Канелата е на едно от първите места сред всички подправки по съдържание на антиоксиданти. Тя е и един от последните хитове за отслабване.

Според Министерството на здравеопазването и социалните грижи на САЩ, повече от една трета от възрастните са с наднормено тегло, а над две трети страдат от затлъстяване. Индикаторите откриващи затлъстяване сочат, че то се е увеличило с 60% само за последните 20 години, така че този здравен проблем от дълго време е един от най-често срещаните.

В тази статия ще поговорим за свойствата на ароматната подправка – канела.

С помощта на канела може да се подобри състоянието на страдащи от метаболитен синдром, диабет, синдром на поликистозни яйчници, инсулинова резистентност, както и при други заболявания, свързани с проблеми с телесното тегло.

Дори ако тази подправка не може да бъде панацея срещу затлъстяване, тя може да ви помогне да подобрите цялостното си здраве години напред.

1. Възпаление – затлъстяване

Канелата е подобна на куркумата, тя е способна да модулира възпалителните процеси и борбата с възпаленията, причинени от затлъстяване. Нейните активни съединения подобряват липидния метаболизъм. Тези съединения представляват 90% от етерично масло, добито от от вътрешната част на кората (по-точно от ликото) на тропическото лаврово дърво.

Приемът на екстракт от кора от канела, разтворен във вода може да спомогне за лечение на повишените нива на липиди в кръвта, на хиперлипидемия, както и да подобри състоянието на пациенти, страдащи от диабет свързан със затлъстяване. Затлъстяването се свързва с присъствието на биоактивно вещество, наречено TNF-алфа, което предизвиква свръхпроизводство на протеини, които се натрупват към липидите в червата.

Но водният екстракт от канела може да противодейства на този ефект чрез контролиране на генната експресия – процес, при който функционален генетичен продукт се трансформира в белтъчина или Рибонуклеинова киселина (РНК).

2. Намаляване нивото на общия холестерол

Канелата, във вид на екстракт, може да спомогне за намаляване на нивата на холестерола в кръвта, както и за подобряване на липидния профил. Участниците в едно от изследванията са приемали по две 750 мг-ови капсули с екстракт от канела всеки ден в продължение на 12 седмици. Резултатът е намаляване нивата на общия холестерол, намаляване на LDL-холестерола (холестеролът с ниска плътност на липопротеин, който оказва вредно влияние) и на нивото на триглицеридите. Той може да бъде полезен и за подобряване на функциите на черния дроб при хората, засегнати от затлъстяване, но неприемащи алкохол.

Вижте ощеГлухарчето лекува безброй много болести! Ето как!

3. Повишена чувствителност към инсулин

Изследванията са установили, че канелата може да подобри нивата на инсулин и глюкоза при пациенти с метаболитен синдром, диабет тип 2 и други проблеми, свързани с чувствителността към инсулина. Тестовете и проучванията показват, че канелата в качеството си на естествен източник на полифеноли – вид антиоксиданти, могат да подобрят инсулиновата чувствителност. Тези антиоксиданти представляват съединения, които могат да предпазят тялото от клетъчно увреждане и хронични заболявания. Само 1,6 грама екстракт от канела (препоръчителната за прием дневна доза от канела) могат да понижат нивата на серумната глюкоза и на инсулина с 29%, за период от 40 календарни дни.

Водният екстракт от канела съдържа полифеноли и противовъзпалителни антиоксиданти, които също могат да помогнат на пациенти със синдром на поликистозни яйчници, както и за подобряване на инсулиновата чувствителност и поносимост към глюкоза. Тези фактори са от изключителна важност за процеса на загуба на телесно тегло.

Харесахте ли статията? Споделете я с приятелите си.