НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как да вкорените роза от букет в няколко прости стъпки!

Ето как да вкорените роза от букет в няколко прости стъпки!

0
Ето как да вкорените роза от букет в няколко прости стъпки!
Ето как да вкорените роза от букет в няколко прости стъпки!

Вероятно сте забелязали, че когато поставите букет роза във ваза, след няколко дни на стъблата се появяват свежи издънки. Много по-добре би било, разбира се, да вкорените красивата роза, на която да се радвате, все повече и повече.

Можете да опитате! Не е толкова трудно. За да направите това, следвайте инструкциите.

1) Изчакайте розите да започват да увяхват, но не и съвсем да изсъхнат. От стъблото изрежете изрезки, така че на всяка да има не по-малко от 3 пъпки.

2) С остър ръб на бръснач или с нож направете малък разрез непосредствено под долната пъпка и прав разрез на около 0,5 см над върха на пъпката на стъблото. Ако по стъблото има листа, ги отстранете в долната част, а отгоре – до половината.

3) Вземете препарат за подобряване вкореняването на растения (те са търговски достъпни в цветарските магазини), разредете съгласно етикета за експлоатация и поставя издънките в разтвора в продължение на 12-14 часа.

4) Подгответе саксия с питателна и рохкава почва (най-добре купете готова почва специално за рози от цветарския магазин). Посадете резниците. Притиснете с пръсти почвата леко около резниците.

5) Вземете пластмасова бутилка и я отрежете на половина до средата. С горната част покрийте резниците. Оптималната температура за отглеждане на закрито е + 25 градуса.

Вижте още: Неприятни миризми у дома – вижте как да се справите с тях

6) Пръскайте с вода 5-6 пъти на ден при стайна температура (или дори малко по-топла). От време навреме можете да пръскате с подхранващ препарат. Почвата в саксията трябва да се поддържа влажна, но не кисела.

Вкореняването на роза от букет отнема около месец. През цялото това време трябва да имате търпение, но резултатът си заслужава!