НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Поливане на цвеклото със солен разтвор: Ето защо се прави!

Поливане на цвеклото със солен разтвор: Ето защо се прави!

0
Поливане на цвеклото със солен разтвор: Ето защо се прави!
Поливане на цвеклото със солен разтвор: Ето защо се прави!

Не е тайна, че именно благодарение на качественото поливане може да се получат големи грудки цвекло. Разбира се, другите събития (плевене, прокопаване и торене), принадлежащи към земеделските техники, също са важни. Но правилното поливане играе основна роля.

Важно е да знаете как да поливате цвеклото след засаждане, тъй като това е първото действие, което ще се отрази сериозно на недоразвития разсад. Освен това, мнозина предпочитат да не го отглеждат у дома, а да засадят семената директно в земята.

Опитайте се предварително да полеете с вода, така че да имате време тя да се утаи. Това е необходимо не само за тези, които живеят в близост до големия град, но и за участъците с изкуствени почви. Първо, водата трябва да се затопли до стайна температура. Основното правило на поливане на цвеклото е да не използвайте студена течност: това ще навреди на кореновата система, може да доведе до заболяване, да отслаби растението и да забави растежа на разсада.

Поливане на цвеклото

При първото поливане обикновено не е необходимо да добавяте тор, но през лятото трябва да го направите. Също така е възможно да го подхранвате, като използвате минерални торове, които да добавите към водата, но с тях не трябва да се прекалява.

Цвеклото обича много вода, особено в по-топлите периоди трябва да го поливате всеки ден, но умерено. А ако сте приложили мулчиране, поливането може да се прави по-рядко – когато е необходимо.

Норма на поливане на цвеклото

Нормалното поливане за тази коренова култура е около 15 литра на квадратен метър, но винаги се уверявайте, че не се задържа вода в почвата. Ако това се случи, намалете честотата.

Веднага след като цвеклото започне активно да расте (от юни), честотата на поливане може да бъде намалена с до 2-3 пъти в седмицата. Също така може да разредите поливанията в дъждовните или студени атмосферни условия.

От началото на месец август трябва да намалите количеството течност, а от средата на същия месец да спрете напълно поливането. Така че се опитайте да спазите графика за подхранване до средата на юли – това е периодът, в който активно се развиват всички важни и полезни вещества.

Защо да поливате цвеклото със сол?

Много хора искат да знаят как да поливат цвеклото със солена вода. Тази техника се използва за насищане на почвата с натрий. Ако той липсва, корените не се развиват достатъчно. Да разберете за недостига на микроелемента, погледнете външния вид на листата. Ако по тях се появяват зачервявания, това означава, че е време да извършите напояване с физиологичен разтвор.

Вижте още: Габиони: Съвременният начин да направите вашата градина уникална?

Сол

Само не прекалявайте: прекомерното количество сол ще се отрази неблагоприятно на развитието на растенията.

Между другото, този метод дава също така възможност за повишаване съдържанието на захарите в грудката, което оказва значително влияние върху вкуса.

Правете превантивно напояване с физиологичен разтвор около 3 пъти за целия топъл период. Просто разтворете една супена лъжица сол в 10 литра вода и полейте с получената смес почвата. При поражение на листата при дъжд, пригответе разтвор по същата рецепта.