НАЧАЛО ЗДРАВЕ Авокадото и всички причини, поради които трябва да го ядете!

Авокадото и всички причини, поради които трябва да го ядете!

0
Авокадото и всички причини, поради които трябва да го ядете!
Авокадото и всички причини, поради които трябва да го ядете!

Няма съмнение, че авокадото един от най-полезните плодове на планетата. То е истинска съкровищница на хранителни вещества. В допълнение, този плод е толкова универсален, че можете да го комбинирате с почти всичко: от салати до десерти.

Няколко изследвания са потвърдили невероятните ползи за здравето след редовната консумация на авокадо. По-долу сме подбрали 20 от най-добрите причини, поради които да похапвате редовно този невероятен плод.

1) Високо съдържание на здравословни мазнини.

Тези мазнини са от съществено значение, тъй като намаляват риска от инфаркт и инсулт, както и нивата на “лош” холестерол в кръвта.

2) Спомага за загубата на тегло.

Авокадото е отлично допълнение към всяка диета за отслабване.

3) Контролира налягането.

Авокадото изобилства от калий, който е най-важният минерал за намаляване въздействието на натрия върху тялото. Според Американската асоциация на сърцето този естествен източник на калий е изключително полезен за поддържане на кръвното налягане в здравословни нива.

4) Подпомага лечението на сърдечно-съдови заболявания.

Здравните експерти съветват: яжте авокадо редовно и значително ще намалите нивата на “лош” холестерол и ще подобрите здравето на сърцето.

5) Намалява триглицеридите в кръвта.

6) Намалява общия холестерол.

7) Понижава “лошия” холестерол.

8) Увеличава “добрия” холестерол.

9) Богато е на хранителни вещества.

Авокадото съдържа широка гама от хранителни вещества, включително над 20 минерали и витамини: Витамин С – 33%; Витамин Е – 21%; Витамин В6 – 26%; Витамин К – 53%; Мед – 19%; Фолиева киселина – 41%; Калий – 28%; Пантотенова киселина – 28%.

10) Подобрява усвояването на хранителните вещества.

11) Подобрява усвояването на антиоксидантите.

Добавянето на половин авокадо в салатата, съдържаща моркови, маруля и спанак, подобрява усвояването на антиоксидантите в тези зеленчуци. С други думи, можете да абсорбирате 8,3 пъти повече алфа-каротин, 13,6 пъти повече бета-каротин и 4,3 пъти повече лутеин 4.3.

12) Защита от диабет.

Този плод е много полезен за поддържането нивата на кръвната захар и намалява риска от развитие на диабет.

13) Обезболяващо.

Екстрактът от авокадо е полезен за намаляване симптомите на артрит (остеоартрит). Той има мощни противовъзпалителни свойства, които облекчават болката, причинена от възпаление.

14) Намалява възпалението.

Няколко проучвания показват, че хроничното възпаление е основна причина за повечето съвременни заболявания, включително алергиите, болестта на Алцхаймер, астмата, сърдечно-съдовите заболявания и рака. Олеиновата киселина в авокадото може ефективно да намали възпалението.

15) Подобрява здравето на очите.

Дистрофията на очите е основната причина за слепота в Съединените щати. Зеаксантин и лутеин са два мощни антиоксиданта, които се намират в авокадото и е установено, че те са изключително полезни за лечение на това състояние. В действителност, авокадото се счита за най-добрия източник на лутеин между плодовете.

16) Добро допълнение към диетата за бременните жени.

Витамин В6 е полезен за тъканите и растежа на мозъка. В допълнение, фолиевата киселина е от съществено значение за здравословното развитие на плода при ранна бременност. Витамин В6 също така намалява сутрешното гадене.

17) Защита срещу рак.

Редица изследвания са показали, че авокадото може да помогне в борбата срещу рака. Екстрактът от авокадо може да ограничи растежа на раковите клетки на простатата. Той също така намалява страничните ефекти на химиотерапията.

Вижте още: Бананът ще ви помогне да заспите като бебе! Вижте как!

18) Здрави кости.

Редовната консумация на авокадо прави костите по-силни.

19) Подобрява храносмилането.

20) Подобрява настроението.

Високите нива на витамини и минерали в авокадото и по-специално, фолиевата киселина и калия, са много полезни за подобряване на настроението и предотвратяване на промените в настроението. Редица изследвания са показали връзката между депресията и ниските нива калий. Фолиевата киселина е също важна съставка, която намалява симптомите на депресия.