Когато искате да приготвите нещо с лук, какво правите на първо място? Разбира се, почиствате го от обелката му и я изхвърляте в кошчето… Но напразно! В действителност, луковата обелка е източник на почти всички от най-важните витамини и минерали. Те са дори по-полезни, отколкото самия лук!

Лечебните свойства на луковите люспи са известни от преди – този невзрачен лечител спасява от много заболявания и като цяло има благоприятно въздействие върху организма. Днес, ще ви разкажем защо не трябва да изхвърлете луковата обелка. Повярвайте, чудотворното природно лекарство е много по-ефективно от всички скъпи медикаменти в аптеките!

Полезните свойства на обелката от лук

Хранителен оцветител

Луковата обелка се счита не само за безвреден, но и за лечебен хранителен оцветител. Например с нея можете да боядисате великденските си яйца. Люспите се използват за тази цел още от древността. В допълнение, водата ще получи по-наситен цвят, дори и ако добавите по-малко отвара.

За косата

Отварата от лукова обелка укрепва косата и я прави по-жива. Много жени отдавна използват за боядисване на косата си люспите лук. Никаква химия, повярвайте ни!

При бронхит

Отварата от лукова обелка е полезна да се използва при остър бронхит или просто, за да се отървете от тежка кашлица. Можете също да си направите компрес. Налейте чаша вряща вода и оставете обелката за 15 минути, след това я поставете в тензух и я прецедете. Компресът прилагайте 3 пъти дневно в продължение на половин час.

При заболявания на бъбреците и пикочния мехур

3 чаени лъжички мляна обелка се добавят към 2 чаши вряща вода. След 30 минути варене, лекарството е готово. Взимайте по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден.

При лош дъх

При това неприятно заболяване можете да изплакнете устата си с отвара от луковите люспи.

При кожни заболявания

Брадавици, гъбички, малки рани, дерматит – как да се отървете от тях? Отговорът е прост: смелете обелката, смесете я с вазелин или мазен крем в съотношение 2:3. Мехлемът прилагайте върху засегнатата кожа 2 пъти на ден. Съхранявайте го на студено място.

При оток и разширени вени

Смесете ситно стрита обелка с 2 супени лъжици зехтин. Оставете за 10 дни и ще получите отлично средство, което може да се използва за масаж на краката.

При ринит

Люспите от лук лесно побеждават алергичния или катаралния ринит. За да си направите лечебното средство, смесете 4 супени лъжици обелка във вряща вода и вдишвайте парата в продължение на 3-5 минути. Носните задръствания ще се изчистят!

За укрепване на имунната система

Отврата от на пръв поглед съвсем безполезните люспи лук е едно от най-добрите средства за укрепване на имунната система на организма. Тя е просто незаменима за предотвратяването на много заболявания!

Вижте още: Пшеничната трева лекува рак! Вижте кои са останалите й ползи!

„Лукът лекува над седем болести“ и луковите обелки дори могат да се справят с много повече заболявания. Не бързайте да ги изхвърляте – по-добре се вслушайте в съветите на природната медицина!

Споделете тази статия с приятелите си! Ще им бъде полезно да узнаят всички тайни за лечебните свойства на обелките на лука.