Според Философията на възрастта всеки човек преминава през 7 цикъла в години и всеки период се характеризира с определени особености. Зашеметяващaта глава от книгата на Бернар Вербер „Империята на ангелите“ ще ви накара да се зачудите за много неща!

От 0 до 7 години

Силна връзка с майката. Хоризонтално познание за света. Създаване на чувствата. Миризмата на майката, майчиното мляко, гласът на майката, топлината на майката, майчината целувка са първите усещания. Краят на цикъла се характеризира с болезнената раздяла от майчината защита, като следва потапяне в един интересен, но студен свят.

От 7 до 14 години

Силна връзка с бащата. Вертикално познание за света. Създаване на личността. Бащата става новият изключителен партньор, съюзник в откриването на света извън семейната защита. Бащата разширява защитата. Той се превръща в забележителност. Майката е обичана, бащата трябва да бъде обожаван.

От 14 до 21 години

Бунт срещу обществото. Опознаване на материята. Създаване на интелекта. Криза на юношеството. Желание да промените света и да унищожите съществуващите структури. Младите атакуват семейството и обществото като цяло. Тийнейджърите са „бунтовници“ във всичко – силна музика, романтични отношения, желание за независимост, бягство, комуникация с маргинални групи от млади хора, анархически ценности, систематичното отричане на старите ценности. Периодът завършва с освобождаването от семейната защита.

От 21 до 28 години

Влизане в обществото. Стабилизиране сред безредиците. След като не успеете с унищожаването на света, вие се опитвате да се интегрирате в него, първо искате да бъдете по-добре от предишното поколение. Търсене на по-интересна работа от тази на родителите ви. Търсене на по-интересно място за живеене от това на родителите ви. Правите опити да създадете по-щастлива връзка от тази на вашите родители. Избор на партньор и създаване на семейство. Създавате свой собствен пашкул/защита. Периодът обикновено завършва с брак.

С това човекът изпълнява мисията си и се отдава на своето семейство.

Край на първата серия 4 х 7 години.

След първия цикъл, като кулминация е създаването на свой собствен „пашкул“, лицето влиза във втора серия от седем-годишни цикли.

28-35 години

Създаване на свое собствено огнище. След брака, апартамента, автомобила имате деца. Ценностите се трупат вътре в пашкула. Но ако първите четири цикъла не са завършени успешно, фокусът пада. Ако връзката с майката не е правилно изживяна, вие ще създадете проблеми на дъщеря си. Ако баща ви също не е имал добра връзка с вас, това ще си личи в отношението ви към децата. Ако бунтът срещу обществото не е преживян, съществува риск от конфликт на работното място. 35 години – възрастта, на която недобре узрелият пашкул често избухва. Периодът е характерен с развод, уволнение, депресия, психосоматични заболявания.

35-42 години

Всичко започва от нулата. След кризата и предишните грешки, се възстановява втория „пашкул“. Необходимо е да преразгледате отношението към майката, семейството, бащата, зрелостта. Това е периодът, когато разведените мъже намират любовница, а разведените жени – любовник. Те се опитват да възприемат това, което очакват, но не от брака, а от противоположния пол.

Връзките с обществото трябва да бъдат преразгледани. Работата не се оценява от гледна точка на нейната сигурност или дали е интересна, а какво свободно време ви остава. След разрушаването на първия пашкул, личността винаги изпитва желание бързо да създаде втори. Нов брак, нова работа, нова връзка.

Ако се освободите от паразитните елементи, всичко ще се развие добре. Хората трябва да имат възможност да възстановят и подобрят пашкула си. Ако те не разберат грешките от миналото, ще стигнат до абсолютно същите поражения. Това се нарича „бягане по тъча“ или бягане от отговорност. От тук нататък всички цикли ще се повторят, ако не вземете поука от своите грешки.

42-49 години

Завладяване на обществото. След втората, подобрена версия на вашия пашкул, вие имате усещане за пълнота в живота, брака, семейството, работата, личностното развитие. Тази победа води до два нови типа поведение.

Ако за човек е важно материалното благосъстояние: пари, комфорт, повече деца, повече любовници, по-голяма власт, то непрекъснато той ще увеличава и обогатява своя нов подобрен пашкул.

Ако човек иска да завладява нови територии, а именно да се развива духовно, започва истинското изграждане на неговата личност. По всякаква логика, този период трябва да приключи с криза на идентичността и екзистенциалния въпрос: Защо съм тук, защо живея, какво трябва да направя в моето съществуване?

49-56 години

Духовна революция. Ако човек е в състояние да създаде или пресъздаде пашкула си и се реализира в семейството и работата си, той естествено изпитва желание да стане по-мъдър. Сега започва последното приключение, духовната революция.

Търсенето на духовността никога няма да бъде завършен процес. Вие ще си отговаряте на въпроси до края на живота си.

Вижте още: Привлечете пари, богатство и късмет чрез съветите на Ванга!

Край на втора серия 4 х 7 години.

Важно 1: По-нататъшно развитие продължава в една спирала. На всеки седем години, човек се издига с една обиколка и отново преминава през същите въпроси: за отношенията с майката и бащата, за отношението срещу обществото и семейството.

Важно 2: Понякога някои хора умишлено се провалят в рамките на семейството или на работното място и са принудени да започват цикъла отново. По този начин те се опитват да избегнат или отложат момента, в който трябва да стигнат до духовната фаза, защото се страхуват да се изправят със себе си лице в лице.

От книгата на Бернар Вербер „Империята на ангелите“