НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Как подсъзнанието влияе върху формирането на съдбата ни

Как подсъзнанието влияе върху формирането на съдбата ни

0
Как подсъзнанието влияе върху формирането на съдбата ни
Как подсъзнанието влияе върху формирането на съдбата ни

Подсъзнанието не взема решения и не дава команди, не различава кое е добро или лошо. То просто изпълнява заповедите, давани от съзнанието.

Освен това подсъзнанието не може да различи какво е истина и какво е лъжа, кое е само илюзия и кое е действителност. То само съхранява и използва информацията, предоставена му от съзнанието.

Много преди зараждането на психоанализата, великите гръцки лекари Хипократ и Ескулап знаели за съществуването на така нареченият “вътрешен разум”. За това е писал и Парацелз. През XX век, Зигмунд Фройд е идентифицирал в човешкия ум няколко “слоя”: его, идентификация, суперего и предсъзнание, възлагайки на всеки специфични функции. Моделът на Фройд е изиграл много важна роля в развитието на психотерапията и психологията.

След това започнали да се появяват и други модели: Юнгианска психоанализа, автоматично писмо на д-р Мел, кибернетичен модел Винер, поведенчески модел, Гещалт-терапията, транзакционен анализ, НЛП, ериксон хипноза и други.

Днес, психотерапевти и психолози са достигнали до мнението, че човешкият ум може да бъде условно разделен на две части: съзнателен и безсъзнателен (подсъзнателен) ум. И всеки един от тях е способен на независимо, самостоятелно мислене. Както разбирате, това разделение е условно. Човекът е цялостна личност. Лично аз вярвам, че подсъзнанието е тази част от неизвестното и неопознатото до край човешко същество, която е нужно да се стремим да разгадаем.

Например, в момента, четейки тези редове, вие можете да видите страницата и написаните върху нея букви, замисляйки се върху значението на думите и едновременно с това можете да чуете някои звуци, да почувствате температурата на околния въздух, да изпитате някои усещания с ръцете си и други части на тялото. Можете да забележите, че се е променило вашето дишане и усещанията в мускулите на тялото. Какво се е случило?

Оказва се, че до момента, в който аз не ви бях казал за всички тези усещания и звуци, вие съзнателно не ги възприемахте. Но подсъзнанието ви ги е възприемало и не само тях, а и много повече. Ясно е, че възприятието на подсъзнателното е много по-широко и по-дълбоко. Защото подсъзнанието възприема самата реалност.

Нещо повече, нашето подсъзнание като информационно-енергийна система, съдържа информация за всяко събитие във всяка точка от Вселената. Както във всяка клетка е закодирана информацията на генетично ниво за цялото тяло, така и във всяко човешко същество се съдържа информация за цялата Вселена, част от която е и самият той. Вселената, Бог – това е един организъм и всеки един от нас изпълнява за него своите специфични функции.

Подсъзнанието е подобно на подводната част на айсберга, то е много по-голямо от съзнанието и в същото време е скрито от нас. В подсъзнанието се съхранява цялата информация за живота ни, записани са “следи” от петте човешки сетива. Механизмът на паметта, контролът на всички функции на организма чрез централната нервна система, рефлекси и инстинкти, механичните действия и навиците, породените мисли и поведението – всичко това още е съвсем далеч от пълния списък от услуги, предоставяни ни от подсъзнанието. Така че нека да спрем да се занимаваме с него и да открием в негово лице лоялен съюзник.

За да работим успешно с подсъзнанието е необходимо да знаем за някои особености на наговия “характер”.

Първата (и основната) – Създаване и поддържане на модела на света. Именно нашият подсъзнателен разум използвайки специална програма, създава уникален за всяко човешко същество модел на реалността. И в светлината на тази функция се разбират и другите.

Защитна функция

Сега, когато вашият свят е създаден, е необходимо да го поддържате и да го защитавате. Без значение къде се намирате и какво правите – вътрешното съзнание и за секунда не губи бдителност. То е нашият верен защитник. Но често ние му позволяваме да бъде нашият тъмничар и тогава то не ни позволява да отидем отвъд границите на сътворения свят. И с най-добри намерения, то се грижи за нашето спокойствие.

Управление на жизнените функции на организма

Подсъзнанието чрез мозъка, чрез централната и периферната нервна система контролира всичко, което се случва в нашето тяло. По този начин, в състояние на хипнотичен транс, чрез внушение можем да променим температурата, пулса, кръвното налягане, да ускорим процеса на оздравяване.

