Методите за приготвяне на сланина са достатъчно много, за да можете да си изберете най-подходящата рецепта за вашия вкус. Във всяка къща има по една кулинарна тайна: някой вари лук, някой пече, друг използва смес от чесън и черен пипер…

Днес, ви предлагаме да си направите сланина в саламура (концентриран разтвор със сол, използва се за осоляване на месо, свинска сланина, риба). Готовият продукт е хранителен, не жълтее, запазва всичките си вкусови качества!

Съставки:

Сланина – 2 кг

Вода – 5 чаши

Дафинов лист – 3-5 броя

Черен пипер (на зърна) – 10 броя

Чесън – 5-6 скилидки

Начин на приготвяне:

Пригответе саламурата. Налейте вода в тенджера, добавете сол, поставете на котлона и разбърквайте до разтварянето на кристалите. Оставете саламурата да заври, отстранете от огъня.

Нарежете сланината на малки парчета, така че да можете да ги поставите в буркан с вместимост от 3 литра. Парчетата не трябва да са плътно едно в друго. Сложете между слоевете дафинови листа, поръсете с черен пипер и със счукан чесън.

Залейте със саламурата и поставете капак, без да го завивате. Нека съда престои на стайна температура за една нощ, след това може да го преместите в хладилник за 10-14 дни.

Вижте още: Вкусна рецепта за картофи, която със сигурност трябва да опитате!

Сланина – продукт, полезен за здравето, който съдържа арахидонова киселина, която липсва в растителните мазнини. Това вещество е част от имунните процеси и обмяната на холестерола. Редовната консумация на няколко резена сланина ще ви осигури отлично здраве!

Останете здрави и не забравяйте да споделите нашите рецепти с приятелите си.