НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Дифенбахия – eто защо не трябва да я отглеждаме вкъщи!

Дифенбахия – eто защо не трябва да я отглеждаме вкъщи!

0
Дифенбахия - eто защо не трябва да я отглеждаме вкъщи!
Дифенбахия - eто защо не трябва да я отглеждаме вкъщи!

Дифенбахия – това е много ефектно растение, което не само украсява интериора, но в процеса на фотосинтеза подобрява състава на въздуха в стаята. Големите ярки листа са не само наслада за окото, но те могат да причинят значителни вреди и да донесат осезаеми ползи за хората. Не е изненадващо, че това грандиозно цвете е свързано с много митове и легенди, слухове и суеверия. Дали можете да го отглеждате у дома? Защо да не го поставяте в детската стая?

 

Кратко описание и характеристики на цветето

Красивото вечнозелено растение Дифенбахия, никога не остава незабелязано, благодарение на големите си овални листа и тяхното оцветяване. Тъмно зелените листа с ярки, понякога дори бели ивици, тирета, точки, растящи върху плътни стъбла, образуват буен храст. Ако долните листа окапват, придобива формата на дърво и може да достигне височина от 50 сантиметра до 1,5 метра. В американския тропик Дифенбахията достига до височина от 2 метра, но не може да издържи тежестта на цвета.

У нас се отглежда като декоративно растение. Този невероятен храст цъфти всяка година с жълтеникаво-бели цветове. След цвета се образуват отровни оранжево-червени плодове.

Към момента съществуват над 50 вида дифенбахии, които се различават по окраската и формата на листата, височината до която може да достигне растението и други показатели. Обикновено листата му са пъстра комбинация от тъмнозелено, светлозелено, бяло и жълто. Може да го срещнете почти във всеки дом. Хората го харесват именно заради пъстрите му листа. Достига до 2 метра височина и обикновено в нашия географски пояс се отглежда като стайно растение.

 

Вреди на околните растения

Този красив декоративен храст краси всяка стая и му добавя енергия и изразителност. Но защо казват, че вреди на хората? Разказват, че са го използвали, за да накажат робите в плантациите, като ги карали да дъвчат или да държат парче от листата му в устата си. Известно време след това гърлото им набъбвало.

Факт е, че сокът от Дифенбахия съдържа някои алкалоиди, които дразнят кожата. Възможно е да се нараните, затова избягвайте контакт с кожата или очите. Но да се каже, че това растение е опасно за здравето на хората, които го отглеждат у дома, е силно преувеличено.

Грижите за растението, особено пресаждането трябва да се извършва с ръкавици, а след това просто измийте ръцете си със сапун и вода. Не е препоръчително Дифенбахията да се съхранява в детската стая или където има деца и домашни любимци. Въпреки че се смята, че животните, особено котките, никога не ядат вредни за тях растения.

Ползите от Дифенбахия

Дифенбахията не само е красиво растение, но и е в състояние да донесе осезаеми ползи. Не много хора знаят, че стайните растения имат своя “имунна” защита, така наречените антибактериални свойства. Дифенбахията не е изключение, тя съдържа летливи, които активно прочистват въздуха в помещенията от вредни микроорганизми. Освен това големите листа допринасят за овлажняване на въздуха. Можете да го поставите в наскоро ремонтиран апартамент и да се предпазите от алергии. Ако апартаментът се намира в непосредствена близост до промишлено предприятие или оживена улица, това цвете ще неутрализира вредното им въздействие.

Вижте още: Как да преобразим стария пуловер – 15 интересни, уютни и топли идеи

Дифенбахията е желателно да присъства в домове и офиси, разположени в екологично неблагоприятни райони на града, като например близо до заводи и депа. Също така ефективно пречиства въздуха в затворени помещения.

Създава прекрасна атмосфера за интелектуалната концентрация и рационалното вземане на решения. Поставено в офиса или заседателната зала, растението помага на хората за бизнес и творчески проекти.

С една дума, за да си гледате красива дифенбахия трябва да уцелите правилното място и да полагате съответните грижи, като откриете златната среда.