НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Отглеждане на разсад в бутилка – лесно, удобно и бързо!

Отглеждане на разсад в бутилка – лесно, удобно и бързо!

0
Отглеждане на разсад в бутилка – лесно, удобно и бързо!
Отглеждане на разсад в бутилка – лесно, удобно и бързо!

Определено ще се насладите на този метод за отглеждане на разсад в бутилка и вече няма да искате да опитвате други начини.

Разрежете пластмасова бутилка с вместимост 5 литра наполовина. Не е нужно да правите дренажни отвори, тъй като вие ще виждате колко точно вода наливате. На дъното сложете 2 см слой от натрошени черупки от яйца, след това 2 см пясък, а на върха – 10-12 см добра почва. Умерено, без да тъпчете, поставете с пинсета на еднакво разстояние 20 броя семена в 5-литровата бутилка. Ако капацитетът й е по-голям, то и семената, съответно, могат да бъдат повече. След това леко поръсете с компост, покрийте с пластмасова торбичка и оставете на място, където е топло.

Семената от целина, чушки и патладжани започват да се сеят в средата на февруари, доматите се сеят около 20-тия ден на март.

Съвет: не забравяйте да покриете бутилката с полиетилен (найлон). Това създава влажен и топъл климат, в който семената да се развиват бързо и благоприятно.

Веднага след като изникнат леторастите, махнете полиетилена и сложете бутилката на прозореца. Поливайте разсада, както е необходимо. Вие ясно ще виждате нивото на водата през прозрачната стена на съда, но все пак ориентировъчно поливането е приблизително веднъж на всеки пет дни, но е възможно и по-често – в зависимост от това как отглеждате разсада.

След една седмица, напръскайте с разтвор “Байкал” и колкото е възможно по-често обръщайте бутилката към светлината, като не забравяте да подхранвате почвата по време на растежа.

Семената покълват много бързо и разсадът расте до прозореца, докато не го засадите в земята. Разсадът се засажда по следния начин – внимателно стиснете бутилката, така че да извадите разсада в купа с вода. Измийте внимателно във водата корените и засадете директно растението в земята.

Вижте още: Как бързо и лесно да изчистите филтрите на аспиратора си?

Предимствата на този метод:

  • Чистота, защото не се изискват никакви помощни средства;
  • Растенията няма как да пострадат, чувстват се добре;
  • Ускорява се процеса на растеж;
  • Преимущества по отношение на транспорта, няма проблем бутилката да се пренесе например от апартамента на вилата;
  • Разсадът се развива на 100%.