НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Картофи в контейнер – интересен метод за отглеждане у дома

Картофи в контейнер – интересен метод за отглеждане у дома

0
Картофи в контейнер - интересен метод за отглеждане у дома

Сладките картофи са ядливи грудкови растения. Те са култивирани за пръв път в региона на Андите в Южна Америка, където виреят много сортове.

Ползи за здравето от картофите

Много проучвания показват, че повишената консумация на растителни храни като картофи намаляват риска от затлъстяване, а също и общата смъртност, риска от диабет, сърдечно-съдовите заболявания, подобрява общия външен вид и косата, увеличава енергията и като цяло редуцира телесното тегло.

Желязото, фосфора, калция, магнезия и цинка в сладките картофи допринасят за изграждане и поддържане на здрава и силна костна структура. Намаленият хранителен прием на натрий е от съществено значение за понижаване на кръвното налягане. В същото време, увеличаването на приема на калий може да бъде също толкова важно, заради неговия вазодилатиращ ефект (разширява кръвоносните съдове), което предизвиква понижение в артериалното кръвно налягане. Според изследване на Националния институт по здравословно хранене, по-малко от 2% от възрастните американци приемат препоръчителната дневна доза от 4700 мг.

Картофите съдържат фолиева киселина, която играе роля в синтеза и възстановяването на ДНК, като по този начин предотвратява образуването на ракови клетки поради мутации в ДНК.

Какво ви е необходимо, за да отгледате ваши собствени картофи?

Хората погрешно смятат, че градинарството, особено отглеждането на зеленчуци, може да стане само, ако имате голяма собствена градина или двор. Така че, аз съм тук за да ви покажа колко е просто и лесно да имате домашно отгледани картофи на ваше разположение по всяко време. Цялата хитрост е в това, че се използват специално разработени контейнери за тази цел. Изглеждащи като торби за хранителни стоки, тези картофени контейнери дори ще надминат по предимства откритата градина.

Използвайки торове и вода по подходящ начин, както е предложено в това ръководство, ще получите добра реколта от вкусни здравословни картофи. Вижте подробните инструкции и всички стъпки, необходими от началните етапи на израстване до прибирането на реколтата. Вие вече ще можете да готвите винаги с пресни продукти, тъй като ще разполагате по всяко време със свои собствени домашно отгледани картофи!

Отглеждането на картофи в контейнер не само намалява нуждата от плевене и справяне с вредители и гъбички, но също така не е нужно да се притеснявате, че ще нараните пресните картофи с лопатата, като ги изкопавате от земята. необходимо е просто да обърнете и изсипете контейнера и готово!

Ето как аз го направих:

След задълбочени изследвания по планиране на собствения си “контейнер с картофи”, аз подредих всички препоръки и ги сведох до 4 прости стъпки за добиване на максимално добра картофена реколта:

1. Изберете подходящ контейнер и го подгответе

Ще трябва да изберете контейнер подобен на барелите за боклуци с вместимост около 190 литра. Освен това, можете да си купите употребявани за хранителни цели бидони или предлаганите на пазара саксии за картофи. Всеки контейнер с височина около 1 метър ще свърши работата, но се уверете, че избраният от вас контейнер има дупки на дъното, в противен случай ще трябва вие сами да си ги пробиете.

След това ще се наложи да почистите вашия контейнер със слаб разтвор на белина, за да се отървете от мръсотиите, които са се събрали там. Ако не искате да използвате белина, можете да използвате някакъв алтернативен на белината разтвор.

Добрият дренаж е от решаващо значение за отглеждането на здрави картофи, така че ще трябва да изрежете или да пробиете серия от големи дренажни отвори на дъното и в долната част на контейнера. Като алтернатива можете да изрежете напълно дъното на контейнера и да го поставите върху добре дренирана повърхност като вашата градина.

Картофи в контейнер - интересен метод за отглеждане у дома

2. Изберете сорта картофи, който искате да засадите

Посадъчният материал за картофи, обикновено може да бъде намерен в разсадниците в началото на сезона за засаждане и вие само трябва да го купите. Ако можете, оставете вашите картофи да покълнат преди засаждането им, като ги сложите върху една картонена кора за яйце, обърнати нагоре със страната, която е с най-много пъпки и ги поставите в студена светла стая, но не на пряка слънчева светлина, за да покълнат. Поставянето на грудките в отворена хартиена торба може да има същия ефект.

Напълнете долната част на контейнера с около 15-20 см. рохкав микс за засаждане и компост. Ще трябва да използвате за засаждане микс с торфен мъх – като подобрител на почвата, например произведен от използвани кокосови черупки. Това ще запази почвата да не стане прекалено плътна и ще помогне за съхраняване на влагата в корените.

След това поставете посадъчния материал от картофи върху слоя почва, като се уверите, че оставяте достатъчно пространство между всяко кубче. Можете да използвате целите картофи, но аз предпочитам да разрежа картофите на кубчета за засаждане с размери от 3 до 5 см. След това върху разсада от картофи поставете още 15-20 см. смес от почва и компост и полейте с вода, за да се навлажни почвата. Поддържайте почвата влажна през цялото време, но внимавайте да не прекалявате с поливането.

3. Добавете още почва

Когато картофите пораснат до около 15-20 сантиметра, добавете още един слой от сместа почва-компост, така че добавената почва да покрие около половината до 3/4 от видимите стъбла и листа на растящите картофи. Повторете този процес за да се позволи на кълновете да растат и след покриването и овлажняването на почвата, тъй като растенията израстват нагоре към горната част на контейнера.

4. Изваждане на картофите

След около 10 седмици или когато цветовете на растенията започнат да пожълтяват, картофите трябва да са готови за прибиране на реколтата. Внимателно разровете надолу с ръцете си, за да прегледате най-горното ниво. И накрая, обърнете контейнера върху брезент и съберете вашите плодове. Честита реколта, колеги!

Картофи в контейнер - интересен метод за отглеждане у дома

Вижте ощеКак да порастe мандарината от семка в домашни условия?

Още няколко съвета, за да отгледате по-голямо количество картофи в контейнер

• След първата реколта, отделете няколко картофи за повторно използване като посадъчен материал през следващата година.

• Фасулът е чудесно растение-спътник на картофите.

• Вместо да използвате почва, можете да отглеждате картофите в дървени стърготини.

• Експериментирайте с различни контейнери, посадъчен материал и режими на поливане.

Отгледайте любимите си зеленчуци по свой собствен начин през този сезон!