НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да отгледате авокадото от костилка? Ще възхитите всички!

Как да отгледате авокадото от костилка? Ще възхитите всички!

0
Как да отгледате авокадото от костилка? Ще възхитите всички!
Как да отгледате авокадото от костилка? Ще възхитите всички!

Авокадото расте на вечнозелени дървета от семейство лаврови в климат, където температурата обикновено остава над 10 градуса и почти никога няма застудяване. Красивото дърво с тъмнозелени широки листа може да се отглежда в домашни условия. В най-лошия случай растението ще предаде красота в дома ви, а в най-добрия случай – ще ви зарадва със своите полезни плодове.

Да порасне едно авокадо от костилка, е доста трудна работа, но когато се случи, очакванията са оправдани. Малко търпение и един вид творчески дух ще накарат всички ваши гости да бъдат възхитени!

Как да отгледаме авокадо у дома?

Както вече споменахме, трябва да имате костилка от авокадо, която е необходимо да запазите, след като сте изяли плода. Добре е да изберете сортове с тънка и тъмна кожа. Моля, помислете за това при закупуване.

Премахнете костилката и я изплакнете с течаща вода, в противен случай ще започне да се образува мухъл. В долната част на костилката (където е по-широка) забийте 3 или 4 клечки за зъби. В чаша пречистена вода поставете върха на костилката, така че да бъде потопена в течността наполовина.

Бъдете търпеливи. Трябва да изчакате около 4 седмици. Костилката ще започне да изсъхва, а отдолу ще се появи корен, а на върха – зародиш. Не забравяйте да сменяте водата от време на време, така че да не се появят вредни бактерии.

Изчакайте, докато растението достигне дължина от 15-18 см, а след това го намалете до 8 см. Когато пак поникне на 15 см, трябва да го засадите в почва.

Почвата за авокадо трябва да бъде прясна, с дренаж на дъното. Вземете една саксия с диаметър 20-25 см, напълнете я с почва и забийте костилката, така че половината от нея да бъде над почвата.

Грижа за растението

Авокадото обича слънце и влага, така че трябва да се полива често.

Всеки път, когато стъблото достигне 18-20 см, трябва да захващате страничните клонки.

Не всички сортове авокадо, отглеждани у дома, дават плодове. Някои растения произвеждат както женски, така и мъжки цветове, които са способни да се самоопрашват. В други случаи е необходимо да растат две дървета на едно място.

Сто процента плодовете ще се получат, ако присадите авокадото в началото на пролетта.

Вижте още: Колонни ябълкови дървета: да се подрязват или не?

Дървото може да издържи краткосрочно застудяване. Ето защо, в относително топъл климат то расте и на открито. По време на застудяването, авокадото трябва да се покрие с фолио или найлон.

Както можете да видите: перваза на прозореца у дома е чудесно място за експерименти, където може да отглеждате не само красиви, но и полезни растения, например пресни подправки за готвене на различни ястия.