НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Моята орхидея – моята гордост! Ето как я присаждам!

Моята орхидея – моята гордост! Ето как я присаждам!

0
Моята орхидея – моята гордост! Ето как я присаждам!
Моята орхидея – моята гордост! Ето как я присаждам!

Един ден ми подариха прекрасна орхидея с красиви цветове и след известно време ми се прииска да я размножа. Отначало ми се стори, че това е много трудно, защото не съм се занимавала с такива неща. Четох специални книги, прегледах много статии, питах приятели…

Това можеше да продължи цяла вечност, ако случайно не попаднах на жена в един форум, която се занимава с орхидеи в продължение на 13 години и знае абсолютно всичко за тях! Тя ме научи на технологията за размножаване на тези прекрасни стайни растения.

Размножаване на орхидеи в домашни условия

3 прости метода

Разделяне на корените

В домашни условия най-лесният начин за размножаване на орхидеи е просто да разделите корените. Растенията трябва да бъдат здрави и да имат много разклонения. Това се прави по време на присаждане на цветята през пролетта.

Внимателно извадете корените от субстрата. Те трябва да бъдат чисти. Отрежете ги с градинарска ножица, така че да останат по няколко корена на всяко растение. Всяко срязване трябва да се обработи с активен въглен. Пригответе саксии със субстрат, за да засадите орхидеите.

След това идва периода на вкореняване. Растенията трябва да се успокоят. За тази цел ги поливайте и пръскайте листата им с вода всеки ден. Една орхидея се е вкоренила тогава, когато по нея се появят нови издънки.

Чрез издънки

Грижата за орхидеята трябва да е правилна, така че с течение на времето да развие добра коренова система. Тя трудно се отделя от основното растение. Корените трябва добре да са пораснали, за да са готови да се разделят и пресадят. Те трябва да са с дължина около 3-5 см.

С остър нож ги разделете от мястото, където се свързват. Над мястото на прорезите трябва да има коренчета. Когато поизсъхнат, ги посипете с активен въглен. Присадете в саксии със субстрата. Непременно трябва да има дренажни отвори, през които да преминава влагата.

Поливайте при сух субстрат, но не позволявайте пълно отсъствие на влага. Подобно на всички млади растения, разсадените орхидеи трябва да се торят с подходяща тор, съдържаща основни хранителни вещества – азот, фосфор и калий. Година по-късно, вече ще имате млада цъфтяща орхидея.

Вижте още: Как да се отървем от мухъла у дома? Светкавични резултати!

Разсад

За този метод трябва да си купите колби и семена орхидеи. Методът е лесен за използване и дава отлични резултати. Изплакнете колбите и семенцата с течаща вода. След това ги потопете в разтвор от калиев перманганат в продължение на 5 минути. Сложете семената върху хартиена кърпа и ги оставете да изсъхнат. Посадете семенцата в специалния субстрат. За да успеят семената да се адаптират, те се нуждаят от много светлина, влага и температура от 20 до 24 градуса.

Присаждането на орхидея е лесно. Не забравяйте, че най-важното е правилната грижи за цветята.