Мнозина са били свидетели на това как хипнотизаторите принуждават човек в състояние на транс да падне на сцената, да прободе кожата си, без последствия за здравето, или да извърши действия, които не са възможни в нормално състояние на съзнанието.

Но хипнозата и самохипнозата могат да се използват по по-полезен начин. Например, ако по време на операция на пациента под обща анестезия, по определен начин се направи необходимото внушение, то следоперативният период може да премине без усложнения и значително да се съкрати.

Друга функция – създаване на лична история (Съдба). С това подсъзнанието се занимава още от нашето раждане. В подсъзнанието се съхранява цялата информация за нашия живот и живота на нашите предци. Определено отношение към себе си и света около нас, ние получаваме още при раждането. То ни се предава подсъзнателно от нашите родители. Затова с напредването на възрастта, ние натрупваме опит и нашето съзнателно отношение към света около нас постоянно се променя, но подсъзнанието може да се придържа към възгледите, които са се формирали още в самото начало на живота ни.

Ако в детството ви е имало събитие, което ви е направило силно впечатление, трябва да знаете, че някаква част от вашето подсъзнание все още вижда какво се е случило през очите на детето и оказва влияние върху живота ви. Затова е много важно да се преосмисли личната история и да се промени подсъзнателното отношението към много събития от миналото.

Ето един пример от моята практика. При мен на преглед дойде едно 17-годишно момче. Страхуваше се да се вози в тролейбуси и автобуси, с метрото и в асансьори. Веднага след като влезнел в транспортното средство, му ставало лошо. Той нямал представа каква е причината за това поведение. Аз го научих да общува с подсъзнанието си и първият въпрос, който той му зададе беше има ли причина за формирането на такова поведение.

Отговорът беше положителен. След поредица от въпроси, ние открихме конкретно събитие. То се е случило, когато момчето е било на осем години. Родителите му го наказали за някаква простъпка и го заключили за дълго време в тъмен килер. А няколко години по-късно, заради някаква дребна хулиганска простъпка, той е бил в полицията и е прекарал една нощ заключен в предварителния арест.

И от тогава са се появили неговите страхове, защото подсъзнанието е свързало тези две събития и е направило някои изводи: затвореното пространство може да бъде заплаха за свободата му. Осъзнавайки причините, ние успяхме лесно да се справим с проблема. Интересното е, че след сеанса, той дълго и с удоволствие пътува в автобуса, докато не му омръзнало.

Памет

Механизмът на паметта също се управлява от подсъзнанието. Именно там се “заснема” и се съхранява филмът на нашият живот, записан в “песните” на петте човешки сетива. Използвайки хипноза или самохипноза, вие лесно можете да възпроизведете фрагменти от този филм. Често корените на едно или друго заболяване или проблем, трябва да се търсят в събитията от миналото. Тогава, в миналото, ние сами сме скрили на дълбоко емоционалната болка, опитвайки се да забравим това, което я е причинило. По този начин ние губим съзнателен контрол. И този “трън” седи в подсъзнанието ни в продължение на години, излизайки в определени ситуации, с което ни причинава болка и страдание.

Подсъзнанието възприема буквално цялата информация, идваща отвън.

Например, лекарят неуспявайки да излекува пациента, или просто незнаейки други методи на лечени, може да каже: “Съжалявам, но аз мисля, че медицината тук е безсилна.” И пациентът може да прекрати лечението, уверен че болестта му е неизлечима. Много заболявания се определят като “нелечими” от съвременната медицина. Но трябва да знаете, че те са нелечими чрез познатите методи, които се използват от нашата официална медицина. И всяка болест става лечима, когато човекът е готов да поеме отговорност за възникването й.

А колко често ви се е налагало да използвате фрази като “Писна ми от това …” “Не го приема присърце …”, “Аз просто не мога да повярвам” и други.

Ето един пример от практиката. При мен дойде една възрастна жена, която се оплака, че навсякъде я преследват повишено слюноотделяне и неприятен вкус в устата. Тя преминала всички тестове, направила си всички изследвания и се прегледала при почти всички водещи специалисти, но заболяването й не било уточнено. Отчаяна, тя дошла при мен.

