НАЧАЛО ЗДРАВЕ Как емоциите влияят на здравето ни? Разберете как!

Как емоциите влияят на здравето ни? Разберете как!

0
Как емоциите влияят на здравето ни? Разберете как!
Как емоциите влияят на здравето ни? Разберете как!

Оказва се, че емоциите определят здравето на организма ни! Прочетете повече в статията!

“Всички заболявания са от нервите.” Това твърдение е познато на всички хора, въпреки че повечето от нас не го приемат буквално. Въпреки това психосоматиката отдавна доказа, че нашите мисли и емоции влияят на тялото ни и могат да причинят различни болести!

Вероятно сте забелязали, че когато сте объркани, кръвта нахлува в бузите и се изчервявате. Когато сте нервни, дланите ви се потят и дори ви свива стомаха. Все повече и повече учени от целия свят доказват, че емоциите влияят на физическото ни състояние и понякога причиняват заболяване. Чрез освобождаването на потиснатите и скритите отрицателни емоции, ние можем да помогнем на тялото и ума. В тази статия ще разгледаме как емоциите влияят върху нашето тяло.

Влиянието на негативните емоции върху здравето ни:

Стрес – реакция на организма на всяка реална или въображаема заплаха. Учените – психолози от университета Карнеги, в Питсбърг са установили, че дори и неоснователни преживявания могат да имат значително въздействие върху нашия имунитет, нивата на кръвната захар, хормоналния баланс и много други физиологични показатели на организма.

Изследванията на учените от щата Мичиган доказват, че негативните емоции като страх, гняв и тъга задействат в тялото ни естествената реакция  “бори се или бягай”, която е помагала на нашите предци в жизненоважни ситуации. Проблемът е, че днес, най-много стресови фактори са от психологически характер. Но като социално същество, съвременният човек трябва да задържа и потиска желанието си да използва агресия по отношение на своите дразнители. Това означава, че не винаги може да се следва инстинкта “да изпуснеш парата” и да се отървеш от негативните емоции. А те значително отслабват имунната система на организма.

Учените са установили връзка между началото или развитието на инфекциозните заболявания (като грип, настинки, херпес) и отрицателните емоции и стрес. С други думи, ако сте в лошо настроение, тъжни, ядосани или сте под стрес, по-вероятно е да развиете банална простуда или грип.

Влиянието на положителните емоции върху здравето ни:

Когато изпитвате радост, вълнение, надежда или смятате, че сте ценен, уважаван и обичан, тялото ви отделя ендорфини и окситоцин. За разлика от негативните емоции, които остават в тялото, положителните емоции могат да помогнат за намаляване на въздействието на негативните емоции върху нашия организъм.

В допълнение, положителните емоции повишават ефективността на нервната система, подобряват съня, стабилизират емоционалното състояние и имат положително влияние върху човека. На практика е доказано, че забавленията и радостните вълнения ускоряват оздравяването на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Как да контролирате емоциите си?

Научете се да определяте кога изпитвате негативни емоции. Разбирането на собственото си състояние е ключът към решаването на проблемите. След като честно признаете пред себе си това, какви емоции вие изпитвате и сте в състояние да анализирате произхода им, опитайте се да погледнете на ситуацията отстрани. Способността да се надсмивате на себе си и да променяте точката си на виждате е отличен навик, който помага да избегнете много излишни емоции.

Вижте още: Природен лек за белодробни заболявания, с който са се лекували нашите баби

Освен това, е доказано, че да се справите със стреса помага физическата активност, любимото хоби, разходките сред природата и арт терапията (пренасяне на преживяванията върху хартия). Раздразнителността и нервността могат да се намалят, като се приемат естествени успокоителни средства: отвари от мента, дяволска уста, валериан.

И най-важното, не забравяйте, че никой проблем не струва колкото вашето здраве. Погрижете се за себе си и не се тревожете повече за нищо.