Наскоро си купих орхидея, която не искаше да цъфти в обикновена пластмасова саксия. По-късно се оказа, че корените на Фаленопсиса са много чувствителни към излишната влага в саксията и постепенно започват да гният.

След търсене във всякакви форуми за градинарство, се натъкнах на един необичаен съвет: да се пресади орхидеята в дървена кошница. Реших да си направя експеримент и той се оказа много успешен! Малко след преместването на орхидеята се появиха първите пъпки.

Пресаждането на орхидея в кошница е отличен компромис на пластмасовата саксия. Кошницата осигурява лесен достъп на въздух до корените и предотвратява гниенето. За да пресадите своята зелена красавица в кошницата, следвайте този прост модел!

Пресаждане на орхидея у дома

Ще ви трябват:

  • Дървена или бамбукова кошница
  • Торфен мъх
  • Кора (груба и фина почва)

Поставете мъха на дъното и по стените на кошницата.

Поставете слой от кората на дъното.

Поставете растението в кошницата и напълнете саксията с повече почва.

Сложете като последен слой торфен мъх.

Вижте още: Пакетчета чай за отглеждане на разсад! Много привлекателна идея!

Тази кошница изглежда много по-декоративно, отколкото обикновената пластмасова саксия. Аз предпочитам да я окача на тавана, така спестявам ценно пространство на перваза на прозореца. Също така дървената кошница е предпочитана за тези видове орхидеи, чиито стъбла растат надолу към субстрата като Станхопея, Кориантес, Дракула.

Ако вашите приятели са фенове на такива растения като орхидеите, трябва да споделите с тях статията!