НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Социалните мрежи могат да спомогнат за отвличането на детето ви!

Социалните мрежи могат да спомогнат за отвличането на детето ви!

0
Социалните мрежи могат да спомогнат за отвличането на детето ви!

Социалните мрежи твърде много навлязоха в живота ни. Вече е възможно да общувате с близките си, дори ако те са на друг континент и да научавате много полезна информация. Но има една голяма грешка, която се допуска и много от потребителите плащат за нея с най-ценното – безопасността на децата им.

Интернет и деца – това не винаги е добра комбинация. Много родители качват в социалните мрежи снимки на децата си или видеоклипове с тяхно участие. Това е много трогателно особено, когато децата изглеждат сладки или правят някои забавни неща. Но независимо, че ги споделяте с вашето семейство и приятели, тези снимки могат да се считат за нарушение. За всички опасности от пускането на определени снимки на деца в социални мрежи, ще ви разкажем днес.

Кражбата на деца

Много често попадате в такава ситуация: вашето дете го очаква тържествено събитие, затова му правите красива прическа и, разбира се, запаметявате този момент във вид на снимка на своя телефон. Най-вероятно скоро споделяте снимката с приятелите си в социалните мрежи.

Първото неприятно явление в тази ситуация – присъствието на много хора в интернет с психични разстройства, използвайки снимките на деца за удовлетворяване на техните еротични фантазии. Намирането и доказването на подобно деяние е много трудно.

Всеки ден в интернет набира популярност ужасната тенденция на т.нар. цифрово отвличане или умишленото “отвличане” на детски снимки от страниците на социалните мрежи и след това използването им като свои собствени.

Например, в социалната мрежа Instagram хора, взимат снимки на чужди деца и създават отделни профили за участие в ролеви игри. Можете да ги намерите на хаш-таг #babyrp, #adoptionrp и #orphanrp.

Ако отидете на тези връзки, ще намерите стотици хиляди снимки на усмихнати деца с очарователни измислени описания на колко години са и коя са техните родители, как и къде могат да играят, какво харесват и какво не. Няма да ви е много приятно да видите детето си там.

Понякога измамниците дори отиват още по-далеч. Те създават профили от името на детето или с неговия образ, разпространявайки различни портали със състрадателни постове: “Аз – сираче нещастно. Мечтата ми е да си намеря любящо семейство.” След това под снимките на детето се появяват коментари на осиновители или на същите тези играчи.

И когато има реално желание за подслон на детето срещу сума пари, те започват да го следят. Подобна схема е много лесно да се направи, тъй като често родителите показват мястото, където е направена снимката или на кое събитие се намира детето. И това е много страшно, защото следващото нещо, което може да се случи, е в градината или в училището да не успеете да намерите детето си.

Как да избегнете опасности?

1) Опитайте се да не публикувате снимки на децата си в социалните мрежи или сведете до минимум публикуването на снимки, особено на които децата ви са без дрехи (по време на къпане, кърмене).

2) Ограничете достъпа на непълнолетни лица към страницата си, и по-специално на снимките. Споделяте ги с близките си хора в лични съобщения или в специални защитени портали.

3) Ако не можете да се откажете от бебешките снимки в интернет, най-малко публикувайте ги разумно. Не пишете пълното име на детето си на една снимка, не посочвайте градината или училището, в което то ходи или мястото, което често посещава. Избягвайте неща, които могат да издадат местонахождението на детето ви в реалния живот.

4) Поставете на всички изображения водни знаци. Те могат да се сложат с какъвто и да е фото редактор или с помощта на специално приложение за смартфон.

5) Помолете семейството и приятелите си също да следват тези правила и нека не публикуват бебешките снимки без предварителното ви одобрение.

6) Накрая, не правете нито една снимка на детето си, която може да го постави в неудобно положение в бъдеще. Днес, тези изображения може да ви изглежда сладки, но утре – ще бъдат причина за трудни за тях преживявания.

Вижте още: Микровълновата фурна може да причини серия от заболявания!

За всичко е нужен разумен подход и не забравяйте, че щастието обича тишината. Случаите на отвличане на деца с помощта на социалните мрежи зачестяват, а полицията умолява всички да бъдат предпазливи родители.

Обърнете внимание на семейството си и споделете тази важна информация с приятелите си!