След като се научи на комуникация с подсъзнанието си, пациентката ми разказа една история за това как преди шест месеца, тя се скарала с най-добрата си приятелка, постъпвайки много несправедливо, но не искала да признае, че е сгрешила. Историята наистина не беше от приятните. И приключвайки с нея, тя произнесла следната фраза: “Това събитие ми остави много неприятен вкус.”

Поглеждайки към мен тя с изненада възкликна: “Докторе! Това ли е причината? “Тя сама отговори на въпроса си. Посъветвах я да отиде при бившата си приятелка, да й разкаже всичко и да й поиска прошка. След известно време, тази жена дойде при мен и сподели радостта си. Тя отново бе в състояние да се наслаждава на храната и успяла да възстанови добрите отношения с приятелката си. И изрази желание да поработим и над други нейни проблеми.

А колко често ми се налага да чувам от пациентите си следното изречение: “Докторе! Имам цял букет от болести!” В такива случаи, аз винаги ги питам, обичат ли цветята? “Но как, докторе. Разбира се, че ние обичаме цветята! “- отговорят те. Така че може би именно това е причината да събирате цял живот заболяванията си в голям букет – защото ги харесвате? Защото ви харесва да се отдавате на слабостта си, да се самосъжалявате. Ето защо обичате, когато се срещнете с приятели да обсъждате своите “букети” от болести. И тогава не се учудвайте, че този “букет” процъфтява и всяка година се появяват нови “цветя”.

Самостоятелно мислене

Подсъзнанието е в състояние да реши каква информация да ни предостави, при това нещо пропуска, нещо изкривява, а нещо обобщава. Но то прави това в съответствие с нашата програма на поведение, в съответствие с нашите позитивни намерения.

Например, 3-годишно момиченце, небрежно люлеещо се в люлеещ се стол, пада с него. След това тя се страхува да седне не само върху него, но и въобще на какъвто и да е стол. Детското подсъзнанието не знае разликите между различните столове. За него – това са предмети, на които се седи. То обобщава всичко като предмети за сядане. В този случай, който предизвиква страх от столовете, подсъзнанието има защитна функция за детето. По-късно, когато детето направи разлика между люлеещ се стол и друг стол, страхът му от столове ще премине.

Вижте ощеРазбери цвета на аурата си и как ти влияе той в живота

Друг пример, но вече от живота на възрастните. Една жена веднъж излъгана или обидена от най-близкия си мъж прави извод, обобщавайки: “Всички мъже са копелета”, или “Няма порядъчни мъже”. И сега, в живота си тя среща именно такива мъже, тъй като тези мисли буквално привличат такива мъже. И дори ако някой мъж се отнася с нея с уважение и с нужното внимание, подсъзнанието й все още ще изкривява външната информация.

При мен дойде една семейна двойка. Съпругът, абсолютно убеден, че не заслужава вниманието на другите хора се оплака от факта, че съпругата му не показва никакви признаци на внимание и грижи към него. След като поговорих с тях достатъчно дълго време, аз бях убеден, че съпругата му, напротив, се отнася към него с внимание, грижи и уважение и ги показва по определен начин. Но тъй като тези прояви противоречали на неговото обобщение по отношение на собствените ценности, той буквално не слушал думите на съпругата си. Когато насочих вниманието му към определени думи на жена му, той каза, че не е чул, когато тя му ги е казала. Когато аз просто го заставих да забележи знаците на внимание на жена си, той веднага ги изтълкува погрешно и казва: “Тя говори така, защото иска нещо от мен.”

“Може би вътре в нас стои някой друг?” – Ще попитате вие. Разбира се, че не. Човек е цялостна личност и разделянето на съзнанието и подсъзнанието е условно. Това разделение е просто начин да говорим за неоткритата страна на човешката личност. Просто във всеки от нас има една неизвестна и не напълно опозната област, която ни прави човеци, мистериозни същества. И ние трябва да се стремим да разгадаем тази мистерия, с всички възможни средства. Още повече, защото от това зависи нашият живот.

Всички проблеми при хора (болести, стрес) – са резултат от несъответствие между съзнателните желания и подсъзнателните намерения. Факт е, че нашето подсъзнание знае много повече за нас самите и за нашите жизненоважни намерения. Освен това, не забравяйте – подсъзнанието е пряко свързано със самата реалност или с Бог. И нашето вътрешно съзнание осъществява своя принос в процеса на еволюцията на Вселената.

Затова е много важно да има съответствие, хармония между съзнателното и подсъзнателното.