НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Почистване? Не се тревожете за него! 20 невероятни трикове!

Почистване? Не се тревожете за него! 20 невероятни трикове!

0
Почистване? Не се тревожете за него! 20 невероятни трикове!
Почистване? Не се тревожете за него! 20 невероятни трикове!

Когато дойде време за почистване, ви се иска да извикате Добрата фея и тя да ви делегира сили, така че бързо и лесно да приключите с него. Би било хубаво, но е твърде нереалистично желание. Затова пък ние ще ви покажем как с малко пари, време и усилия да постигнете идеалната чистота в дома си, като започнете от коридора и завършите с ваната!

Парцал от чорапи

Не всеки парцал е удобен, а и не всеки път имате на разположение такъв. Ситуацията ще бъде спасена с няколко хавлиени чорапа. Просто? Може би. Брилянтно? Определено!

Почистете формата за печене

За почистване на тави е достатъчно да изтъркате повърхността с натриева сол и след това да избършете с хартиена кърпа.

Блестяща фурна

Обичате да готвите – като прането и изплакването. Всякакви петна и замърсявания по повърхността могат лесно да бъдат отстранени, ако ги избършете с кърпа, напоена в зехтин и след това полирате със суха мека кърпа.

Изчистете петната от дивана

Смесете 1 супена лъжица сода, 1/3 чаша оцет, топла вода (не вряла), 1 супена лъжица прах за пране и с тази смес премахнете петното. След това поръсете тапицерията със сода, оставете за един час и минете с прахосмукачка.

Какво да правим с изгорелия тиган?

Дори най-добрите домакини са попадали в подобна ситуация. Въпреки това, за да се справите с нея, е доста лесно: излейте вода в тигана, добавете 1 чаша оцет, а след това сложете на огъня и оставете да заври. Отстранете от огъня и добавете содата. Когато химичната реакция се случи, излейте водата. Ако замърсяването все още остава, внимателно почистете със сода.

Стъклен блясък

Вашите стъклени чаши със столче ще станат ясни и прозрачни като сълза, ако ги накиснете в оцет и вода, а след това изплакнете с течаща студена вода. Отцедете, без да бършете с кърпа.

Почистване на кафемашината

Смесете половин чаша вода оцет и половин чаша вода и изсипете сместа в кафеварката. Включете кафеварката, пуснете половината течност, а след това повторете с останалата. Накрая пуснете 2 чаши чиста вода.

2 пъти по-малко прах

Умните трикове са за тези, които не обичат да чистят прах: следващият път избършете праха с мокра кърпа, напоена с омекотител. Внимателно изтъркайте повърхността на мебелите, както обикновено. Ще видите, че мебелите ви ще се замърсят 2 пъти по-бавно от обичайното.

Перфектна бяла керамика

Почистване на чаши – нещо доста неприятно, но нищо не е невъзможно за умната домакиня. Смесете по половин чаша оцет и вода и пуснете съдовете в разтвора. Един час по-късно ги избършете с гъба и изплакнете със студена вода.

Чиста ютия

За почистване на ютията ще ви помогне следващия трик. Разстелете върху дъската за гладене пергаментова хартия, поръсете отгоре с малко сол и минете отгоре с топлата ютия. Правете енергични движения с ютията върху солта в продължение на една минута.

Почистване на банята

1 таблетка фурацилин разтворете в един литър топла вода и измийте стените на банята. За да избегнете проблем, е добре да проветрите банята.

Почистете канала

Напълнете канала със смес от сол и сода за хляб в съотношение 1:1. Налейте чаша оцет и оставете така за около 15 минути. След 15-те минути изплакнете с вряща вода.

Белоснежна вана

Търкайте ваната със хомогенна смес от сода и вода. След 10 минути смесете 50 грама оцет и 50 грама белина и нанесете върху слоя сода. След половин час изплакнете обилно с вода.

Почистване на мазнините от тигана

Поръсете дъното на тигана със сол и налейте малко вода. След 10 минути внимателно изстържете дъното и измийте както обикновено.

Чиста гъба

За да измиете гъбата от мазнината и мръсотията, я оставете за една нощ в разтвор от 2 супени лъжици вода + 2 супени лъжици сода.

Сапунени петна

Сапунените петна върху душа и стените се почистват с обикновена влажна кърпа. Просто измийте повърхността, след което минете с влажна гъба и изплакнете с вода.

Петна от яйца

Най-лесният начин за отстраняване на петната от яйца по пода е да ги поръсите със сол и да ги оставете за 10 минути. След това избършете с влажна кърпа.

Вижте още: Отглеждане на разсад в бутилка – лесно, удобно и бързо!

Блестяща мивка

Достатъчно е да натривайте повърхността със сол и лимон. След почистване, лимонът разрушава надробения отпадък. Мивката ще свети, а кухнята ще има приятен аромат.

Чисти и свежи мебели

Този проблем е особено познат на собствениците на животни. За почистване на меката мебел от мръсотията и миризмата, смесете в 2 супени лъжици спирт, 20 капки масло от лавандула и топла вода. Това е едно отлично средство за тапицерии, килими и възглавници.