НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Стресът и неговото въздействие върху организма ви!

Стресът и неговото въздействие върху организма ви!

0
Стресът и неговото въздействие върху организма ви!
Стресът и неговото въздействие върху организма ви!

Терминът “стрес” е въведен от канадския учен Ханс Селие. Стресът е напрежение, причинено в резултат от въздействието на околната среда върху обекта и означава умора, причинена от това напрежение. Думата “стрес” се е превърнала в международно определение за психо-физическото състояние на човека. Могат да се дадат много определения за стрес, но може би най-точното е състояние, което е противоположно на спокойствието.

Какво точно представлява стресът?

Стресът е реакцията за адаптация на организма към промените в околната среда, към които не сте готови. Стресът е необходим. Той учи организма да се адаптира към нови, често екстремни ситуации, помага ви да оцелеете, да се мобилизирате и обогатите с нов опит.

На първо място се появява силен сигнал от нервите на тялото, който сигнал постъпва в мозъка. Мозъкът обработва информацията, взема решение за отговора и отново нервите по команда я предават на останалите органи.

Така силното раздразнение стимулира хипофизната жлеза, която отделя адренокортикотропен хормон (АКТХ). Този хормон заедно с кръвта влиза в надбъбречните жлези и ги кара да освобождават адреналин, който от своя страна стимулира работата на сърцето, повишава кръвното налягане и напряга мускулите. Организмът се подготвя за битка или опасност.

Също така Ханс Селие отбелязва, че стресът причинява три реакции с дългосрочно въздействие:

 1. Мобилизира всички умствени резерви. Организмът се бунтува срещу негативните емоции.
 2. Пристрастяване, т.е. устойчивост на стрес.

Ако напрежението продължава,

 1. Нервно и физическо изтощение, което причинява рязко отслабване на целия организъм.

(Пример, опитайте се да свиете ръката си в юмрук, колкото е възможно по-дълго време. Скоро, ще откриете, че свитият юмрук ще бъде обичайното ви състояние и ще се напрягате все повече и повече.)

В стресови състояния главно реагират нашите кръвоносни съдове – стените им се стесняват и се получават спазми по време на силно нервно напрежение, което може да доведе до рязко повишаване на кръвното налягане, сърдечни заболявания и дори спиране на сърцето.

Например, язвата на стомаха може да бъде причинена от стрес, след като е получен спазъм на кръвоносните съдове в стените на стомаха и се е нарушил притокът на кръв в лигавицата. В следствие намалява нейната устойчивост и се повишава секрецията на стомашен сок и неговата киселинност. Стомашният сок разяжда лигавицата и така се получава язва.

Под влияние на стреса мозъкът секретира хормони, които в дългосрочен план водят до нарушаване работата на:

 • Сърцето (тахикардия, инсулт, инфаркт)
 • Стомаха
 • Жлъчния мехур, черния дроб
 • Храносмилателния тракт (стомашна язва, язва на дванадесетопръстника, лошо храносмилане, раздразнени черва)
 • Надбъбречните жлези (адреналин)
 • Бъбреците
 • Половите органи на жените (блокиране на овулацията, менструални смущения, безплодие въз основа на нервно или психично разстройство, възпаление на пикочния мехур)
 • Половите органи на мъжете (затруднена ерекция, намаляване активността на сперматозоидите, преждевременна еякулация)
 • Кожата (екзема, уртикария, псориазис, акне)

Често хората в състояние на стрес се държат така, сякаш не разполагат с достатъчно въздух: поемат дълбоко въздух и се прозяват. Причината за това е нарушение на функциите на диафрагмата, което може да се види на рентген. Подобно състояние може да е провокирано от някакъв неприятен разговор.

Продължителният стрес намалява устойчивостта на организма към болести. Имунната система е отговорна за мобилизирането на защитните сили на организма, намалява се броя на лимфоцитите, необходими за борба с бактериите, отключва се появата на тумори. Увеличава се риска от заболяване и дори смърт. Най-опасно е състоянието при отслабена имунна система на хора, живеещи в силен шок заради смъртта на техни близки.

Емоционалните реакции на стрес са тревожност, нарушения на съня и паметта, липса на концентрация. При тежки случаи се развива депресия.

