НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 11 начини да използвате пакетчетата чай в ежедневието си

11 начини да използвате пакетчетата чай в ежедневието си

0
11 начини да използвате пакетчетата чай в ежедневието си
11 начини да използвате пакетчетата чай в ежедневието си

Чай – сам по себе изключително здравословна напитка, която може да ви изпълни с енергия, да ви помогне в борбата с настинката и да ви загрее в студените зимни вечери. Въпреки това, пакетчетата чай, които повечето от нас изхвърлят веднага след сваряване, също могат да ви донесат много полза.

Предлагаме на вашето внимание 11 полезни свойства и неочаквани начини за използване на пакетчетата чай.

1) Лекуват слънчево изгаряне

Кой от нас поне веднъж в живота си не изгарял на слънце? И ако се случи тази неприятност с вас, то пакетчето чай бързо ще ви освободи от сърбежа и ще предотврати беленето на кожата. Киселината, която се съдържа в черния чай, има успокояващ ефект и помага за премахване топлината от изгарянето. Така че следващия път, когато отидете на плаж, не забравяйте заедно със слънцезащитния крем да вземете няколко пакетчета чай!

2) Премахват отока от очите

Ако преди сън сте се увлекли да гледате някой сериал или просто сте станали жертва на безсънието, не се изненадвайте, че на сутринта сте с подпухнали очи като зомби. Танините, които се съдържат в черния чай, ще ви изпълнят с енергия и ще ви отърват от неприятното подуване и кръговете под очите. Съхранявайте използваните торбички чай в херметически затворена кутия в хладилник и ги използвайте сутрин, когато времето позволява.

3) Лекуват леки изгаряния

Черният чай съдържа танини, който помага за облекчаване на възпаления, причинени от излагане на високи температури. Прикрепете до мястото на изгаряне 2-3 охладени пакетчета чай, те ще облекчат болката и ще предотвратят беленето на кожата.

4) Помагат да се отървете от пърхота

Пърхотът е един от проблемите, при който се е изправял почти всеки един от нас. Ако ви е писнало да хвърляте пари за скъпи шампоани, ето едно просто решение – сварете силен чай, оставете го за един час и след това изплакнете с него косата си. Ежедневният масаж на главата с чай не само ще ви помогне да се отървете от пърхота, но също така ще придаде на косата ви блясък.

5) Елиминират брадавици

За да се отървете от брадавиците, наложете върху кожата си пакетче със зелен чай. Можете също така да поставите върху него превръзка. Антиоксидантите, съдържащи се в зеления чай, предотвратяват растежа на брадавици. Сменяйте пакетчето на всеки 15 минути, а за подобряване на ефекта е препоръчително също да пиете по 2-3 чаши зелен чай всеки ден.

6) Освежават обувките

Неприятната миризма на обувките е едно неприятно нещо, особено когато сте далеч от удобствата на дома. Все пак, това вече няма да е проблем за вас, ако поставите пликче чай във всяка обувка. То ще абсорбира влагата и ще премахне неприятните миризми, което ще направи обувките ви да  миришат като нови.

7) Отлична тор за градината

Ако обичате градинарството, чаените пакетчета ще ви бъдат в помощ! Танините, съдържащи се в чая, намаляват нивото на рН в почвата, което предотвратява развитието на гъбички в корените на растенията. Всичко, което трябва да направите, е да поставите пакетчетата в почвата, а след това да посеете семената или разсада.

8) Те ще ви помогнат при миенето на чинии

Миенето на съдове е леко неприятен процес. Но дори и тук чаят ще ви се притече на помощ. Накиснете мръсните чинии заедно с няколко използвани торбички и те значително ще облекчат почистването на посудата от хранителни остатъци.

9) Петна по огледалото

Измиването на огледалото може да бъде трудно, особено ако има по него изсъхнали капки вода. Отървете се от пръските и петната върху огледалото във вашата баня, като го избършете с кърпа, напоена с чай. Вашето огледало ще заблести!

Вижте още: Неприятни миризми у дома – вижте как да се справите с тях!

10) Избавете ръцете си от миризми

На тези, на които често им се случва да чистят и режат лук, знаят колко силна е миризмата, абсорбирана от ръката. Избършете си пръстите с мокро пакетче вместо със сапун и вода и то ще неутрализира досадната миризма. Можете също да опитате да накиснете ръцете си в топъл чай.

11) Премахване на болката на венците

Да, най-вероятно с пакетче в устата си, ще изглеждате смешно. Но на кого му пука, ако то е в състояние да намали значително болката! Сложете в устата си 2-3 охладени пакетчета и ги наложете върху болното място. Това ще доведе да незабавно намаляване на възпалението. Освен това, пакетчетата са ефективни при лечение на язви на устната кухина.