НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Манипулация – какво да направите ако нежелано ви въздействат

Манипулация – какво да направите ако нежелано ви въздействат

0
Манипулация - какво да направите ако нежелано ви въздействат
Манипулация - какво да направите ако нежелано ви въздействат

Манипулация е умение да въздействаш върху околните така, че да ги караш да правят това, което искаш. С други думи – да ги контролираш.

На практика почти всеки човек ежедневно се сблъсква с манипулации. Те могат да бъдат съзнателни и несъзнателни, в делова или в лична сфера. Към тях прибягват нашите събеседници, за да постиганат определена цел и да получат психологическа или материална облага. За да развиете способността да устоявате на манипулации е необходимо да научите повече за това как те се случват.

Истина или лъжа: как да се разбере?

За начало трябва да се отбележи, че има двама участници във взаимодействието: манипулатор и адресат. С други думи, този, който се опитва да накара другия да направи нещо, за да получи някаква изгода за себе си и респективно “жертвата”. Всички наши думи и фрази, винаги могат да се тълкуват по три начина:

– истина
– лъжа
– полуистина

При манипулативните въздействия във фразите се преплитат истината и лъжата. Това се среща и в личния живот и в бизнеса.

Като за начало, нека да разгледаме как се извършва това в личните отношения:

Жена казва на мъжа си: “Днес срещнах една приятелка. Съпругът й е купил страхотно кожено палто. Ето какво означава мъжът да обича жена си.” Целта на това изречение е ясна – получаване от жената на материална придобивка. Но кое в тази фраза е истина и кое не е? Да, тя може да е срещнала приятелка, която има ново палто и която дори може би обича мъжа си. Но връзката между купуването на кожено палто и любовта дали се явява истина? Разбира се, че не, това е лъжа.

По този начин, при верни предхождащи събития, могат да бъдат направени погрешни заключения. Жената въздейства по такъв начин на мъжа, който, съзнателно или не, започва да мисли, че той също трябва да купи на жена си кожено палто или нещо друго, за да докаже любовта си към нея.

Следващият пример е за манипулативни фрази в сферата на бизнеса. По време на преговори понякога може да чуете следната фраза от опонентите си: “Чухме за вашата фирма не много добри отзиви от клиентите ви.” Подобно твърдение обикновено предизвиква объркване, каквато е и целта на събеседника ви. Нека да помислим кое в това изречение е лъжа и кое е истина. Могат ли конкурентите или бъдещите ви партньори да научат повече за вашата компанията от клиентите ви?

Да, могат. Логично е да се предположи, че от компанията са се оттеглили тези, които са недоволни от нейните услуги. Но в това изречение липсва конкретика, това е само едно обобщение, което може да се счита за лъжа. А противоречието винаги предизвиква объркване и разстройване, което обикновено иска да постигне противника.

Схема на манипулативно въздействие. Как се манипулират хората?

Получаването на противоречива информация предизвиква у човек чувството, че “нещо не е наред”.

След това се появява една неопределеност, която се възприема лошо от човешкия мозък.

В случая, когато обектът на въздействието приеме ситуацията, можем да кажем, че манипулацията се е състояла на 70%.

Лицето започва да игнорира несигурността и изтиква на заден план сигнала, че “нещо не е наред”.

В резултат на това човекът губи реалната картина на ситуацията. Съзнанието се стеснява и се фокусира само върху един аспект от реалността, за който е ставало въпрос още от самото начало.

Да се опитаме да разберем това от примера с палтото. Съпругата “изпраща” съобщение до съпруга си. Независимо от факта, че той осъзнава, че нещо не е наред, у него се формира картината, че палтото (или друг скъп подарък) ще означава доказателство за любовта му. Той се опитва да “потули” сигнала, че нещо не е наред и се съсредоточава върху това, че трябва да докаже, че той не по-малко обича жена си от съпруга на приятелката ù.

Манипулаторът може да добавя послания, или да предостави инициативата на адресата. Ако е необходимо, той предлага варианти или подтиква към избора на един от тях. В горния пример това може да бъде не само покупката на палто, но и пръстен, рокля, телефон и други. Какво му остава на адресата? Да направи избор от вариантите, всички от които за него са губещи още от самото начало.

Резултатът от манипулацията е печалба (материална или психологическа) за едната страна и поражение за другата. Освен това, обектът на манипулация обикновено се чувства излъган, но не може да разбере как и защо.

Следманипулативен остатък

За “жертвата” такава манипулация не преминава без последици. В психологията това явление се нарича “постманипулативен остатък”. В какво се изразява той?

Неприятно отношение към себе си.

Понижение на самочувствието.

Остатъкът от вируса остава в “компютъра” на жертвата.

