НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Фикус “Бенджамин” – знаци и суеверия, свързани с това растение

Фикус “Бенджамин” – знаци и суеверия, свързани с това растение

0
Фикус Бенджамин - знаци и суеверия, свързани с това растение

Фикус “Бенджамин” е научното наименование на декоративен храст с гъсто разположени листа. Той е много често срещано растение в дома и офиса.

Растенията, както всички живи същества са склонни по различен начин да изразяват себе си: боледуват, цъфтят, растат и дори създават потомство. Сравнявайки това със събитията от собствения си живот, хората улавят някаква закономерност. Така се раждат суеверия, свързани с едно или друго цвете.

Не е изненадващо, че много знаци се свързват с фикуса “Бенджамин”.

В действителност това растение, кръстено на известния английски ботаник Бенджамин Дейтон Джаксън, при подходяща светлина и температура е непретенциозно на грижи и има сочни зелени листа. Това го прави популярно в цветарството и растителния дизайн.

Фикус Бенджамин - знаци и суеверия, свързани с това растение

Отношение към фикус “Бенджамин”на Изток

Така нареченият език на цветята (когато на тях им се приписват определени значения) се е зародил в Азия. Ето защо особено интересни знаци, които съществуват при източните народи се отнасят за нашия герой.

Фикус Бенджамин - знаци и суеверия, свързани с това растение

В Китай се счита за израз на добрия тон да се поднесе фикус “Бенджамин” за рожден ден на възрастен мъж, тъй като растението придава жизненост, стимулира циркулацията на положителна енергия и удължава живота.

В Тайланд, Фикусът е изобразен на държавния герб на Републиката. Според тайландците, растението носи късмет и отблъсква злите духове. Между другото, последното твърдение има напълно реална база: Фикусът Бенджамин пречиства въздуха от вредни вещества, включително амоняк, бензен и формалдехид.

Фикус Бенджамин - знаци и суеверия, свързани с това растение

Вярвания и суеверия на славянските народи за фикус “Бенджамин”

Преди революцията, това растение присъства почти във всеки дом. На него се приписват всички възможни предимства: от способността да оказва положително влияние върху отношенията между стопаните на дома до това да спомага за израстване в кариерата.

След събитията от 1917 година към растението започват да се отнасят по-хладно, считайки го за остатък от буржоазията, но продължават да го размножават. След Втората световна война, някой забелязал, че в къща, където е имало фикус “Бенджамин” , мъжете не се връщат от фронта. Като се има предвид, че трагедията е докоснала почти всяко семейство, е ясно, че растението не е виновно. Но отношението към него за известно време се е променило.

Фикус Бенджамин - знаци и суеверия, свързани с това растение

Ето какво казват за фикус “Бенджамин”днес:

• Растението подобрява взаимоотношенията между членовете на семейството, но е много чувствително към стрес и заболява в атмосфера на негативност. Ето защо, когато го засаждате и презасаждате, трябва да сте в добро настроение. Ако сте в лошо настроение, е по-добре да се отложи мероприятието.

Вижте ощеКак китайските философи ще ви научат да живеете по-добре

фикус “Бенджамин” , поставен в кухнята, не само ще разкраси интериора, но и ще донесе просперитет и изобилие в този дом.

• Къща, в която очакват с нетърпение бременност, фикус “Бенджамин” трябва да бъде поставен в западната част на спалнята. Веднага след като той тръгне да расте, трябва да се пресади и да се очкава забременяването.

Фикус Бенджамин - знаци и суеверия, свързани с това растение

Знаците и суеверията, свързани с фикус “Бенджамин” , са както част от народната култура, така й от фолклора на различните народи. Поради това следва да се отнасяме към тях с интерес и да взаимстваме основната идея – растението е едно живо
същество. Следователно, изборът му и грижата за него, трябва да са заредени с внимание и доброжелателство.