НАЧАЛО ЗДРАВЕ Бананите с тъмни петна ще направят чудеса с вашето здраве!

Бананите с тъмни петна ще направят чудеса с вашето здраве!

0
Бананите с тъмни петна ще направят чудеса с вашето здраве!
Бананите с тъмни петна ще направят чудеса с вашето здраве!

Бананите са едни от най-харесваните плодове на Земята. Bĸycни, мнoгo cлaдĸи и зареждащи ни с енергия – бaнaнитe ca любими нa мaлĸи и гoлeми.

Ако и вие постъпвате като повечето хора, най-вероятно ядете бананите, докато те все още доузряват. Обикновено, вие купувате запаси от банани за цяла седмица, когато те все още са малко по-зелени. После, когато те бавно започнат да узряват, пожълтяват, но все още не са покрити с тъмни петна – вие ги ядете.

До края на седмицата върху бананите постепенно се появяват кафяви петна, които в крайна сметка се разпространяват по целия банан. Тогава вие обикновено ги хвърляте, защото мислите, че те са се развалили и ще навредят на здравето ви. Нека бъдем честни, вие бихте ли изхвърлили и други плодове, които са узрели и вече не са толкова свежи и вкусни.

Toвa, което повечето хора не знаят е, че дoбpe yзpeлитe бaнaни (тeзи c пoтъмнявaния пo ĸopaтa) нocят пoвeчe пoлзи зa здpaвeтo, oтĸoлĸoтo нeyзpeлитe (блeдo жълти и твъpди) бaнaни. Дoбpe yзpeлитe бaнaни ca бoгaти нa фибpи, витaмини и ecтecтвeни зaxapи ĸaтo фpyĸтoзa и зaxapoзa, нo eдни oт нaй-цeннитe им cъcтaвĸи вcъщнocт ca мoщнитe aнтиoĸcидaнти

За това си заслужава още веднъж добре да си помислим!

Научно е доказано, че увеличаващото се количество на кафявите петна означава не само, че бананите са станали меки, но също така и това, че те съдържат вещество, което укрепва имунната ни система. Това свойство е присъщо на извънклетъчния протеин – ФТН (фактор на туморна некроза). Установено е, че той се съдържа в бананите. Това е вещество, което се бори с рака, потиска растежа на туморните клетки и предотвратява тяхното разпространение в тялото.

В съчетание с високото съдържание на антиоксиданти, присъстващи в бананите, те поддържат нормалните нива на белите кръвни клетки и по този начин укрепват имунната ни система. Ето защо има смисъл да изяждате тези банани, вместо да ги изхвърляте на боклука.

Невероятно хранителен плод

Способността на узрелите банани да укрепват имунната система не е единственото нещо, заради което този плод е толкова полезен за вашето здраве. Вярно е, че бананите са едни от най-малко признатите плодове, когато става въпрос за храненето. Но в същото време, докато се направят всички нови открития касаещи други, често екзотични плодове, ние рискуваме да забравим за това, че бананите са наистина пълни с витамини, хранителни вещества, фибри и сурови захари.

Вероятно ще трябва да се промени поговорката “Който яде по една ябълка на ден, няма нужда от лекар” и вместо ябълка да се постави думата “банан”. Днес американците ядат повече банани, отколкото ябълки и портокали, взети заедно.

Съществуват още много причини, заради които бананите са полезни за вашия организъм. Ето някои от тях:

1. Те понижават кръвното налягане

Причината, поради която бананите намаляват кръвното налягане и ви предпазват от инсулт или инфаркт е в това, че те съдържат малко натрий и много калий. Това означава, че този плод е полезен за сърцето.

2. Те помагат при киселини в стомаха

Бананите могат да се смятат за естествен антиацид – това е средство, свързващо киселините. Бананът може да помогне при киселини в стомаха и да намали симптомите.

3. Те са източник на желязо

Анемията може да се лекува с помощта на желязо-съдържащи продукти, а бананите съдържат желязо. То помага при производството на червени кръвни клетки и хемоглобин, като по този начин заздравява кръвта, която тече в тялото ни.

4. Те осигуряват енергия

Ако планирате да ходите на фитнес или на друго подобно занимание, то изяждането на един или два банана преди тренировка, ще ви помогне много. Бананът ще ви осигури допълнителна енергия, която няма да ви напусне и след един или два часа. Така ще имате достатъчно време, за да завършите тренировката. Вашата физическа издръжливост ще се обезпечи благодарение на няколко гликемични въглехидрата, витамини и минерали, които се съдържат в бананите. Наред с другите неща, калият в бананите ще ви предпази от мускулни спазми.

5. Те са полезни за стомаха

На хората, които страдат от язва често им се препоръчва яденето на много храни. Причината е в следното: дори и ако става въпрос за питателни плодове, те могат да предизвикат болка и увреждане на язвата. Но, бананите без проблем могат да се консумират от хора, които страдат от язва, защото те са меки. Освен това, кашеобразната маса на банана защитава стомашната стена от киселини и други раздразнения.

Вижте ощеОпитайте: Напитка за красиви крака и дупе без целулит

6. Бананите помагат при депресия

Причината, поради която бананите помагат при депресия е, че те съдържат големи количества триптофан, който се превръща в серотонин в организма. Серотонинът прави човек по-щастлив, по-балансиран и като цяло подобрява настроението.

7. Те помагат при запек

Бананите съдържат достатъчно количество фибри и по този начин насърчават редовните изхождания. Така те помагат по естествен начин да се отървете от запек.

8. Те успокояват нервите

На всички нас ни влияе стресът и от време на време сме в лошо настроение. Опитайте се да ядете по няколко банана – те могат да регулират нивото на кръвната ви захар, а освен това съдържат витамин B, който ще ви помогне да се успокоите. Резултатът ще се прояви като подобряване на вашето душевно състояние.

9. Те регулират телесната температура

Когато е горещо навън, добре е да си спомните, че бананите могат да регулират телесната ви температура. Също така е вярно, че бананите намаляват телесната температура, когато тя е твърде висока по време на болестта.