НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да съживите орхидея, ако корените й са изгнили?

Как да съживите орхидея, ако корените й са изгнили?

0
Как да съживите орхидея, ако корените й са изгнили
Как да съживите орхидея, ако корените й са изгнили

Засаждането и отглеждането на орхидея се счита за изключително трудно само защото растенията на много от начинаещите градинари умират поради загубата на коренова система. Възможно ли е и как да съживите орхидея, след като нейните корени са изгнили и изсъхнали?

Есента и зимата са най-опасни за цветята от тропиците, където на практика няма сезонни колебания в температурата, винаги има светлина и влага. През топлите месеци активно растящите и цъфтящи орхидеи се чувстват комфортно в природата, лесно понасят липсата на светлина, топлина и допълнително овлажняване на въздуха.

Но през зимата картината се променя. Растежът на растенията се забавя значително, хранителните вещества и влагата също намаляват.

Каква е причината у дома орхидеята да умира и как да спасите красивото си цвете?

Ако в това време цветето не реагира на промяната на сезона, не сте променили грижата и условията към него, последствията ще се усетят под формата на загниване в корените поради влагата.

Така живата и здравата до неотдавна орхидея става вяла, листата й започват да губят свежестта си, изсъхват, а дори поливането не помага на растението да се възстанови. Колкото по-рано уловите този проблем, толкова по-бързо ще можете да го възстановите, защото без корени няма да може да се храни и неизбежно ще умре.

Болните растения трябва да бъдат внимателно инспектирани. За да съживите една орхидея, трябва да направите оценка на ситуацията и да определите степента на увреждане. Направете това чрез внимателно проучване на кореновата й система.

Живите и здрави корени винаги са плътни с хомогенна повърхност. По-младите коренища имат по-светъл цвят и значително позеленяват, когато бъдат полети с вода. Старите корени са сиви или кафяви. Но когато са подхранени, те са здрави, гладки и сухи на пипане.

Премахнете субстрата и измийте подземните части на растението. Така ще видите пълната картина на поражението. Признакът за гниене, бактериалната или гъбичната инфекция се разпознават по:

 • потъмняване на корените;
 • появяват се съзливи и мазни райони;
 • изтича вода, когато пипнете корена;
 • нишкообразен вид на унищожените корени.

За съжаление, изгнилите корени е невъзможно да се спасят, така че ги отстранете, като внимателно изрежете здравата тъкан. Така направете с всички изсушени коренища. Загубата на два или три корена са нищо, ако към растението се положат компетентни грижи и това няма да се отрази на жизнеспособността му.

Но какво, ако всички корени са изгнили или повечето от тях? Можете ли да върнете здравето на растението си?

След отстраняване на проблемните области останалите част задължително лекувайте с натрошен прах от активен въглен или канела, която също има силни дезинфекционни свойства. Когато корените са поизсъхнали е много полезно да ги потопите за 10-15 минути в разтвор от фунгицид. Това ще намалите риска от уреждане и появата на вредни гъбички.

Дезинфекцирайте останалите корени, като гарантирате защитата на растенията. Важно е да се справите с бъдещата зона за растеж, като стимулирате растежа на корените. Това ще засили имунната система и ще ускори вкореняването на орхидеята.

Как да съживите орхидеята: достъпни домашни методи

Орхидеята, останала без корени, не е необходимо да се изхвърля. Тропическото растение с продължителна грижа и търпение е много издръжливо. Опитните цветари препоръчват да разгледате тези три варианта за съживяване:

 • в домашен парник;
 • без парник, с редовно поливане и сушене;
 • използване на обикновен субстрат.

Ако корените на растенията са живи, тогава ги преместете в пресен субстрат. Как да съживите орхидеята, трябва да прецените по състоянието й и да изберете най-ефективния и най-бързия начин. Ако цветето е загубило по-малко от 60% от корените, е възможно да възстановите кореновата му система, но орхидеята ви ще изисква специална поддръжка и грижи.

Изборът на метод за съживяване зависи:

 • състоянието на пострадалото цвете;
 • количеството и състоянието на листата;
 • образувалите се на дъното нови корени.

Как да се съживите орхидеята в условията на парник?

Ако цветарят има възможност да съхранява растението в затворена саксия при постоянна висока влажност и комфортна температура, има голяма възможност за спасение дори на сериозно отслабено цвете без коренова система.

За съда, в който ще съхранявате орхидеята, трябва да:

 • изсипете тънък слой почва за орхидеи;
 • поставите слой от пречистен торфен мъх;
 • розетките се поставят във влажния субстрат до появата на нови корени.

Внимателно хидратирайте и поставете листата вътре. Докато корените на растенията не образуват дължина от 3-5 см, цветето ще трябва да се съхранява на закрито:

 • при температури от 22 до 28 градуса;
 • при влажност между 70-100%;
 • при ярка разсеяна светлина за 12-14 часа на ден.

Температури под 20 и над 33 градуса спират растежа на корените, но подпомагат размножаването на патогени и гъбички. Внимателната грижа помага на растението да изгради нови корени.

Необходимо е субстрата да не бъде прекалено влажен. Трябва да проветрявате парника. Правете това най-добре през нощта, когато въздуха е наситен с въглероден диоксид, което способства за формирането на бъдещата здрава коренова система.

Успехът на вкореняването зависи от температурните условия, поддържането на дълга светла част през денонощието и по-висока влажност на въздуха в апартамента. Докато орхидеята е в парник, го следете редовно, за да предотвратите появата на гниене в джоба.

Растеж на корени в обикновени условия:

В четири от пет случая, използването на този метод е успешен. Резултатите стават видими след 10-14 дни. Едно растение с пораснали корени на дължина 3-4 см се засажда в нормален субстрат и се пренася по нормален начин и в нормални условия за цветето.

Как да спасите орхидея без парник?

Както и в предишния случай, растението се вкоренява при температура от 20 до 27 градуса, без преки слънчеви лъчи. Но как да съживите орхидеята в този случай, когато няма домашен парник?

Отглеждане на орхидея в стъклен съд

Предварително подготвената розетка се поставя в дълбок стъклен съд. В него всеки ден сутрин изливайте мека, варена или филтрирана вода, така че повърхността й само да докосва дъното на останалата част от кореновата система. Листата не трябва да се мокрят. В тази форма оставете орхидеята до 6 часа. След това водата се изцежда и цветът се суши до следващата сутрин.

Вижте още: Домашно средство за почистване на плочки! Справя се и с най-сериозните петна!

В литър вода добавяйте чаена лъжичка захарен сироп или мед. В допълнение, за да овлажнявате субстрата и да подхранвате орхидеята:

 • използвайте специални комплексни торове с много ниски концентрации;
 • подхранване с препарати, богати на желязо;
 • месечно лечение с регулатор на растежа.

В този случай растението все още е в състояние да се храни по обичайния начин, така че липсващите корени могат да се развиват в саксия с диаметър 6-8 см с конвенционален субстрат. Осветлението трябва да бъде 12 часа, температурата от 20-25 градуса. През нощта температурата не трябва да пада, а влажността трябва се поддържа на повишени стойности.

Орхидеята с малко количество живи корени се засажда в малка саксия. Вместо да я поливате, използвайте автоматизирано напояване или за половин час поставяйте орхидеята в съд с малко вода. Хидратирайте почвата само когато тя е била напълно суха. Растежът на нови корени започва до 1-4 седмици.