НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Как вкусно да си приготвите яйца? Много полезни съвети!

Как вкусно да си приготвите яйца? Много полезни съвети!

0
Как вкусно да си приготвите яйца? Много полезни съвети!
Как вкусно да си приготвите яйца? Много полезни съвети!

Яйца – полезен продукт, чиято хранителна стойност съответства на елдата и рибата. Те са богат източник на важни витамини и са задължителен компонент във всяка здравословна диета.

Яйцата са идеалният вариант за закуска, защото може да ги приготвят дори от ученик. Но истинските готвачи са винаги готови да научат нещо ново, така че днес сме подбрали за вас няколко кулинарни техники, които да ви помогнат да приготвяте яйцата на едно ново ниво!

Методи за готвене на яйца

Как да разбиете яйцата?

Противно на традицията да чупите яйцето на острието на ножа или на ръба на чашата, най-добрият начин е да счупете яйцето върху плоската повърхност на масата. Точно този метод се използва от професионалните готвачи. В този случай, рискът парчетата да попаднат в бъдещото ястие е минимална.

Как да разделите белтъка от жълтъка?

Най-лесният и вероятно най-ефективният начин е, като използвате собствените си ръце. Счупете яйцето над купа, след това внимателно вземете жълтъка и изчакайте, докато белтъка изтече през пръстите ви.

Как да обелите твърдо сварените яйца?

За по-лесно белене на вареното яйце, ударете черупката на няколко места, за да се появят пукнатини, залейте със студена вода и оставете да се охлади. След това ще ви бъде лесно да отстраните черупката.

Как да сварите яйцата?

И така, известните баналности: Налейте вода в тенджера, поставете яйцата вътре и пуснете котлона. След като водата кипне, гответе в продължение на 3-4 минути, за да получите рохко яйце. За яйца с мека вътрешност – варете 5-6 минути, за твърдо сварени яйца – 8 минути.

Яйца по панагюрски

Само мързеливите хора не знаят за този метод на готвене. Малък трик: във водата, в която да варите яйцата, налейте 0,5 чаена лъжичка оцет.

Яйца Арзак

Те са наречени в чест на испанския готвач Хуан Мари Арзак, който предлага вариант на яйцата по панагюрски. Счупете яйцето в импровизирано пакетче от фолио, намазано с масло, посолете, добавете подправки, завържете и потопете във вряща вода за 4-5 минути.

Яйце в микровълновата фурна

Просто, даже гениално: счупете яйцето в чаша, налейте малко вода, покрийте с чиния и сварете в микровълновата фурна на пълна мощност за минута.

Бъркани яйца

Яйцата трябва да се приготвят бавно, колкото по-бавно се готвят, толкова по-добре. Установете силата на котлона в диапазона между лека и умерена степен и се опитайте да го поддържате в тези граници.

Бъркани яйца с вода

Изсипете в тигана, където пържите яйцата, 2 супени лъжици вода: Този трик ще ви помогне да придадете великолепен вид на своето ястие.

“Златно яйце”

То се получава, ако съдържанието на яйцето се разбърква в рамките на черупката. Ето как: Вземете  ръкава на една риза, като в единия край го завържете на възел или го закрепите с ластик за коса. Поставете яйцето в ръкава и го размахайте около 1 минута като ласо! След това сварете яйцето.

Вижте още: Почистване на решетките на фурната по най-лесния начин

Прясно яйце

Успешният резултат се получава само с пресни продукти. За да определите дали суровото яйце е подходящо за употреба, го поставете в съд, пълен с вода. Ако яйцето потъва – то е прясно, когато се вдигне единия му край, значи е на около 2 седмици, но ако яйцето изплува – е развалено.

Яйцата сами по себе си са една прекрасна закуска, които могат да бъдат допълнени с лека зеленчукова салата и чаша сок, за да се заредите с енергия за деня! Гответе с удоволствие и не забравяйте да споделите съветите ни на приятелите си.