НАЧАЛО ЗДРАВЕ Език – огледалото на човешкото тяло. Научете повече!

Език – огледалото на човешкото тяло. Научете повече!

0
Език - огледалото на човешкото тяло. Научете повече!
Език - огледалото на човешкото тяло. Научете повече!

Здравият  език

“Здравият” език е винаги с розов цвят, а самият той е влажен, без плака, петна, вдлъбнатини или рани. Това показва, че стомахът и храносмилателната ви система е здрава и функционира добре.

Бял език

Той показва проблеми с черния дроб или стомашно-чревния тракт. Само на тази база да се установи точната диагноза е невъзможно (тя може да сигнализира едновременно понижена киселинност на стомаха и дванадесетопръстника) и е по-добре да се консултирате с лекар.

Дебел бял слой

Ако езикът ви е покрит с дебел слой от бял цвят – това е лош знак, че някои от системите в организма, не могат напълно да изпълняват своите физиологични. Това може и да означава наличие на вирусна инфекция.

Жълт език

Този тип плака показва, че черният дроб или жлъчния мехур не функционират правилно. Също може да бъде признак на застой на храната в организма и лошо храносмилане.

С неравномерен цвят, покрит с вдлъбнатини

“Набразденият” език е сигурен знак за стомашно-чревни заболявания. Ако вдлъбнатините са толкова дълбоки, че изглеждат като пукнатини, това показва повишени нива на кръвна захар. Лекарят ще ви помогне да определите точната диагноза.

Какво означават цветовете на езика?

Бледо бял език

Език с блед цвят е признак за вероятни проблеми с храносмилателната система. Такъв цвят на този орган често е придружен с редки изпражнения, студени ръце или крака, умора или подуване на корема. Извънредно бледият и сух език също може да означава недостиг на кръв, което обикновено е съпроводено с чувство на тревожност, замаяност, нарушение на паметта, безсъние, анемия или напукани устни.

Червен език

Ярко червеният език почти винаги показва наличието на инфекция в организма. Червените точки по езика може да показват висока температура или възпаление в кръвта. При децата по този начин могат да се проявяват инфекции. Тъмно червеното е знак за проблеми с бъбреците или за интоксикация на организма.

Език с червен връх

Върхът на езика е известен също като сърдечна област. Като се има предвид този факт, червеният връх на езика, без никакви други оплаквания, може да показва емоционална нестабилност.

Език, червен по краищата

Такъв цвят показва прекомерната консумация на пикантни или мазни храни, както и алкохол. И все пак според източната медицина, по същия начин езикът може да се оцвети в резултат от дългогодишен гняв или негодувание.

Лилав цвят

Най-често този цвят се дължи на дефицит на витамин В2. Той може да се появи и при жени, които имат много труден менструален цикъл или при хора, страдащи от хронична болка.

Синкав цвят

Това е сигнал спешно да потърсите медицинска помощ и показва, че тъканите нямат достатъчно кислород. Това може да бъде и индикация за сърдечно заболяване, засегнат кръвоносен съд, дисфункция на сърцето или дихателните пътища.

Вижте още: Подсилете имунната си система с най-мощния естествен антибиотик!

Жълт цвят

Ако пожълтяването на езика не минава дълго време, това е знак за заболяване на черния дроб или жлъчния мехур. Предната част на езика, ако е жълта, е сигурен знак за хепатит.

Зеленикав цвят

Тъмен или зеленикав език може да се появи при силно отравяне на организма, включително и алкохол.

В китайската медицина се казва, че езикът свидетелства за сърцето, така че следете състоянието си. Не забравяйте, че при всяко отклонение или ако не се чувствате добре, трябва да потърсите помощта на квалифициран персонал!

Споделете тази статия с приятелите си. Те вероятно също искат да направят диагностика на тялото си!