Според китайската медицина повече от 5000 години лицето е огледален образ на здравето. Ако си замислите за това твърдение наистина ще осъзнаете, че вероятно то съдържа частица истина. Едва ли е възможно да имате прекрасен външен вид, ако нещо вътре във вас не е наред.

Но китайците са отишли още по-далеч: те обуславят пет зони от лицето ви, според които може да се постави приблизителна диагноза за състоянието на вашето здраве.

Чело

Според правилата на китайската медицина челото съответства на елемента „огън“. Той е отговорен за сърцето и тънките черва, както и за състоянието на ума и духа.

Оглеждайки челото, търсете всяка промяна в цвета му. Зачервяването и изобилието от червени капиляри говори за сърдечни проблеми. По-тъмния нюанс, в сравнение с останалата част, говори за някои проблеми с храносмилането. Промяната в цвета на челото може да бъде в резултат на силни емоционални сътресения.

Хората, които са предразположени към стрес и силни емоции, имат голям брой бръчки по челото и са склонни да мръщят веждите си.

Сърдечният удар понякога може да се предскаже чрез появата на слаб синьо-зелен оттенък по челото. Трябва да вземете сериозни мерки, ако появата на сянката е придружена от други симптоми, характерни за сърдечните проблеми като сърцебиене, виене на свят, задух или болка в лявата ръка.

Нос

Носът съответства на елемента „земя“, който е отговорен за работата на стомаха, далака и панкреаса.

Появявала ли ви се е пъпка на върха или отстрани на носа? Не е толкова безобидна, колкото изглежда! Тази пъпка показва разстройство в храносмилателната система. Спомнете си какво сте яли през деня преди това? Много остри, пържени, пушени или мазни храни? Може би сте яли шоколад? Ако отговорът на поне един въпрос е да, тогава може би проблемът е само в избора ви на храна. Между другото, появата на такива привидно незначителни пъпки може да бъде придружено от лошо храносмилане, диария или запек.

Червените капиляри и червените петна по носа могат да посочат злоупотреба с алкохол или стрес, което също се отразява на храносмилателния тракт.

Брада

Областта около брадичката принадлежи на елемента „вода“, който е свързан с работата на бъбреците и пикочните пътища, отговаря също така и за хормоналната система и жлезите.

Зачервяване, възпаление, лющене, потъмняване или изсветляване в областта около устата и брадичката може да показва проблеми с бъбреците или пикочния мехур.

Периодичното акне и обрив по брадичката посочва хормонален дисбаланс. Проблемът се състои в често и прекомерно производство на естроген или тестостерон от тялото и може да бъде съпроводен от нередовна менструация при жените и простата при мъже.

Обърнете внимание на участъка, простиращ се от носа до горната устна. Тази малка площ отразява състоянието на матката и яйчниците при жените и на състоянието на простатата и половите органи при мъжете. Хоризонталните бръчки, лющенето или промяна на цвета в тази област могат да показват сериозни проблеми в репродуктивната зона, в това число ендометриоза, миома на матката или безплодие.

Според китайската медицина хората с по-малка брадичка са генетично предразположени към слаби бъбреци и проблеми с пикочно-половата система. Все пак, това не означава, че всеки човек с малка брадичка непременно ще получи бъбречна инфекция. Това е само предупреждение хората да се опитат да направят необходимите промени в начина си на живот и да предотвратят появата на болестта.

Дясна буза

Дясната буза съответства на елемента „метал“, който е отговорен за белите дробове и дебелото черво.

Проблемите с белите дробове или дебелото черво се отразяват под формата на промяна в цвета, белене и кожни проблеми.

Малки пъпки, зачервяване или лющене на мястото може да показват предстояща атака на настинка или бронхит, както и по-сериозни проблеми с белите дробове.

Хората, които са предразположени към респираторни алергии и астма, често получават червени петна, екземи или бледа зелено-синя сянка по дясната буза. Появата на такива екземи или подобен цвят може да свидетелства за бъдещ алергичен пристъп или пристъп на астма, което позволява да се вземат предпазни мерки.

Лява буза

Лявата бузата съответства на елемента „дърво“, който е отговорен за черния дроб и жлъчния мехур, както и на нервната система.

Видните капиляри и зачервявания, особено разположени в близост до носа, говорят за евентуално възпаление или стагнация (натрупване на токсини) в черния дроб.

Жълтеникавият оттенък под лявото око показва или наличие на камъни в жлъчния мехур, или високо ниво на холестерол, или високо ниво на триглицериди.

Различните проблемни белези от тази страна на лицето също могат да сигнализират за нестабилно емоционално състояние като тревожност, гняв или депресия.

Вижте още: Сушените кори от нар ще ви излекуват и от най-опасните болести!

Изпъкналите вени, зачервяване или обрив на лявата ви буза може да показва високо налягане или скрит гняв.

Не забравяйте, че има много начини, по които тялото ни предупреждава за нарушения и заболявания. И това не винаги е чрез появата на болка. Напротив, болката показва, че заболяването вече е започнало или се премества в остро или хронично. Няма нужда да чакате. Слушайте вътрешните си чувства и наблюдавайте външните симптоми по лицето си, за да предотвратите незначителните нарушения, преди те да станат сериозни заболявания.

Надяваме се, че информация е била полезна за вас и ви е помогнала!