НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 9 естествени багрила за великденските яйца. Бъдете неповторими!

9 естествени багрила за великденските яйца. Бъдете неповторими!

0
9 естествени багрила за великденските яйца. Бъдете неповторими!
9 естествени багрила за великденските яйца. Бъдете неповторими!

Великденските яйца могат да бъдат боядисани много добре, като се използват само естествени багрила. Всички съставки лесно ще намерите в кухнята или в най-близкия магазин. Но първо, прочетете нашите съвети. Те ще ви помогнат да постигнете блестящ резултат.

Преди боядисването на яйцата, ги избършете или измийте с оцет и сода за хляб, така боята ще се разпредели равномерно. За да не се спукат яйцата по време на варене, ги поставете в студена вода, но не вряща, и ги дръжте около половин час на стайна температура при готвене. Дори и ако яйцето се спука, вътрешността му няма да изчете, ако сте добавили във водата една супена лъжица сол. За да накарате шарените яйца да заблестят, ги потъркайте с растително олио, но преди това трябва да са били напълно сухи.

1) Люспи от лук

С помощта на луковата обелка великденските яйца могат да бъдат боядисани в цветове, вариращи от светло оранжево и червено до червено-кафяво и кафяво. В зависимост от времето на оцветяване – колкото по-дълго варите или държите яйцата в отварата, толкова по-наситен цвят ще получите.

2) Куркума

Златисто-жълт цвят ще получите с помощта на отварата от куркума.

В гореща вода добавете 2-3 супени лъжици куркума. За да получите по-наситен цвят, водата трябва да кипне. В готовата отвара можете да сварите яйцата, за да станат с по-наситен цвят или просто да ги накиснете в нея.

3) Отвара от коприва или спанак.

Придайте зелен цвят на своите великденски яйца с отвара от коприва или спанак. Колкото по-дълго ги готвите (около 20 минути) или накисвате (можете да ги оставите цялата нощ в хладилника), толкова по-ярък цвят ще получите.

4) Червено зеле

Естествените багрила за син цвят стават чрез накисването в разтвор от червено зеле. В половин литър вода се слагат две ситно нарязани зелки и към тях се прибавят шест супени лъжици бял оцет. След това разтворът трябва да престои една нощ до получаването на наситен цвят. На следващия ден сварените яйца се накисват в този разтвор.

5) Цвекло или червени боровинки

За красив розов цвят накиснете яйцата в сок от цвекло или червена боровинка. Червените боровинки, които използвате, могат да бъдат замразени. Плодовете се разбиват (с миксер) и се добавя вода. В този разтвор накиснете и боядисайте яйцата. С помощта на цвеклото те стават по-ярки. За тази цел ги сварете заедно с него и ги оставете да престоят в продължение на няколко часа.

6) Гроздов сок от черно грозде

Гроздовият сок ще придадете на великденските яйца деликатен оттенък на лавандула.

7) Силен чай

Силният черен чай боядисва великденските яйца от златисто до шоколадово, в зависимост от силата на чая и времето на оцветяване.

8) Лилави боровинки

За хубав лилав цвят яйцата могат да бъдат боядисани със сок от боровинка  или бульон. Напълно подходящи са замразените плодове или конфитюра. Плодовете или конфитюра се изсипват във вряща вода и се оставят да се запарят. Накиснете и боядисайте яйцата.

Вижте още: Почистете всички видове съдове в кухнята бързо, лесно и ефективно!

9) Кафе

С кафето яйцата могат да бъдат боядисани в различни нюанси на шоколада.

Споделете с приятелите си информацията за естествените багрила в природата, с помощта на които могат да боядисат великденските яйца!