Пастърмата е притиснатото прясно месо, което се приготвяло в Османската империя, но най-вероятно рецептата за него е още по-древна. Независимо от това колко време съществува, днес то е известно по целия свят, както „бастърма“ (от турски) и с удоволствие го похапват всички месоядни.

Домашната пастърма има определени тънкости при гответе, които трябва да се спазят. Но резултатът е превъзходен! Греховно е да не се похвалите на гостите си с това ястие.

Много от хората, особено тези, които не са запознати с ориенталска кухня, ще искат да разберат дали могат за заменят сминдуха (или известен още под името „чимен“) в рецептата. Тази подправка под формата на смляно брашно има бежов нюанс. Чимен е задължителен компонент при приготвянето на пастърма, така че трябва да отидете на пазара и да намерите точно тази подправка.

Съставки:

Говеждо месо – 900 грама

Сол – 3 супени лъжици

Черен пипер (смлян) – 1 супена лъжица

Червен пипер – 1 супена лъжица

Сминдух – 1 супена лъжица

Сух чесън – 1 чаена лъжичка.

Начин на приготвяне:

За да започнете, подгответе месото: по него не трябва да има мазнини и вени.

Разтворете солта във вода и поставете месото в получената марината, притеснете го и го сложете в хладилник в продължение на 2 дни.

След това извадете месото, подсушете го и го увийте в няколко слоя тензух. Отново го притеснете и го оставете в хладилника за още един ден.

Махнете марлята, разтривайте месото със сместа от червен пипер, черен пипер, сминдух и сух чесън. Увийте в нов тензух и поставете пастърмата да виси в помещение, където постоянно да се проветрява – най-добре на балкона.

След 10 дни, опитайте от пастърмата. В зависимост от месото, може да изчакате до 3 седмици.

Вижте още: Панакота с грис: ефирен десерт само за ценители!

Разбираме, че все пак ще отнеме време, докато това велико мезе достигне желаното състояние за консумация – понякога си е истинско мъчение. Затова ви съветваме да сложете пастърмата на място, където няма да ви дразни окото.

Пригответе това лакомство поне веднъж в живота си! Обезателно запазете рецептата!