НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Винаги спазвайте паузата от 24 часа – великата мъдрост на Ошо!

Винаги спазвайте паузата от 24 часа – великата мъдрост на Ошо!

0
Винаги спазвайте паузата от 24 часа - великата мъдрост на Ошо
Винаги спазвайте паузата от 24 часа - великата мъдрост на Ошо

Какво означава паузата от 24 часа? Искате ли да научите тайната на правилното взимане на важни решения и отговаряне на обидите по ваш адрес?

Как да постъпвате, така че в последствие да не съжалявате за прибързано казани думи и постъпки?

Този метод Ошо е описал в книгата си “Пътят на мистиката”. Паузата от 24 часа. В нея е заключена велика мъдрост. Ето какво е написал той:

“Когато Гурджиев бил само на девет години, умира баща му. Той бил беден. На смъртния си одър той повикал Гурджиев по-близо и му казал:

– Сине, нямам какво да ти оставя в наследство. Аз съм беден и баща ми също беше беден, но той ми даде едно нещо и то ме направи най-богатият човек на света, въпреки че външно останах беден. Мога и на теб да предам същото нещо.

– Това е конкретен съвет. Може би ти си твърде млад и не ще можеш да го последваш в момента, но го запомни. Когато можеш да действаш в съответствие с този съвет, действай. Съветът е прост. Ще го повтарям докато умирам, слушай внимателно и повтаряй след мен, за да умра удовлетворен, че съм предал посланието, което може би от векове се предава от баща на син в нашия род.

Посланието било просто. Бащата казал:

– Ако някой те обижда, дразни, провокира, просто му кажи: “Аз разбрах вашето послание, но съм обещал на баща си, че ще отговарям само след двадесет и четири часа. Знам, че сте ядосан, разбирам. Аз ще дойда и ще ви отговоря само след двадесет и четири часа.” И постъпвай точно така във всичко – спазвай паузата от двадесет и четири часа.

Деветгодишното момченце повторило това, което му казал баща му и го запомнил завинаги. И когато той повторил посланието, бащата казал:

– Добре. Нека бъде с теб моята благословия. Мога да умра в мир.

Той затворил очи и умрял. И Гурджиев, въпреки че бил само на девет години, започна да практикува това. Някой го обидил и той казал:

– Аз ще дойда при вас за да ви отговоря след 24 часа, защото съм обещал така на умращия си баща. Точно сега не мога да ви отговоря.

Винаги спазвайте паузата от 24 часа - великата мъдрост на Ошо!

Може би някой го биел и той казвал:

– Можете да ме биете! Сега не мога да отговоря. След двадесет и четири часа ще дойда и ще ви отговоря, защото съм дал такова обещание на умиращия си баща.

И по-късно той казал на учениците си:

– Това просто послание напълно ме трансформира. Този човек ме биеше, но аз не можех да реагирам в този момент – не ми оставаше нищо друго, освен да наблюдавам. Нямах какво да направя: Сега този човек ме бие, а аз трябва да бъда просто зрител! Двадесет и четири часа не можех нищо да направя.

Вижте ощеПоучителна история: Парите от стареца ми отвориха очите

И наблюдението на този човек създаваше в мен нов поглед върху ситуацията. След двадесет и четири часа аз можех да виждам по-ясно. Очите ми бяха пълни с гняв. Ако аз бях му отговорил точно в този момент, щях да започна да се бия с този човек, щях да го ударя и всичко щеше да е резултат от неосъзнатата ми реакция. Но през тези двадесет и четири часа аз бях в състояние да обмисля всичко по-спокойно, по-тихо.

Или той е бил прав – аз съм направил нещо нередно и съм си заслужил това да ме бият и обиждат, или той абсолютно не е бил прав. Ако той е бил прав, нямах друг избор, освен да отида при него и да му благодаря. Но ако той е грешал … тогава не е имало смисъл да се боря с човек, който е толкова глупав и върши съвършено грешни неща. Това е безсмислено и е просто губене на време. Той не заслужава отговор. И след паузата от двадесет и четири часа всичко ще си отиде на мястото, ще стане пределно ясно.

И благодарение на тази яснота и наблюдателност, Гурджиев се превърна в един от най-уникалните хора на века. И това е фундаменталната основа на цялата кристализация на неговото същество.

Бъдете винаги от външната страна. Просто наблюдавайте!