НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Кучетата могат да ви помогнат с депресията и тревожността

Кучетата могат да ви помогнат с депресията и тревожността

1
Кучетата могат да ви помогнат с депресията и тревожността
Кучетата могат да ви помогнат с депресията и тревожността

Харесвате ли кучетата? Ако отговорът е да, тогава знаете какви приятели могат да бъдат! Терапията с кучета е особено приятна. Ето затова често се случва кучетата  “да работят” в старчески домове и болници, предлагайки любов и привързаност на умствено или физически болни пациенти. Те винаги успяват да накарат някой да се усмихне! Разберете как терапията на общуването с кучета, помага в облекчаването на симптомите в следните пет случая.

5 медицински показания, при които терапията с кучета помага:

Промени в настроението

Тези домашни любимци помагат от биполярно разстройство до депресия, разстройство на настроението до екстремни емоции, които могат да нарушат дневния ритъм. Кучетата също могат да се справят с мисълта за сериозно заболяване като рак или инфаркт. Заедно с лечението и конвенционалната терапия, кучетата са не по-малко ефективни помощници. Те могат да облекчат депресията и болката, без страничните ефекти, които се срещат при лекарствата. Нищо чудно, че те са толкова популярни в болниците.

Обсесивни страхове

Хората с натрапчиви страхове често са в състояние на постоянна тревожност. Тези чувства са толкова силни, че създават трудности в комуникацията. Кучетата внасят чувство на щастие и всъщност действат като социални катализатори. Те могат също така да осигурят необходимия комфорт и да се държат толкова непринудено и забавно, че ви помагат да намалите тревожността и ви карат да бъдете себе си.

Психични разстройства

Терапията с кучета може да намали тревожността в следствие на психотични разстройства като шизофрения и абстиненция в следствие употребата на наркотични вещества. В действителност, тези космати приятели намаляват два пъти по-ефективно тревожността в сравнение с груповата терапия. Те също така стимулират освобождаването на окситоцин (а в последствие и на ендорфин), който успокоява сетивата.

Посттравматично стресово разстройство

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да се развие след преживяването на някакво ужасно събитие: смърт на любим човек или сериозно нараняване. Може да сте чували за ветерани с посттравматично стресово разстройство. Привързаността към едно куче може да повиши самочувствието и да намали нивата на стрес. Например, едно куче може да облекчи страха на пациента от контакт с психотерапевта.

Вижте още: Правила на етикета в ресторант: Вижте как да бъдете възпитани!

Нарушаване на речта

Често хората с говорни нарушения трудно си взаимодействат с останалите. Това може да бъде много неприятно, но комуникацията с кучето би ги развеселила и би ги улеснила в процеса на говорене. На пациентите с говорни проблеми, страдащи от увреждане в мозъка, кучето също така може да помогне, както във вербалната, така и в невербалната комуникация.

Разбира се, терапията с кучета не решава напълно всички изброени проблеми, но помага на пациентите да се справят по-лесно и по-бързо с тях. Лечението става по-поносимо и се увеличава шанса за успех. Кучетата всъщност са най-добрият приятел на човека!