НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ 16 правила на етикета, които нарушавате със сигурност всеки ден!

16 правила на етикета, които нарушавате със сигурност всеки ден!

0
16 правила на етикета, които нарушавате със сигурност всеки ден!
16 правила на етикета, които нарушавате със сигурност всеки ден!

Уважавайте взаимно и пак уважавайте! Това е правилото, което учите за етикета през целия си живот. Да бъдете възпитани, това означава, че не причинявате неудобство на другите, никога не наранявате някого с коментара си и изглеждате достойни във всяка ситуация.

Сега ще поговорим за съвременните грешки в етиката, които са малко популярни. Проверете дали не ги допускате и вие!

Правилата на етикета в обществото

Грешни аплодисменти

Ръкопляскането трябва да бъде на нивото на гърдите. Никога не аплодирайте пред лицето си, още повече в лицето на друг човек.

Сядате неправилно в автомобила си

Първо, седнете на седалката и едва след това деликатно поставете краката си в салона на колата. Така изглеждате много по-естетично отстрани и ще ви помогне да избегнете болезнени и абсурдни удари на главата си във вратата. Ако обувките ви са в сняг, не забравяйте да ги изтърсите, преди да влезете в колата.

Излагате се пред непознати хора

Не е необходимо да се вглеждате внимателно в други хора, това е невъзпитано. Разбира се, не бива да обсъждате непознати с приятелите си, дори ако облеклото им е наистина красиво.

Намазвате масло или конфитюр директно на филията си

Правилната последователност според етика е: първо, сипвате малко масло или конфитюр в чинията си, чак след това ги мажете на сандвича си! Това е всичко. Считате ли това за по-подходящо и правилно? По този начин трохите и остатъците от сладко не попадат в рамките на общия поднос!

Не ви е грижа за тези, с които седите на една маса

Учтивите хора не искат да ги закачат, докато са на парти и са много срамежливи. Проявете инициатива и им подайте на първо място солта или пипера! По същия начин предайте и останалите ястия, като учтиво ги попитайте дали искат нещо още от вас.

Вие не сте заели правилна поза

Сигурно не сте се замисляли за това, но погледнете човека, изгърбен над чинията си – подобна гледка винаги е неприятна. Дръжте гърба си изправен във всяка ситуация и следете себе си дали не сте заели грешна поза! Оказва се, че много хора никога не са се замисляли за това!

Пиете винаги след вдигнат тост

Не е необходимо да пиете непосредствено след думите, изречени в тоста! Вместо това, направете жест на благодарност към човека, който говори и по този начин, покажете уважение и признателност. Малко хора знаят това!

Чистете се неправилно със салфетки

След ядене не е необходимо да бършете устата си със салфетка: само трябва да навлажните устните си. Вече използваните хартиени салфетки може да имат малко гънки, но в никакъв случай не ги мачкайте! Правилото на етикета е, че те са поставени и за украса, за което е проявено усърдие. Това ще ви помогне да избегнете объркване.

Връщате празни чинии

Ако са ви услужили чиния или съд за ядене, се счита за неучтиво да ги върнете празни. Сложете в тях бисквити, шепа шоколадови бонбони, ядки – всичко в знак на благодарност за услугата.

Започвате да ядете преди домакина

Правилата за добър етикет предполагат, че трябва да зачитате главата на семейството. Изчакайте, докато собственикът на дома започне да се храни. Това е цялата мъдрост!

Прикривате устата си с дясната ръка, когато кашляте

Ако сте болни или се задушавате, може да искате да се изкашляте. Не можете обаче да използвате дясната си ръка, за да покриете устата си. Трябва да правите това само с лявата си ръка.

Вие не поддържате контакт с очите по време на тост

Когато докоснете чашата вино на вашия събеседник с вашата чаша, вие трябва да си срещнете очите, изразявайки своята откритост и искреност! Погледите встрани са невъзпитани!

Сочите с пръст този, който се интересува по темата

Посочването с пръст е последното нещо, което трябва да ви дойде на ум. Много по-добре е да направите жест с отворена ръка към страната, към която искате да привлечете вниманието на събеседника си.

Не сте любезен

Ако се разхождате заедно с някой на улицата и спътникът ви се здрависа с друг негов познат, вие със сигурност трябва да го поздравите. В случай, че замълчите това е знак за грубо и отблъскващо отношение.

Вие носите чанта на дясното си рамо

Според правилата на етикета чантата се носи на лявото рамо, а не на дясното. Работата е там, че дясната ръка е “социална”, именно поради което с нея не бива да прикривате устата си при кашляне. Дори и ако сте жена и не се ангажирате с ръкостискания, дясната ви ръка се счита за контакт.

Вижте още: Спатифилумът ви вече ще расте без проблем! Вижте как!

Оставяте вашият смартфон на масата на публично място

Разбира се, това е липса на уважение! Особено разочароващо е за тези, с които сте в непосредствена близост на масата в кафене или на масата за вечеря. Това показва колко значим за вас е телефонът и колко малко се интересувате от това какво се случва наоколо.

Някои правила на етикета се оказват непознати дори и за хора в напреднала възраст! Надяваме се, че тази информация е била полезна за вас.