Какво ядем и пием, е от решаващо значение за устойчивостта на организма.

Витамин В1 – неутрализира емоционалния дисбаланс. Съдържа се в дрождите, зърнените храни, месото и черния хляб, разрушава се при употребата на алкохол, бял хляб и кафе.

Витамин B5 – помага за преодоляване на умората, причинена от нервно напрежение. Има успокояващ ефект върху надбъбречните жлези, предотвратява превишаването на адреналина в кръвта.

Витамин В6 – облекчава симптомите на стрес. Той се приема от лекарства, които съдържат магнезий.

Витамин С – намалява тревожността и стреса.

В допълнение, състоянието на емоционално напрежение “абсорбира” хром, цинк, литий и магнезий.

Медицината счита явлението стрес за нещо подобно на спазъма на кръвоносните съдове – ние чувстваме внезапно сърцебиене, тежест в стомаха, сухота в гърлото, мускулно напрежение. Когато стресът остава извън допустимите граници, може да се развие сериозно заболяване.

Нарушеният сън и отслабената памет сигнализират тялото ви за появата на болести.

Световната здравна организация определя стреса като болестта на века. Стресът не може да се избегне, но е възможно да бъде намалено отрицателното му въздействие.

Важно е да запомните, че всичко, което преминава през душата ви, тялото ви го показва. Всяко чувство се отразява на тялото.

 • Настръхваме, ако се случва нещо вълнуващо.
 • Прости действия водят до повишаване на кръвното налягане и напрежение в мускулите, въпреки че се извършва нормална физическа дейност.
 • Лошите новини се отразяват на стомаха – не можем да го осмислим.
 • В гнева си ние вредим на жлъчката.
 • Сърцето ви се качва в гърлото при радост или страх.

Ето още доказателства:

 • Изчервяване при смущение,
 • Плач от радост,
 • Пребледняваме при страх,
 • “Сърцето ви отива в петата”
 • “Висим на косъм.”

Интересно е, че връзката между емоционалните и физическите усещания се отразява и чрез изразите, които използваме: “Нещо е заседнало в гърлото ми”, “Камък падна от сърцето ми.”

Всеки поема 100% отговорност за своите действия и мисли. Всяка мисъл създава бъдещето ни. Древните народи казват “Погледнете живота си и ще видите вашите мисли”. Всичко, свързано с това, което мислим, е физическа реакция в тялото ни.

Мислите оказват активно въздействие върху организма в момента, в който участват химически и мускулни реакции. Добрите спомени водят до освобождаването на ендорфини, създавайки приятно усещане, а лошите мисли освобождават токсините.

И всичко това се случва в настоящето.

Първият ни съвет е: Изберете за себе си приятна мисъл и тя ще ви помогне да се отървете от много проблеми.

Не забравяйте, че мислите, емоциите, физическата активност, храненето, околната среда, хората и още много други са естествените източници на стрес.

L/Z корекцията ще ви помогне да премахнете напрежението, причинено от стрес. Едната си ръка поставете върху челото, а другата на задната част на главата. Упражнението се съчетава с дълбоко дишане. Нещо подобно се случва и в ежедневието ни. Ако сте забелязали, когато на човек му е трудно, той слага ръката на челото си и докосва несъзнателно точките, които се намират до слепоочието. Това упражнение помага да възстановите кръвообращението и да избистрите съзнанието си.

Също така, дълбокото дишане е древен начин за справяне със стреса, като по този начин облекчавате тревожността, балансирате вегетативната нервна система, стимулирате имунната система и спомагате за премахването на токсините.

Вижте още: Забравете за болката в ставите с помощта на оцет!

Говорейки за стрес, трябва да отбележим и положителната му роля в живота ни. Нервните преживявания често спомагат за поддържането на жизненост и живот, изпълнен със смисъл. Без тази стимулация лесно можете да изгубите интерес към всичко.

Добрият стрес предизвика положителни промени в тялото. Успешно преминатата трудност се сравнява с положителното влияние на стреса. Победата е чувството за овладяване на трудна ситуация.

Физиологично, стресът се характеризира със създаването на стимуланти като ендорфини и хормони.

В крайна сметка е много важно нашите емоции да бъдат балансирани!