НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Как да научим децата да бъдат добре организирани

Как да научим децата да бъдат добре организирани

0
Как да научим децата да бъдат добре организирани

Организираността – ценен спътник в живота на възрастните, но трябва да се придобие още от детството. Ето нашите съвети как да го постигнете и да научите и децата си.

В действителност, тези съвети са за цялото семейство. За да привикне детето към организационни умения, му е нужен вашият пример.

Ако вие сте добре организирани, тези съвети едва ли ще ви изненадат. Понякога родителите също се нуждаят от подкрепа – поддържане на чистота, ставането рано, изготвянето на списъци при пазаруване…
Може би възпитаването на организация при децата, ще послужи и като стимул за повишаване на собствената организация.

1. Направете семеен календар и го следвайте последователно

Изберете голям календар, поставете го на стената и в него отбелязвайте събитията на всички членове на семейството. Той трябва да е на видно място, като в близост до него да има моливи, маркери, лепящи листчета хартия, така че да можете да пишете бележки и да ги лепите директно върху календара.

2. Водете си списъци

Много удобно и полезно – списъци за всеки повод. Научете и децата си. Можете да започнете с нещо лесно: “5 неща, които трябва да направите, преди да си легнете”, “Какво да вземете със себе си по време на пътуването до баба”…Тези списъци ще служат като подкрепа в точното време и ще ви помогнат бързо да се организирате и да не забравите нещо.

3. Възложете на децата домашна работа, свързана с подреждане

Домашната работа отнема много време, затова можете да я поверите на дете – то може да се справи и ще бъде гордо от това, че е било полезно и може да прави важни неща у дома си. Това може да бъде нещо като подреждане на дрехи, подреждане на измитите съдове, помощ в подреждането на шкафчетата, правилното поставяне на книгите в шкафа и т.н.

4. Приготвяйте се от предишната вечер

Този чудесен навик ще спаси на семейството ви много време и нерви. Подгответе дрехите, с които да ходят на училище или на детска градина. За момичетата, между другото, това може да се превърне в приятен ежедневен ритуал. Раниците трябва да имат всичко необходимо, телефоните трябва да бъдат заредени, моливите подострени…

5. Купете органайзер

Обяснете на детето първо какво ще организирате, тъй като органайзера може да помогне да се контролират много неща наведнъж. След това научете детето да го използва. Записвайте в него училищни графици, а в свободното си време можете да планирате посещение до киното със семейството например.

6. Подредете своето работно място

Подредете работното си място – поставки за преносими компютри, учебници, карти, атласи и т.н.

7. Би било хубаво да има време и час, когато детето ще пише своето домашно. Осигурете му подходящите условия, спокойствие и не го разсейвайте. Все пак, нека да е винаги по едно и също време.

Вижте още: Възстановете енергията си! Ето как да се отървете от негативизма!

9. Гответе заедно

Времето, прекарано в кухнята с родителите е фантастично забавление за децата. Готвенето дава добри уроци за организацията: да се подготвят всички продукти в точното количество, за да се изчисли времето за готвене…списък с необходимите продукти. И тук децата могат да ви помогнат.