НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Мушкатото ви може да бъде пресадено в домашни условия бързо и лесно!

Мушкатото ви може да бъде пресадено в домашни условия бързо и лесно!

0
Мушкатото ви може да бъде пресадено в домашни условия бързо и лесно!
Мушкатото ви може да бъде пресадено в домашни условия бързо и лесно!

Днес ви представяме един лесен и много бърз начин за пресаждане на мушкатото у дома!

Кой от нас не е искал да си размножи растението, което хареса? Но ако то не дава семена или е хибрид, как да създадем следващо негово поколение? Изходът е един – присаждане. Можете да размножите мушкатото чрез резници.

Стъпка 1

Срежете издънки дълги 9 см, отстранете техните цветовете, оставяйки им по 3 листа. Това трябва да се направи, за да намалите изпарението на влага: докато растенията не се вкоренят, е трудно да получават достатъчно количество от нея.

Стъпка 2

В магазините има много препарати, които стимулират растежа на корените. Ако сте решили да третирате резниците, Корневинът е препарат, който се абсорбира добре. С остри ножици внимателно отъргайте кожата от стъблото от едната страна на резницата. Корневинът е бял прах, които се продава в пакетчета, които не са предназначени да бъдат използвани повторно след първото им отваряне. Изсипете препарата във флакон с капачка: по-добре е да го съхраняване по този начин вместо в отворено пакетче.

Стъпка 3

След обработката с препарата засадете мушкатото в торфена таблетка за разсад. Първо, напоете с вода таблетките, изчакайте, докато я поемат. След това във всяка една от тях сложете резниците. Торфът се разпространява около тях внимателно, за да не избършете праха. Но в същото време се опитайте да прикрепите резниците плътно в торфа, в противен случай растенията ще “висят”, а корените ще се повредят.

Стъпка 4

Сложете таблетките в малък съд и го поставете върху перваза на прозореца, където е топло, но няма пряка слънчева светлина. Редовно и бавно сипвайте вода в съда, така че запазите субстрата мокър, но не прекалено. След известно време, изкарвайте резниците да “дишат” чист въздух и да започнат да се приспособяват към външните условия.

Вижте още: Колонни ябълкови дървета: да се подрязват или не?

Стъпка 5

След 10 дни трябва да се появят корени. Това е сигнал, че растенията могат да бъдат трансплантирани в саксии. Засадете с торфените таблетки. Те са много удобни. Положете в саксията почва и поставете торфа с мушкатото на върха. Напълнете останалите страни с почва.

Този метод е подходящ и за други растения. Няма начин да не се справите!