трябва да се приемем и да бъдем верни на себе си. Но голямият китайски мислител Конфуций, който е роден в шестия век преди новата ера, мислел по друг начин. Той би казал, че проблемът с автентичността е в това, че не е освобождение, както ние предполагаме. Как мислите, кое е това “истинско Аз”, което откривате в себе си? Това е вашият образ в конкретния момент от времето. Ако му останете верни и позволите на този образ да стане ваш ориентир, то той ще ви задържи и ще ограничи вашия растеж, който ще настъпи, когато признаете, че се променяте непрекъснато.

Ние успяваме, когато признаем своята сложност и се научим да работим с нея чрез самоусъвършенстване. Растежът започва, например, когато настъпи разбирането, че вие не сте побойник, само защото сте склонни да мислите за себе си, че сте човек избухлив или срамежлив, защото се смятате за интровертен. Повечето етикети са модели на поведение, които са се формирали у нас и се поддават на разрушение. Ние не сме просто това, което мислим за себе си. Винаги можем да се превърнем в по-добра версия на самия себе си.

Преструвайте се (извършвайте ритуали)

Когато се усмихвате, явно не сте ядосани или прехапвате езика си, за да не се разсмеете, вие се преструвате – държите се като възрастни. Противоположната страна на нашата почитана автентичност са ритуалните начини на поведение, които се наричат “преструване”. Не е ли по-добре да позволим да се изяви “истинското ни Аз”?

Но Конфуций ни учи, че някои определени ритуали – когато ние се държим “като че ли” – помагат на човек да се трансформира като разчупи моделите на поведение, към които се е нагодил. Когато се усмихвате, не изглеждате ядосани или хапете езика си, за да не се разсмеете, вие се преструвате. Това “като че ли” създава една малка почивка от реалността, затова е толкова ценно. Ние действаме “като че” ние сме различни и чувствата ни стават все по-зрели. Постъпвайки така, ние се превръщаме в някой по-добър и щедър, отколкото да изразяваме своите истински, но разрушителни чувства. Ние правим това отново и отново, тези действия стават ритуали, които позволяват на поведението да вземе превес над чувствата, а не обратното. С течение на времето ние се променяме, ставаме по-добри.

Вижте непостоянството на света

Как китайските философи ще ви научат да живеете по-добре

Всякакви отклонения – случайни разговори, впечатления, общувания – допълват живота.

Често разглеждайки себе си като стабилна личност, човек вижда света постоянен. Разбира се, ние осъзнаваме, че животът може да се промени, но в същото време сме склонни да приемем, че целият свят е предвидим и трябва да определим как ние ще се впишем в него. Ако ние считаме себе си силни по математика, ние продължаваме да следваме този академичен път; ако смятаме себе си за непредсказуеми, то търсим партньор в живота, който ще се присъедини към нашето приключение.

Мен Дзъ, представител на конфуциевата традиция, който е живял в края на 4-ти век преди новата ера, вижда света разпокъсан и нестабилен. Той би посъветвал да се работи с промените в заобиколните пътища – използване на случайни разговори, впечатления и общувания за обогатяване на живота. Подходът на Мен Дзъ означава не да се планира живота, а да се настройва траекторията му в движение.

Спрете вземането на решения

Когато обмисляте голяма промяна, по-лесно е да се вземе решение, ако отначало изпитате нови впечатления. Знаете ли какво е лошото на житейския план? Когато планирате живота си, вие вземате решения за една бъдеща личност, основавайки се на личността, която сте днес.

При приемането на важни решения, Мен Дзъ съветва да подхождаме към тях чрез малки и изпълними стъпки. Когато се замисляте да промените кариерата си, да утвърдите решението си или да го отхвърлите, ще бъде по-лесно, ако отначало получите нов опит в малък мащаб. Обърнете внимание на своята реакция от получените впечатления, именно тя ще ви отведе в нова, правилна посока.

Бъдете слаби

Забележете в света взаимосвързаността вместо разделението и различията, тогава ще бъдете в състояние да се слеете с другите.

Как китайските философи ще ви научат да живеете по-добре

Още една разпространена хипотеза: най-силният печели. Казва ни се, че трябва да бъдем силни и уверени в това, което искаме. Но Лао Дзъ в своя трактат Дао Дъ Дзин се застъпва за силата на слабостта над очевидната сила. Често хората си мислят, че това означава необходимост от хармонизиране с природата. Някои студенти, които за първи път се сблъскват с учението на Лао Дзъ, отиват на разходка в гората, за да се слеят с величието на природата. Но пасивността не е съвсем това, което той е искал да каже. Философът казва, че ние трябва да забележим как всичко в света е взаимосвързано, а не разделено и различно. Това разбиране помага да се хармонизираме с останалите.

Хармонията дава възможност за най-различни влияния. Без да използвате открита сила, можете да видите как умело ще се промени ситуацията, така че хората няма да забележат във вас доминанта.

Не се заигравайте със своите силни страни

Изживейте живота си като серия от пробиви, защото това ще ви промени с течение на времето.

Карат ни от най-ранна възраст да открием и да усъвършенстваме своите умения и таланти. Ако сте атлетичен, въвеждат ви във футболния отбор; ако постоянно се ровите в книгите, то ще изучавате литература. С възрастта човек развива тези естествени наклонности, докато те не се превърнат в част от неговата личност. Но ако се увлечем от този начин на мислене, може да спрем да правим всичко останало.

Нашите философи биха ни насърчиле да се съсредоточим върху това, което мислим за себе си и да отхвърлим предразсъдъците. Ако мислите, че сте тромав, захвенете се с танци. Ако не сте добър в езиците, запишете се на уроци по френски. Целта не е да станете в тази нова сфера най-добрият от всички, а да изживеете живота си като поредица от открития, защото това е нещото, което ни променя с течение на времето.

Вижте още5 признака, че познавате някого от минал живот!

Отхвърляне на осъзнаването

Принципите на осъзнаването в най-широкия смисъл, са противоположни на истинската му цел. Напоследък чуваме много за това колко е важно осъзнаването. То трябва да помогне на човек в постигането на мир и спокойствие в бързите темпове на живот. Дори го препоръчват като инструмент за повишаване на производителността и
ефективността на бизнес училищата, корпорациите и във въоръжените сили.

Широко приетите принципи на осъзнаването – в това число поглед към себе си и приемане на откритието с безпристрастност и неосъждане – е точно обратното на това, което би трябвало да бъде осъзнаването. Будизмът, в края на краищата, се придържа към учението за несъществуване на индивидуалното “Аз”. Конфуцианското самоусъвършенстване е различно. Става въпрос за взаимодействие със света и култивиране на самите себе си чрез всяка среща и взаимодействие. Той изповядва активен, а не пасивен начин на самообучение, за да станете по-добър вариант на самия себе си.

Преосмисляне традиция и съвременност

Модерното отношение към всичко, предполага, че вие сте се освободили от подтисничеството на традиционния свят и живеете живота, който сте си избрали. Но ако определяте традиционния свят като такъв, в който хората пасивно трябва да приемат всичко както е и да се опитват да се впишат в един стабилен, предварително установен ред, това означава, че сте традиционалист. Знанията, към които ние се придържаме и смятаме за истински, ограничават нашите възможности.

Хареса ли ви статията? Споделете вижданията за света на китайските философи, които поставят под въпрос традиционните ни представи за постигане на съдържателно и щастливо съществуване, с приятелите си.