Колкото по-често човек изпада в ролята на жертва, толкова повече той е изложен на опасност отново да се поддаде на въздействието на манипулатора.

Както виждате, манипулативното въздействие не носи положителни емоции. За да му се противопоставите, трябва да се научите да го разпознавате.

Признаци на манипулация

“Жертвата”, към която е насочена подобна манипулация първоначално може да чувства дискомфорт и неприятни усещания. Основните “звънчета”, в които трябва да се вслушаме, са следните:

– Противоречиви емоции (възникват едновременно гордост и обида, радост и недоверие и така нататък).

– Странност в емоциите.

– Повторяемост на усещанията.

– Прилив на емоции, който не отговарят на ситуацията.

В първият случай, типичен пример може да се даде от сферата на бизнеса. Компанията получава трудна и ниско платена поръчка, с която никой не иска да се заеме. Вас ви викат при началника и ви говорят за това колко добър специалист сте, колко сте ценен и уважаван, и ви намекват, че с този проект ще може да се справите само вие. Какво се случва?

Похвалиха ви и вие почуствахте радост и гордост. И след това ви предложиха да докажете, че вие действително струвате нещо. Дори и да разбирате, че нищо няма да спечелите от това, вие ще се заемете с работата по проекта и ще се опитате да го направите.

Странността на емоцията представлява сама по себе си проява на необичайни реакции към ситуацията. Например, може да е прокрадване на гняв или агресия в обсъждането на несъществени детайли от плана на действие.

Повторяемостта на емоциите се проявява в постоянното възникване на определени чувства и усещания при среща с дадена ситуация или човек. Обикновено, този признак се среща при тези, които вече са били подлагани на манипулативни влияния.

Какво да правите?

– Обърнете внимание на тихият глас в подсъзнанието ви, който казва “нещо не е наред”.

– Развийте толерантност към усещането за дискомфорт. Необходимо е не да го прогонвате, както правят мнозина, а да се научите да го оставяте в съзнанието си и да го имате предвид. В резултат на това, вие ще бъдете в състояние да анализирате не само усещането, но и причините за появата му.

– Трябва да развиете навика да не отговаряте автоматично.

В деловата сфера при преговори съществува израза “излизам на балкона”. Ако човек чувства, че нещо не е наред, той си взема “тайм аут” в продължение на няколко минути. Навикът “излизам на балкона” е много важен, тъй като дава време да обмислите ситуацията и да определите своя бъдещ модел на поведение.

Така и в семейния живот аз често се възползвам от тази техника. Когато видя, че жена ми иска да се скараме (и при нас има кавги като във всяко семейство), казвам й да, сега ние със сигурност ще поспорим, но първо ще отида да изпуша една цигара (или да похапна, да позвъня и прочие), а ти се поупражнявай. Когато след известно време се върна, тя вече се е поуспокоила и ние просто обръщаме цялата ситуация в шега. Умението да се взема “тайм аут”, за да се обмисли ситуацията е незаменимо и в бизнеса.

Вижте ощеТеменужки – как правилно да се вкореняват листата им

Още един способ – използване на отсрещната манипулация.

Към мен веднъж се обърна едно момиче, което се среща с момче, твърде зависимо от баба си и от отношенията си с нея. Той винаги се съветвал с баба си, ходел й на гости, можел даже заради нея да отмени среща. Дадох на това момиче прост съвет – да се сприятели с баба му. След известно време младежът променил отношението към родственицата си и започнал да прекарва повече време с любимата си.

Мишени на манипулация:

В психологията под мишена на манипулация се разбира тази област от личността, на която се оказва манипулативно въздействие. Те могат да бъдат както универсални, така и индивидуални.

Първите – това са емоция, възприятие, мислене и други качества и характеристики, които са присъщи за всички.

Индивидуални мишени – точка на уязвимостта, която е характерна именно за конкретния човек. Това може да бъде висока тревожност, силно чувство за вина, комплекси, страхове. Опитните манипулатори бързо намират нещо, което могат да използват, за да получат това, което искат.

Като пример може да разгледаме ситуацията, в която казват на някоя жена, че е лоша майка. Има хора, които се отнасят съвсем спокойно към подобна фраза. Но повечето жени ще се опитат да докажат, че това не е така. Този трик се използва често в областта на маркетинга.

Отношението към манипулацията от двете страни на въздействието е различно. Манипулаторът е винаги отговорен за това, че той манипулира, а обектът на манипулация – за това, че му е позволил да го направи. Във всеки случай са засегнати и двете страни. За да не се поддавате на манипулации е важно да ги разпознавате навреме и да ги блокирате. За да успеете да направите това е нужно да познавате добре себе си, своите емоции и внимателно да се вслушвате във вътрешния си глас, ако той ви алармира.