Прибирате се у дома, влизате в обикновеното си антре и стигате до извода, че трябва незабавно да махнете омръзналия ви гардероб? Вие отдавна искате да се отървете и от грозното огледалото срещу входната врата? Твърде малко място за обувки, а антрето постоянно е в мръсен вид?

Време е най-накрая да обърнете внимание на това помещение. Несправедливо е да играе ролята на втора цигулка. Помислете за това: защото в действителност антрето е първото нещо, което вашите гости виждат и поради това първото им впечатление за вашия дом и за вас като собственици, зависи от него.

И вие самите, когато се прибирате у дома, първото нещо, което правите, е да прекрачите прага. Важно е още с първите стъпки да усетите спокойствие, увереност и сигурност.

Така че замислете се за дизайна на коридора си, оживете помещението и неговата функционалност, направете го комфортно и удобно. Вашите действия зависят от размера и вида на коридора.

Антре – вестибюл: не достатъчно място, няма накъде да се обърнете!

Такива малки помещения могат да се видят в почти всички високи сгради, които са построени преди повече от 20-30 години. Тесни и тъмни, те приличат н  площадка от вагон. Въпреки това, дори и на такъв малък коридор, можете да направите хубав дизайн!

Ако вашето антре все още е домакин на така неудобните вградени шкафове – безмилостно се отървете от тях. Вместо тези останки от миналото, сложете модерен гардероб, ако трябва се възползвайте и от ъглите: така че да спестите много пространство и място за всички необходими елементи. В допълнение, плъзгащите врати могат да бъдат украсени с голямо огледало: това е удобно и функционално решение, което също така спомага да постигнете илюзията за простор. Вратите трябва да бъдат просто плъзгащи, за да не се намалява значително пространството, когато ги отваряте.

Ако имате много малко антре – трябва да се откажете от каквито и да било шкафове. Сложете в малкия ъгъл рафт за обувки и открита закачалка за дрехи. Нека на другата стена да виси голямо огледало, което визуално да увеличи пространството.

Втора стъпка: най-ефективно използване на наличното пространство. Над входната врата е напълно възможно да сложите шкафче, което ще ви служи за по-удобно обслужване: може да почистите много неща – като например сезонните обувки, инструментите, бурканите с кисели краставички и кой знае още какво.

Трета стъпка: в коридора закачете красива лампа с ярка светлина! Тя веднага ще ви развеселява, защото кое би могло да бъде по-лошо от слабото осветление! Добрата светлина позволява дома ви да бъде добре разгледан, а вие ще се уверете, че той е съвършен и можете да завладеете света с високо вдигната глава. Между другото, избирайки да затворите коридора с луксозен полилей е грешка: той не изглежда на място тук и е подходящ за други помещения. Но елегантните прожектори, почти нямат място, на което да не подхождат и да не са удобни.

Една малка тайна: за да разширите пространството в малкия коридор, се откажете от малките предмети и детайли, както и от големия брой декоративни елементи.

Входно антре: светлина в края на тунела

Тесният и дълъг коридор често носи разочарование – отнема много място в апартамента и да сложите мебели е неудобно. Ако вашият коридор има издължена конфигурация, го разделете на входно пространство и фоайе. Това входно пространство ще бъде медиатор между улицата и жилището и помещението може да бъде направено в съответствие с дизайна на целия апартамент.

Разделете тези зони, като използвате различни материали. По този начин на пода в зоната на входа е препоръчително да сте с плочки или линолеум подове, които са лесни за почистване. Влизайки в хола, вашите гости ще трябва да ходят на ламинат, мокет или паркет.

Зоната на входа може да има груба текстура в сравнение с фоайето.

За обзавеждането можете да намерите интересни варианти. Например, за да използвате входното пространство, сложете в лобито малка маса и няколко малки дрънкулки, както кресло или столове.

Просторно антре: ако има хора, ще ги намерите!

Ако имате достатъчно късмет да имате голямо антре, можете свободно да експериментирате с дизайна на помещението.

Дизайнерите съветват отново да го разделите на две зони: зона за вход и място за сядане. Вие вече знаете, че за да отделите една област от друга, трябва да използвайте различни декоративни материали.

Изобилие от пространство за мебели? Чудесно! Имате възможност да сложите в коридора голям гардероб с огледални врати, който перфектно ще събира всички връхни дрехи на семейството.

Зона за отдих може да бъде изградена с максимален комфорт: извадете столове и маса, телевизор, висящи картини, украсете стаята с цветя и декоративни вази.

Осветлението играе важна роля по време на проектирането на голямата зала. Опитайте се да го направите многопластово. Така например, на тавана ще изглеждат чудесно модерните прожектори, на масичката за кафе – елегантната лампа с абажур, а в близост до растенията – високите подови лампи, излъчващи разсеяна и мека светлина.

Вижте още: Как да съживите болното си растение? Незаменими съвети!

Още няколко съвета:

Ако коридорът ви е в непосредствена близост до стълбището, което води към втория етаж на къщата ви – подредете там гардеробната си! Така ще можете не само ефективно да използвате пространството, но също така успешно ще намерите място за най-различни неща, разположени на закачалка, вместо прибрани в шкаф.

За да „съживите“ коридора и „обогатите“ неговата функционалност, можете да фантазирате как да използвате оставащото пространство. Например, едно добро решение е да поставите на стената няколко рафтове за книги и да получите една мини-библиотека.

Ако антрето има преход с коридора, можете да направите една малка художествена галерия по стените.

Не се страхувайте да фантазирате и да експериментирате, опитайте различни варианти на подреждане на вашето антре. Усилията никога не са напразни! Скоро ще получите комфортно, удобно и уютно място, което ще бъде сравнимо по оригиналност с останалата част от пространството във вашия дом.