НАЧАЛО ЗДРАВЕ Прополис – продуктът, който убива вируси, гъбички и бактерии

Прополис – продуктът, който убива вируси, гъбички и бактерии

0
Единственият продукт, който убива вируси, гъбички и бактерии едновременно!
Единственият продукт, който убива вируси, гъбички и бактерии едновременно!

При смесване на храносмилателните ензими на пчелите и смолистите вещества от растенията се образува лепило с уникална формула – прополис. Пчелният прополис е необходим в природата за защита и дезинфекция на кошера и медената пита, а също така е приложим и в лечението на редица болести.

Въпреки факта, че прополисът е познат продукт още от далечни времена, съвременната медицина продължава да преоткрива все повече и повече неговите свойства. Начините му за използване могат да бъдат най-различни: под формата на течност, като добавка в млякото (за лечение на кашлица) или под формата на спиртна тинктура с вътрешно и външно приложение.

Лечебните свойства на екстракта от прополис (клеева тинктура)

За вътрешен прием екстракта от прополис (клеева тинктура) повишава имунитета, намалява възпалението, действа като антиоксидант. Спектърът на активност, който се прилага локално, дори е по-широк: дезинфекцира и лекува рани, регенерира кожата, служи като обезболяващо, убива гъбичките.

Лекарите предписват този лек за най-различни състояния и заболявания: за лечение на ангина, фарингит, синузит, отит (възпаление на ушите), трахеит (възпаление лигавицата на трахеята), бронхит, пневмония, за премахване на вирусни инфекции (грип, херпес), за лечение на всички стоматологични патологии, в гинекологията при ерозия на шийката на матката и дори за лечение на стомашни заболявания.

Най-често се използва 10%-ва тинктура от прополис. Продава се в аптеките (не струва скъпо, а капацитетът от 25 мл във флакон е достатъчен за дълго време), но можете да си я приготвите и сами.

Как да използвате тинктурата от прополис?

  1. При фарингит и тонзилит си направете гаргара с тинктурата, разредена във физиологичен разтвор в съотношение 1:10.
  2. Със същата концентрация си направете разтвор за изплакване на устата при зъбни заболявания.
  3. При синузит си направете носна промивка в разредена тинктура в съотношението, посочено по-горе.
  4. При отит сложете напоен памучен тампон с препарата в ухото. Ако процедурата се извършва на дете, тинктурата трябва да се разреди с топла преварена вода в съотношение 1:1. Възрастните могат да капнат във всяко ухо 2 капки тинктура с 5% концентрация до пълно възстановяване.
  5. Вдишване (инхалация) на прополисната тинктура (1 капка тинктура с 5 мл физиологичен разтвор) се използва при респираторни заболявания. Приготвената течност трябва да се излее в инхалатора.
  6. Може да се използва и като тонизиращо средство: 15-20 капки тинктура, разтворени в една супена лъжица мляко или вода – да се пие 30 минути преди хранене.
  7. За лечение на стомашни разстройства: 15-20 капки тинктура трябва да се разредят в 100 мл топла вода и да се пият в продължение на 30 минути преди хранене.
  8. Кожни заболявания, афти, херпеси, гъбични инфекции на краката и ноктите, пърхот се лекуват с неразреден препарат, като проблемните зони се увиват с бинт след приложението на смазката.

Независимо от всички положителни свойства на прополиса върху човешкото тяло, за точна диагноза на вашето заболяване трябва да се консултирате с лекар!

Вижте още: Зеле – тайното оръжие срещи сърдечно-съдови заболявания

Прополисът е противопоказан при хора, които са алергични към пчелни продукти. Децата, бременните жени и шофьорите, трябва да избягват тинктурата, тъй като тя съдържа спирт, който е противопоказен. За тях тинктурата от прополис може да се използва само външно. Поради високия риск от алергични реакции за бебета до 3 години като цяло не се препоръчва лечение с препарати, в чийто състав участва прополиса.

Разкажете на приятелите си за лечебните свойства на този невероятен дар от природата и споделете с тях статията!