Купих копър, купих много. Помислих си го да го замразя. Но продавачката ми препоръча да направя така, че зелената подправка да остане в продължение на няколко месеца прясна. Баба й правила така и ми препоръчва този метод на мен. Аз се заинтересувах. Рецептата е много проста.

Вземете копър, измийте го и го изсушете. Не трябва да бъде мокър, а напълно сух. Зеленият свеж копър го поставете в буркан, а след това и в хладилника. Това е всичко. Така приготвеният копър може да стои 2 месеца.

Полезните свойства на копъра

Копърът стимулира апетита, подобрява обмяната на веществата и нормализира работата на храносмилателната система. Той е полезен при безсъние, газове, хипертония, гастрит, цистит, заболявания на бъбреците, облекчава главоболието и като цяло има благоприятен ефект върху сърцето.

Копърът е силен диуретик и се използва за очистване на черния дроб и жлъчния мехур, както и като средство за повишаване секрецията на мляко при кърмачките.

Вижте още: За премахване на драскотините по мебелите направете тази смес

Инфузията от копър намалява кръвното налягане, отпуска червата и главоболието, успокоява при повишена раздразнителност. Отварата от тази подправка подобрява функционирането на храносмилателната система, както и неприятното хълцане и силната кашлица.

Копърът се използва за козметични цели под формата на лосиони, облекчава зачервяването и възпалението около очите.

Побързайте да споделите тези ценни съвети с приятелите си, не ги лишавайте от възможността да ги научат!