НАЧАЛО ЗДРАВЕ Страдате ли от зъбобол? Вижте какво може да означава това!

Страдате ли от зъбобол? Вижте какво може да означава това!

0
Страдате ли от зъбобол? Вижте какво може да означава това!
Страдате ли от зъбобол? Вижте какво може да означава това!

Малко вероятно е да бъдете сред щастливците, които никога не са изпитали “удоволствието” от зъбобол. Въпреки че често зъбоболът показва заболяване на венците или зъбен кариес, в някои случаи той може да сигнализира за проблеми в работата на вътрешните органи. Фактът, че всеки зъб е отговорен за определен орган или система в организма, означава, че нашият организъм ни “подсказва” за възможно заболяване. Ето как да разберете защо изпитвате болка в зъба си.

Страдате ли от зъбобол? Вижте какво може да означава това!

Ако ви безпокои зъбобол, логично е да се консултирате незабавно с вашия стоматолог и да намерите директно източника на болката. Въпреки това, понякога се случва така, че един зъб да е напълно здрав или да бъде премахнат изцяло, но болката на това място все още от време на време се усеща. Това показва проблем във вътрешните органи, които изпращат сигнали до зъбите.

Много експерти твърдят, че състоянието на вашите бъбреците и пикочния мехур се отразява на горните и долните резци, а черният дроб се свързва с кучешките зъби. А предкътниците (зъби 4 и 5, разположени от двете страни на челюстите) са тясно свързани с белите дробове и дебелото черво. Моларите (6 и 7) показват състоянието на панкреаса, далака и жлъчния мехур, докато мъдреците показват състоянието на сърцето и тънките черва.

Признаците на хроничен пиелонефрит, цистит или възпаление на средното ухо се усещат като болка в първи и втори зъб от резците. За тонзилит и остеохондроза може да сигнализира периодичната болка в първия резец, а постоянната болка в същия район е знак за холецистит или хепатит.

За алергични реакции, такива като астма или риносинузит, и хронично възпаление на белите дробове и колит сигнализира болката в четвърти и пети зъб. Също така, болката на долните и горните молари е индикация за проблеми с рамото или коленните стави. Освен това, болка в тези зъби показва възпаление на червата.

Гастрит, анемия, язва на дванадесетопръстника или панкреатит се проявяват чрез болка в горната част на шестия и седмия зъб. Ако ви боли само на шестия, може да имате тумор на щитовидната жлеза, синузит, тонзилит и възпален далак. Ако страдате от атеросклероза, можете да изпитате болка в долните молари.

Вижте още: Комбинация, за която се твърди, че убива раковите клетки

Експертите твърдят, че болката в долните седми зъби е индикация, че човек има белодробни проблеми като астма, бронхит или възпаление. Освен това, зъбобол на това място може да бъде показател за наличието на полип на червата.

Между органите и зъбите има много близка връзка, така че обърнете внимание на състоянието на устата си. Посещавайте зъболекаря си редовно, колкото по-често го правите, толкова по-бързо ще идентифицирате заболяването си.