НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да порастe мандарината от семка в домашни условия?

Как да порастe мандарината от семка в домашни условия?

0
Как да порасте мандарината от семка в домашни условия?
Как да порасте мандарината от семка в домашни условия?

Мандарината е много ефектно саксийно растение. И не само заради ярките, ароматни и вкусни оранжеви плодове, които могат да се запазят върху дървото в продължение на няколко месеца, но и защото понякога растението е наслада заради цъфтежа си – нежни бели цветя, излъчващи прекрасен аромат на мандарина. Някои сортове цъфтят още през пролетта и цветовете им могат да се запазят през цялата година. Мандарината, отглеждана у дома, е произведение на изкуството.

За да посадите мандарината, ще ви трябват нейни семки, които може да получите, като си купите от магазина няколко зрели мандарини. За да успеете в дейността си, съберете по-голям набор от семки (поне 5-10), тъй като не всички ще могат да покълнат.

След това трябва да обелите семките. За да направите това, ги увийте в марля, която е леко навлажнена с вода, в продължение на няколко дни.

Най-добре купете почва за засаждане направо от магазина. Тя трябва да бъде специално за цитрусови плодове, но по принцип всяка друга почва за светлолюбиви растения е подходяща. Например, ако смесите равни части торф, разложена листна маса и компост, мандарината със сигурност ще остане доволна. Сместа на базата на торф, не е необходимо да я купувате непременно. Не забравяйте за необходимостта от дренажни отвори.

За да порасне мандарината, й е нужно достатъчно дълго време. Първият видим разсад се появява след две или три седмици, а понякога дори и след цял месец.

Мандарината като цяло расте много бавно, а понякога дори спира растежа си. Но ако не губите надежда и ентусиазъм, ще й осигурите необходимите грижи и тя ще расте красива и ще впечатлява с вида си.

Разбира се, както при всички цитрусови плодове, а и всички други растения, мандарината е непретенциозна, но все пак изисква определени правила при отглеждане. Най-важното условие е да има много слънчева светлина. За светлолюбивата мандарина е необходима интензивна светлина от 12 часа в денонощието през цялата година.

Също така тя има нужда от добра влажност. През лятото трябва да се полива обилно, през зимата можете да намалите поливането, но се уверете, че почвата не пресъхва. В допълнение, листата мандарина се пръскат с филтрирана или преварена чиста вода. За да се компенсира сухотата на въздуха, дори можете да поставите мандарината в малка стая с фонтан, за да се овлажнява въздуха допълнително.

С растежа на мандариновото дърво то трябва да бъде преместено в по-голяма саксия. Това е най-добре да се случи в края на зимата и началото на пролетта. Трябва да вземете една саксия с диаметър 3-5 см повече от предходната. При преместването на дървото запазете колкото се може повече от старата пръст, така че да не се повреди кореновата система.

Вижте още: 10 ситуации, в които пастата за зъби няма да ви разочарова!

Няколко седмици след преместването започва периода на активен растеж. Такива периоди ще бъдат повторени няколко пъти по време на пролетния и летния сезон. През този период една седмица или две, трябва да подхранвате мандарината с минерални и органични торове.

Мандарините, отглеждани у дома, растат само до 1,5 метра и са миниатюрни дървета, които обаче перфектно се вписват в интериора, дори и без плодове. Когато дърветата са пълни с ароматни цветя, а след това и с ярки плодове, те привличат особено внимание, излъчвайки красота и предизвикващи възхищение.