НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ръцете и състоянието им позволяват диагностика на заболяванията

Ръцете и състоянието им позволяват диагностика на заболяванията

0
Ръцете и състоянието им позволяват диагностика на заболяванията
Ръцете и състоянието им позволяват диагностика на заболяванията

Ръцете могат да послужат за извършване на относително точна диагностика на заболяванията. Те издават скритите заболявания на организма ни.

Човешкият организъм е много сложно организирана система, в която всичко е свързано. Ако се промени нещо вътре в тялото, то става видно и отвън.

Ръцете и състоянието им позволяват диагностика на заболяванията

На ръцете ни се намират много важни нервни окончания и заради това състоянието на ръцете ни е така показателно при диагностиката на заболявания. Всяка област на дланта може да характеризира здравето на определени органи и системи.

Ръцете и състоянието им позволяват диагностика на заболяванията

Цвят на кожата

Червените длани говорят за токсично поражение на черния дроб: възможен хепатит или стеатоза.

Мраморният рисунък на дланите се появява по време на проблеми в дейността на вегетативната нервна система.

Жълтият отенък на кожата на ръцете също така показва проблеми с черния дроб и жлъчния мехур: хепатит, камъни в жлъчката, нарушения в жлъчните пътища, холангит и холецистит – са възможните заболявания.

Пигментацията на ръцете директно сочи за заболяване на жлъчния мехур.

Недостигът на витамини А и D предизвиква белене на кожата на дланите. При авитаминоза кожата се бели на малки люспички, но ако беленето е грубо и се отделят големи люспи, това говори за гъбична инфекция.

Температура на ръцете

Студените ръце са резултат от недостига на никотинова киселина и нарушения в периферното кръвообръщение. Хората, които са постоянно с ледени ръце е полезно да включват в менюто си следните храни: млечни продукти, месо, риба, гъби, елда, боб, зеле. Те са мощни източници на никотинова киселина.

Твърде горещите длани говорят, че в организма протичат процеси на интоксикация. Това може да бъде отравяне с алкохол, химически вещества или трудни за усвояване храни. Необходимо е да се пречисти черния дроб и да се постои за известно време на по-лека, щадяща диетата.

Влажните ръце свидетелстват за проблеми с ендокринната система. Усещането за мравучкане в ръцете също може да означава хиперфункция на щитовидната жлеза.

Схващането на кутрето показва нарушения в сърдечно-съдовата система.

Схващането на палеца – проблеми с белите дробове и дихателната система.

Зачервяването на върховете на пръстите е знак, че храносмилателната система не може да се справи със своите функции.

Стави

Пукането на ставите показва липса на калций. Неправилната форма на ставите на пръстите показва развитие на остеоартрит или подагра.

Подуването или отичането на ставите говори, че е възможно развите на полиартрит и в такъв случай е желателно да се прегледате при лекар.

Вижте ощеКонски балсам – от какво се прави и за какво се употребява?

Форма на дланите

Широките длани са признак за добро здраве. Но често, хората с широки длани и къси пръсти страдат от високо кръвно налягане.

Тесни длани, дълги пръсти и много бледа кожа на ръцете – това е знак, че човекът е емоционално нестабилен и остро реагира на температурни промени, за него е противопоказно физическото и емоционално претоварване.

Хората с много малки ръце често страдат от астма и чревни заболявания, характерна за тях е и хипотония.

Месести длани – показател за възможни проблеми с кръвообръщението и хипер функция на щитовидната жлеза.

Много е полезно периодично да се проверяват дланите на ръцете. Ако в определена точка почувствате болка, това може да означава заболяване на съответния за точката орган.

Масажирането на дланите и ръцете е полезно за всички, особено за тези хора, чиято работа е свързана с продължителна работа с компютър. За да не се преуморяват ръцете от неестественото натоварване и за да не се допуска възникване на неприятния тунелен синдром, масажът е изключително необходим!