Въпреки факта, че зелето стимулира отделянето на газове, то осигурява много ползи за здравето. Многобройните проучвания са показали, че то може да намали риска от различни заболявания, от диабет до болест на сърцето. Този зеленчук има много предимства и превантивни свойства.

Може да се използва в много случаи за предотвратяване на заболявания и е изключително ефективен при нарушения в храносмилането, както и при лечението на рани.

Зелето може да се използва самостоятелно или в смес с определени лекарства. Например, когато го смесете с кресон, сушени боровинки и чай от лайка, то се прилага директно върху засегнатата област и ефективно лекува екземи.

Очевидно е, че жените използват силните противовъзпалителни свойства на зелевите листа като компрес за лечение на болки в ставите. Те слагат топли зелеви листа върху коленете.

Оставете компресът леко да се охлади и го закрепете с марля. Накрая обвийте коленете си с найлон, за да се затоплят. Многократното използване на този метод ще облекчи болката в коляното до един месец.

Това е само един от многото приложения на зелевите листа. Ето какво вие не знаете за ползите на  зелевите листа:

Диабет тип 2

Зелето ефективно забавя усвояването на захарта при хора с диабет, както и тези, които вече страдат от диабет тип 1. То е богато на фибри и следователно поддържа абсорбцията на излишната глюкоза.

В случай на диабет:

  • Яжте зеле като гарнитура най-малко 3 пъти на ден.
  • Приемайте сок от зеле най-малко два пъти през деня.
  • Пийте сок от зеле, добавяйки малко лимонов, ако искате да обогатите вкуса.

Намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания:

Листата на червеното зеле съдържат антоцианин – водоразтворим пигмент, който ефективно лекува възпаленията. В допълнение, зелето съдържа високи нива на полифеноли, които са свързани с понижаване на кръвното налягане и стимулират здравето на сърцето.

Ето какво трябва направите за лечение на сърдечно-съдови заболявания:

За най-добри резултати, използвайте листата на суровото зеле.

  • Заменете марулята със зеле в салатите.
  • Приемайте 2 супени лъжици от варено зеле всеки ден.
  • Пийте по чаша сок от зеле дневно.

При храносмилателни проблеми

Зелето е изключително ефикасно за храносмилането. То съдържа пробиотици, които подобряват усвояването на витамините и минералите.

Ето как можете да използвате зелето в случай на проблеми с храносмилането и стомаха:

  • За лечение на запек, яжте сурови зелеви листа или ги сгответе.
  • В случай на стомашни язви, трябва да пиете сок от зеле.
  • За лечение на диария, пийте сок от зеле между храненията.

Врастнали нокти на краката

Листата от зеле са в състояние да абсорбират гнойта от врастналите нокти на краката. Ето как можете да ги използвате:

Поставете няколко листа в засегнатия район и направете превръзка. Оставете я за през нощта, така че да може да действа. Повтаряйте процедурата, докато не получите облекчение. Ежедневно сменяйте листата.

Намаляване на болката

Според проучване, проведено от Университета в Мисури, има силна връзка между апигенина в зелето и неговите мощни противовъзпалителни свойства. Затова зелевите листа могат да бъдат изключително полезни при лечението на малките източници на болка.

Ето какво да направите:

Първоначално трябва да измиете зелевите листа и да ги подсушете добре. Можете да използвате всякакъв вид зелеви листа, но, ако е възможно, използвайте червени листа за най-добри резултати. След това сложете изсъхналите листа на болезнено място. Придържайте ги с помощта на превръзка или лейкопласт. Оставете компреса през нощта, за да може да действа. Ежедневно сменяйте компреса.

Вижте още: Какво е пирей и с какво е полезен за вашето здраве?

Лечение на рани

Зелето е изключително полезно в процеса на зарастването на рани. Ето как да го използвате:

Измийте няколко зелеви листа и ги подсушете. С помощта на точилка ги изравнете. Сложете ги в микровълновата за една минута, за да се затоплят. Поставете листата върху раната и ги оставете да действат. Сменяйте ги на всеки 2 часа и с течение на времето ги удължете на 4-5 часа.