Чували ли сте за отглеждане на куркума у дома? Напълно възможно е!

Куркумата (Curcuma Longa) е кулинарна „лечебна подправка“, която е основната съставка в индийското къри и дава на американската горчица жълтия ярък цвят.

Куркумата се счита за една от най-здравословните храни в света. Антисептичните и антибактериалните й свойства също я правят подходяща за лечение на рани, а нейните противовъзпалителни свойства работят добре срещу болки в ставите и при артрит.

Експертите смятат, че куркумата може дори да има повече от 600 потенциални профилактични и терапевтични приложения и 175 отлични благоприятни физиологични свойства.

В допълнение, има изобилие от доказателства, че тази ярко оцветена роднина на джинджифила е също толкова обещаващо профилактично средство като него, което вероятно се дължи на нейното противовъзпалително действие. Куркумата превъзхожда много фармацевтични препарати поради нейните лечебни свойства срещу различни хронични и инвалидизиращи заболявания и е доста практична, тъй като няма странични ефекти!

Куркумата лесно расте на закрито. Тя расте от коренища (коренови резници), подобни на джинджифила. По този начин, всичко, което ви трябва, за да отгледате куркума у дома, е корен на куркума, който можете да намерите в магазините.

За да порасне куркумата в помещението, просто следвайте тези четири прости стъпки:

  • Разделете едно по-голямо парче от коренището на две или три парчета.
  • Напълнете саксията с богата органична почва (леко влажна) с добър дренаж. Идеалното рН на почвата следва да варира между от 4,5 до 7,5.
  • Поставете на около два инча под повърхността на почвата парчетата куркума с върха нагоре. Налейте вода и това е всичко!
  • Куркумата обича вода. Така че се опитайте да я поливате веднъж на два дни. Поддържайте почвата влажна, но не мокра, в противен случай ще изгние. Около месец по-късно ще видите малките кълнове.

Съвет за бързо развитие: За да стимулирате растежа на новите корени, трябва да оставяте почвата леко да изсъхне между отделните поливания, не позволявайте обаче да стане напълно суха! Растенията естествено пускат корени, за да търсят вода, когато почвата остава прекалено суха. Ако следите поливането да бъде веднъж на всеки два дни, можете да стимулирате растежа на новите издънки, като поддържате почвата достатъчно влажна.

Как да съберете куркумата?

Отглеждането на куркума продължава от 6 до 10 месеца, за да узреят ядливите коренища. Когато листата започнат да изсъхват, това означава, че е време да съберете растението. Събирането е доста лесно – просто издърпайте цялото растение, включително и корените. Изрежете точното количество, а след това го върнете към почвата. Куркумата се съхранява на тъмно и хладно място.

Куркума – многогодишно растение, така че всяка пролет се преработва. Така ще продължи да произвежда корени.

Вижте още: Изчистете ютията с помощта на сол – ще получите нещо невероятно!

Как можете да добавите повече куркума в диетата си?

Един е начинът и това чрез самата куркума. Също така може да се приема под формата на таблетки и капсули, които се предлагат в магазините за здравословни храни. Трябва да потърсите екстракт в дози от 400 до 600 мг и да ги приемате три пъти на ден или както е указано на листовката на продукта.

И, разбира се, можете просто да се поглезите с къри в ресторанта или у дома.