НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Уникалните свойства на тамяна! Най-новите изследвания поразиха лекарите!

Уникалните свойства на тамяна! Най-новите изследвания поразиха лекарите!

0
Уникалните свойства на тамяна! Най-новите изследвания поразиха лекарите!
Уникалните свойства на тамяна! Най-новите изследвания поразиха лекарите!

Тамянът (на арабски: лубан) е ароматна смола добивана от дърветата от род Boswellia и по-специално Boswellia sacra.

Ароматът на тамяна лекува тъга и придава чувство на спокойствие и сигурност. Тамянът потиска размножението на микроби във въздуха, водата и най-важното – в организма! Каква е тайната на това вещество?

Уникалните свойства на тамяна, които малко хора знаят. Най-новите изследвания поразиха лекарите!

Полезните свойства на тамяна

Библията ни дава ясна рецепта как да приготвите тамяна и как да го използвате: „Рече още Господ на Моисея: Вземи си аромати – стакти, ониха, галбан – тия аромати с чист лубан; по равни части да бъдат.“

Чист лубан – това е смолата от Босвелия – много рядко дърво, което расте в Арабия. Стакти- това е смола от стираксово дърво (смирна). Галбан – това е замразен млечен сок от растение с обезболяващи, спазмолитични и диуретични свойства. Ониха –  специален вид  черупка от раковина на мекотело, което живее в Червено море. Под формата на прах тя се е използвала в древната медицина.

Чрез обединяването на тези компоненти, учените са се опитали да определят свойствата на истинския библейски тамян. Резултатите ги поразили: тамянът е мощен стимулатор на имунната система!

Оказва се, че когато свещениците опушвали пациентите с тамян, това символизирало силите на светлината, които изпълвали пространството на стаята. От медицинска гледна точка тамянът убива вируси и бактерии.

Най-малките частици, които попадат през белите дробове в тялото, имат невероятни ползи за здравето! Тамяновият дим съдържа вещества, които борят стреса, помагат да се справите с нервното изтощение, пристъпите на паника и безсънието.

Ароматът на тамян подобрява паметта. През Средновековието арменският лекар Амирдовлат Амасиаци пише: “Горящият натурален тамян укрепва ума и лекува забравянето.” Даоистирите (китайски философи) препоръчват тамяна като средство за удължаване на живота.

Вижте още: Сърдечен удар: Ето как да оцелеете, ако сте сами в апартамента си!

С цел укрепване на здравето старите монаси слагали в питейната вода тамян. Пушекът на тамяна лекувал пациенти, които са имали демони. След опушването с тамян, както и след молитва, душата на тялото се лекувала. Смолата при висока температура освобождава биокатализатори, които улесняват разширяването на съзнанието.

Може би вашите приятели също искат да се запознаят с невероятните свойства на тамяна, така че споделете с тях статията!