НАЧАЛО ЗДРАВЕ Метод на Хаймлих – първа помощ, ако нещо ви заседне в гърлото!

Метод на Хаймлих – първа помощ, ако нещо ви заседне в гърлото!

0
Метод на Хаймлих – първа помощ, ако нещо ви заседне в гърлото!
Метод на Хаймлих – първа помощ, ако нещо ви заседне в гърлото!

Чували ли сте за метода на Хаймлих? Може да ви спаси живота!

Необходимо е да знаете тази информация, тъй като може да спасите човешки живот. Различни неща могат да заседнат в гърлото при хора много по-често, отколкото можете да си представите: храна, кост или нещо друго, може да се забие в дихателните пътища и по този начин бавно да удуши човек. Как с помощта на този лесен трик, можете да спасите човешки живот, когато нещо е заседнало в гърлото му?

Действието на дихателните пътища е блокирано

Частично запушване. Ако жертвата кашля или прави звуци, това е добър знак. Това означава, че дихателните пътища на пациента не са напълно затворени. Кашлицата е защитна реакция на организма, който се стреми да се отърве от остатъците храна или другите предмети, заседнали в гърлото. Помолете жертвата да продължи да кашля толкова дълго, колкото да успеете да видите заседналия обект и след това да го извадите с палеца и показалеца си.

Дори ако обектът не е напълно блокирал дихателните пътища, е необходимо да бъдете бдителни, така че да не ги затворите. Ако жертвата е дете на възраст под една година, не забравяйте, че когато то плаче и кашля, е добър знак.

Пълно запушване. Жертвата не излъчва никакви звуци, но е в съзнание. Човекът дори не може да се изкашля, защото обектът напълно е блокирал дихателните му пътища. В този случай е необходимо да прибегнете до метода на Хаймлих.

Метод нa Хаймлих (за по-големи от една година деца и за възрастни):

Забележка: трябва да приложете метода в случай, че жертвата повече от една минута не може да кашля, говори, вика и съответно диша. Ако не окажете оперативна помощ, човекът ще загуби съзнание. В такава ситуация е много важно да действате бързо, като същевременно запазете спокойствие. Методът на Хаймлих не е нищо сложно:

Застанете зад пострадалия, ако сте десничар – малко по-наляво, ако сте левичар – малко по-надясно.

Хванете го с ръце силно под гърдите и леко го наклонете напред, така че заседналият в гърлото предмет да може да изскочи навън, а не да попадне още по-навътре и по-дълбоко.

Внимателно, но в същото време и силно ударете пострадалия с горната част на китката си между лопатките.

Проверете дали обектът е излязъл. Ако не, натиснете отново, и така до пет пъти.

В случай, че ударите не са довели до никакъв ефект, а пострадалият все още не може да диша, стиснете ръката си в юмрук и я поставете между пъпа и ребрата. Сложете другата си ръка отгоре и натискайте няколко пъти подред, докато заседналият предмет не излезе навън. Имайте предвид, че тази техника не може да се прилага на бременни жени, деца под една година и на тези с наднормено тегло.

Ако заседналият предмет все още затруднява дишането, извикайте бърза помощ. Не оставяйте пострадалият човек сам и до пристигането на лекарите не спирайте да прилагате метода на Хаймлих.

При деца под 1 година

Ако детето не кашля и не плаче, поставете го така, че устата му да гледа надолу, а главата му да е опряна на нещо.

Вижте още: Лимонена вода: Грешката, която допускат милиони хора всяка сутрин!

Внимателно го ударете 5 пъти по гърба с горната част на китката. След това разгледайте устата на детето и отстранете предмета, ако го забележите там. Не се опитвайте да извадите предмета, като бъркате в гърлото на детето с пръстите си, защото по този начин може да го избутате по-надълбоко и да влошите ситуацията.

Ако това не сработи, обърнете детето по гръб и го натиснете леко в областта на гърдите 5 пъти. След всеки натиск, проверявайте дали заседналият предмет не е излязъл навън.

Както можете да видите, тази техника не е сложна, просто трябва да бъдете спокойни и уверени. Методът Хаймлих помага в повечето случаи и винаги трябва да си го спомните, ако трябва да спасите живот!