НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Токсичните хора в живота ви могат да се разпознаят по 11 признака

Токсичните хора в живота ви могат да се разпознаят по 11 признака

0
Токсичните хора в живота ви могат да се разпознаят по 11 признака
Токсичните хора в живота ви могат да се разпознаят по 11 признака

Токсичните хора и общуването с тях не носи никакво удоволствие. Това не означава непременно, че токсичните хора са изключително лоши.

Те просто оказват нездравословно влияние върху живота и ежедневието ви. Прогонете ги!

Да назовете някой човек токсичен, не бива да избързвате, но ако поведението му се отразява негативно върху вас, означава, че той е вреден за вас (т.е. токсичен). Нека си го кажем направо: никой не е длъжен да подлага себе си на чужда токсичност. Дори и ако до последно се стараете да видите в човека само най-доброто, вие с нищо не сте му задължени.

 

Как да разпознаете токсичните хора?

Признак №1: Те не умеят да изслушват другите.

Една много кратка забележка: това, че обмисля отговора си, докато другият човек говори е напълно нормално. В крайна сметка, никой не иска да се показва “неуверен” или “глупав”.

Така че: първо, мисленото формулиране на отговор докато събеседникът говори – е неефективно; и второ, това все още не е признак, че събеседникът ви не умее да слуша.

Отсъствието на каквато и да е реакция, безразличието и очевидната липса на интерес – са признаци на невъзможността да се слуша. Токсичните личности предпочитат да говорят предимно за себе си.

Признак №2: Те винаги играят ролята на жертва.

За него която и да е неприятност винаги е резултат от нечии хитрини. Разведен е? Това е само защото жена му е кучка. Закъснява за работа? Това се дължи на задръстване (вечно, като че ли никой друг не попада в такова). Провалил се на изпита? Е, въпросите не бяха такива като на подготовката!

Няма значение дали инцидентът е по негова вина: той така или иначе, няма да я признае. Токсичните хора са толкова свикнали да се оправдават, че го правят почти несъзнателно.

Признак №3: Те винаги критикуват другите.

Случвало ли ви се е някога да чуете как токсичен човек прави груба забележка на някой, когото той дори не се познава? Това едновременно поразява и шокира – поразява, тъй като с нищо не е бил провокиран и шокира, защото 99% от хората не биха си позволили да направят това. Някои токсични личности може да заявят, че притежават магическа способност да “виждат през хората.” Още по-лошо е, когато те започват да се подиграват с външния вид на някого.

Признак №4: Те са невероятни позьори.

Още една разпространена черта е желанието под каквато и да е форма да привлекат вниманието на другите върху себе си. Това е най-забележимо по време на разговор: токсичният човек постоянно прекъсва, вмъква се с коментарите си и се опитва да насочи разговора в своята посока. Единственият вид разговори, които напълно го устройват са разговорите за него самия. Такъв човек винаги успява да се настани в центъра на груповата снимка и да бъде най-шумният във всяка компания.

Признак №5: Те не зачитат никого.

Поведението на токсичният човек обикновено е шокиращо за околните. Той хвърля боклук в краката си на земята, драска по стените на къщите и никога не казва “моля” и “благодаря”.

Наблюдавайки това грубо и антисоциално поведение, човек неизбежно си задава въпроса: Кой го е възпитал така?

Признак №6: Те мислят само за себе си.

Токсичните хората прекъсват събеседника си, пресичат пътя на червена светлина, не изключват телефона си в театъра … те виждат само себе си и плюят на всички останали. Те нямат време за такива глупости като състрадание и търпение. Това може да доведе до нагорещяване на обстановката. Нормалните хора не се колебаят да помолят за прошка. Самовлюбеността е най-неприятното нещо.

Признак №7: Те обичат да се хвалят.

Въпрос: Защо ние считаме дадени хора за преуспяващи (дали като личности, дали в някаква област)? Отговорът е прост – ние ги наблюдаваме и си правим заключения. Майкъл Джордан не трябва да ни убеждава, че е велик баскетболист. Майка Тереза няма нужда да се опитва да ни каже, колко е мила и чувствителна.

Ето защо, когато някой внезапно започне да показва колко е готин, без никаква видима причина, това звучи (отново) странно и шокиращо. Повечето хора са скромни, когато става въпрос за техните лични качества, но токсичните личности се различават от останалите.

Признак №8: Те са склонни към физическо или емоционално насилие.

Разбира се, няма нужда да казвам, че физическото или емоционално насилие спрямо друг човек или животно е низко и токсично поведение. Освен това нямам какво да кажа, освен едно: ако вие сте подложени на насилие или познавате някой, който е изложен на такова, незабавно трябва да съобщите на съответните првоимащи органи.

Вижте ощеТези правила ги спазват само истинските дами

Признак №9: Те не признават грешките си.

С други думи, той винаги е прав. Никакви доказателства за противното не ще бъдат в състояние да разколебаят нелогичната увереност на токсичния човек в собствената му правота. В крайни случаи, той може да предизвика голям скандал, за да “докаже” своята правота. Не забравяйте, че той може и да не казва нищо смислено, а просто да се опитва да “спечели” спора единствено, благодарение на децибелите.
Накратко: невъзможността да се признават собствените грешки и истината на другите е много неприятна черта на характера.

Признак №10: Те не поемат отговорност.

Този признак е тясно свързан с №2. Токсичният човек не поема отговорност за нищо. За съжаление, той просто не може да види, че неговите собствени действия, често водят до нежелани резултати. Един пример за това често може да се види, когато някой напълно необосновано се опитва да оправдае себе си пред някой от по-висша инстанция – полицай, учител, съдия и т.н. Когато става въпрос за разумен човек, ние виждаме в това един инфантилен опит за освобождаване от отговорност …

Признак №11: Те все още разделят света на приятели и врагове.

Гледали ли сте филма “Баровки” с Алиша Силвърстоун? В него е ясно от самото начало, че Шер (героинята на Алиша Силвърстоун) и нейната компания гледат от високо на всички останали. По тяхно мнение, всички наоколо са мръсни, зле облечени и не заслужават внимание.

Токсичният човек продължава да се държи така, сякаш все още не е излезнал от пясъчника. Ако не разполагате с нова кола, модни вещи и пропуск за вървежните заведения, той дори не ви забеляза. Токсичните личности смятат себе си за членове на елитната класа, в която не пускат който и да е.

А вие познавате ли такива хора? Разкажете ни в коментарите!