НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ 12-те житейски правила от дневника на баба Зелда

12-те житейски правила от дневника на баба Зелда

0
12-те житейски правила от дневника на баба Зелда
12-те житейски правила от дневника на баба Зелда

Правила, които са изключително вдъхновяващи, завеща на потомците си моята баба Зелда, преди да умре. Тя почина на 90 годишна възраст.

Преди да си замине от този свят тя ми остави кутия с неща, които биха могли да бъдат полезни за мен. Сред тях имаше един стар дневник с кожена подвързия, на който тя бе дала подходящото название – “Дневник Вдъхновение”.

През втората половина на живота си тя записвала в този дневник своите идеи, правила, мисли, цитати, текстове на песни, както и други неща, които я вдъхновявали. Когато аз поизраснах, тя прочиташе по нещо от дневника и на мен, а аз я слушах и задавах въпроси. Искрено вярвам, че съм станала това, което съм в момента, благодарение на мъдростта, която тя ми предаде още в детството.

Днес, аз искам да споделя с вас някои от тези вдъхновяващи пасажи. Направих всичко възможно, за да организирам, редактирам и да събера съдържанието на тези правила в 12 точки. Наслаждавайте се!

1. Вдишвайте бъдещето, издишайте миналото

Няма значение къде се намирате и през какво ви се налага да преминете, винаги вярвайте, че има светлина в края на тунела. Никога не чакайте, не предполагайте и не искайте. Просто правете това, което можете да направите, а останалото нека си остане така, както е. Защото веднага след като направите това, което можете, ще се случи онова, което е трябвало да се случи или ще видите следващата стъпка, която трябва да направите.

2. Животът може да бъде много по-лесен

Просто се съсредоточете върху всяко едно нещо. Не е нужно да направите всичко веднага и не е нужно да правите всичко точно сега. Дишайте, живейте и правете това, което е точно пред вас. Това, което вложите в живота, животът ще го върне към вас, след известно време.

3. Нека другите ви приемат такива, каквито сте или изобщо да не ви приемат 

Така гласи едно от важните правила. Говорете истината, дори и ако гласът ви трепери. Бъдейки себе си, вие ще принесете красотата на мястото, където тя все още не дошла. Вървете уверено по своя път и не очаквайте другите да разберат вашия път, особено ако те не знаят къде отивате.

4. Вие не сте този човек, който е бил преди и това е напълно нормално

Вие сте преминали през множество възходи и падения, за да се превърнете в човека, който сте сега. С течение на годините са се случили много неща, които са променили възгледите ви, предоставили са ви уроци и са ви накарали да укрепнете духом. Времето тече и никой не стои на едно място, но въпреки това някои хора все още ще ви казват, че сте се променили. Отговаряйте им: “Разбира се, че съм се променил. Винаги така се случва в живота. Но все още съм същият човек, само малко по-силен, отколкото съм бил преди.”

5. Всичко, което ни се случва, ни помага да израснем, колкото и да е трудно да го разберем в момента

Обстоятелствата през цялото време ще ви направляват, променят и подобряват. Така че каквото и да правите – запазете надеждата. И най-тънката нишка в даден момент се превръща в много здраво въже. Позволете надеждата да се превърне във вашата котва, повярвайте, че това все още не е краят на историята ви и че отливът ще се смени с прилив, който в крайна сметка ще ви отведе до най-тихите брегове.

6. Не се стремете да бъдете богати, стремете се да бъдете щастливи

И когато пораснете, ще видите стойността на нещата, а не тяхната цена. В крайна сметка, ще стигнете до извода, че най-добрите дни са тези, в които вие се усмихвате без да се е случило някакво изключително събитие. Ценете моментите и бъдете благодарни за тях, не търсейки нищо, нищо повече. В това е същността на истинското щастие.

7. Бъдете решителни и жизнерадостни

Разберете, че по-голямата част от вашето страдание и неуспехите ви са причинени не от обстоятелствата, а от вашето отношение към тях. Усмихвайте се на тези, които ви завиждат и се опитват да ви навредят, покажете им нещо, което липсва в техния живот, което те никога не ще могат да отнемат от вас.

8. Бъдете внимателни с тези, които са най-скъпи за вас

Понякога, когато някой човек казва: “Аз съм добре”, трябва да го погледнете в очите, да го прегърнете и да кажете: “Аз знам, че не си.” И не се разстройвайте, ако ви се струва, че някои хора се сещат за вас, само когато сте им нужни. Намерете удовлетворение във факта, че за други хора, вие сте като светлината на фар, към която те се отправят, когато в живота им настъпи тъмнина.

Вижте ощеТова е нещото, което всички щастливи хора правят всеки ден

9. Понякога е необходимо да пуснете любим човек, за да може той да израсне

Защото най-важното нещо в живота му не е това, което правите за него, а това, което сте го научили да прави за самия него, за да стане успешен.

10. Понякога, за да постигнете резултати, трябва да се откъснете от хората, които не споделят вашите интереси.

Това ще позволи да се освободи място за тези, които ви подкрепят във вашите виждания. Това се случва спонтанно, докато израствате. Когато разберете кой сте и какво искате, ще започнете да осъзнавате, че хората, които познавате, не винаги виждат нещата по начина, по който го правите вие. Така ще можете да запазите прекрасните спомени и да позволите на себе си възходящ път.

11. По-добре е поглеждайки назад да кажете: “Аз не мога да повярвам, че направих това”, отколкото да кажете “Съжалявам, че го направих”

В края на краищата, винаги ще има хора, които ще ви съдят. Поради това, не е необходимо да живеете цял живот, опитвайки се да впечатлите другите. Живейте, за да впечатлите себе си. Обичайте себе си достатъчно, за да не снижавате нивото си до това на другите.

12. Ако чакате щастлив край, но не го виждате, може би е време да потърсите ново начало

Погледнете на себе си отстрани и приемете факта, че и вие имате право от време на време да правите грешки. Само така ще се научите. Силните хора се смеят на проблемите с истински смях, те са придобили това умение в тежка битка. Те се усмихват, защото знаят, че няма да позволят на нищо да ги издърпа надолу и вървят към едно ново начало.

Тези правила ще ви помогнат да се справите по-добре с трудностите в живота.