НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Доматокартоф: Реколта от домати и картофи от един общ храст. Как е...

Доматокартоф: Реколта от домати и картофи от един общ храст. Как е възможно?

0
Доматокартоф: Реколта от домати и картофи от един общ храст. Как е възможно?
Доматокартоф: Реколта от домати и картофи от един общ храст. Как е възможно?

Чували ли сте за доматокартоф? Оказва се нов вид растение, което дава едновременно плодове на домати и картоф!

Наскоро в пресата съобщиха във Великобритания и Нова Зеландия, че е възможен растеж на растение, което дава възможност да се получи по едно и също време реколта от домати и картофи от един общ храст.

Това е чудо, наречено “доматокартоф” (на английски TomTato, съчетание от думите – “домат” (tomato) и “картоф” (potato) и това не е продукт на генното инженерство, a в резултат на специална технология за ашладисване (присаждане).

Възможно ли е успешно да възрастите тези растения и да получите стабилно стъбло и корени? Опитът показва, че е възможно. Приложете тази технология, още повече, че тя има един много важен нюанс.

Ашладисването е един от начините за размножаването на растения и увеличаването на тяхната устойчивост при неблагоприятни условия. За зеленчуците то започва да се използва в началото на миналия век. Оказа се, че благодарение на него се развива добра коренова система, която осигурява подобрени и стабилни добиви на зеленчуци в открито поле. В същото време вегетацията на присадените растения намалява и те значително увеличават своята производителност. В момента най-популярните подобни растения са предимно плодови култури.

Ние всички знаем, че зелените картофи съдържат токсични вещества. Ако отглеждате картофи и едновременно с тях доматен храст, няма ли да се появяват токсини в доматите и как това ще се отрази на токсичността на картофените клубени? Къде ще се разпредели основният поток от хранителни вещества на растенията – в горната или долната част? Трябва ли специална земеделска техника за отглеждането на тези растения?

Продължаваме директно с технологията. В средата на април засадете в саксия картофени клубени в почвена смес. След две седмици, можете да ашладисате доматите с картофа. Копулация – метод за присаждане, при който компонентите се свързват горе-долу със същия диаметър, докато при ашладисването – не само се съединяват срязванията, но и се прави допълнително сцепване и разрез, за да се свържат стъблата много по-добре.

Ашладисването се извършва при достигане дебелината на стъблото на картофа и доматения разсад 0,5 см, може и в домашни условия. Желателно е дължината да превишава с четири пъти дебелината на присадените стъбла. Не допускайте и най-малкото изсушаване. След това здраво завържете отделните стъбла и поставете на сенчесто място, като предварително овлажните почвата и самото растение.

Не се тревожете, ако една – две присадки избледнеят, ако сте направили всичко правилно, на следващия ден ще възстановят първоначалния си вид. След 7-9 дни е възможно да разхлабите растението от усукания материал и една седмица по-късно се премахнете изцяло превръзката от стъблото. Скоро ще забележите появата на цветовете на доматите, а месец по-късно ще видите и резултатите. Ако внимателно разрохкате почвата, можете да видите появата на младите клубени.

Вижте още: Пакетчета чай за отглеждане на разсад! Много привлекателна идея!

Време за прибиране на реколтата. От един храст може да съберете 1,5-3 кг картофи и 5-8 кг домати, което е много добре.

Научните изследвания показват повишена устойчивост на присадените растения към заболявания и нападение на колорадски бръмбар, а токсичното съдържание на веществото соланин в плода на доматите и картофите остава в рамките на нормалното. Опитът показва, че не се изискват специални земеделски техники за отглеждане на присадените растения.