НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Обикновения лук е изключително полезен в бита! Ето как!

Обикновения лук е изключително полезен в бита! Ето как!

0
Обикновения лук е изключително полезен в бита! Ето как!
Обикновения лук е изключително полезен в бита! Ето как!

За такова използване на обикновения лук не сте чували! Този невероятен продукт трябва да бъде във всеки дом. Искате да подобрите качеството на супата – сложете суров лук, искате да придадете на месото хубав цвят – сложете лук, не знаете с какво да почистите тигана – лукът отново ще ви помогне… И това не е всичко! Прочетете повече!

За тези хитринки с лук ми каза моя приятелка. Например, аз дори не знаех, че ако вземете необелен червен лук, нарежете го на четири парчета, сложите го във водата със сварени пилешки гърди, след известно време ще получите красиви пилешки гърди с розов оттенък, които са готови да бъдат сервирани на празничната трапеза.

Луковите люспи придават на чорбата богат цвят и невероятен вкус, а ако добавите към супата и гъби… препоръчвам ви да опитате.

Така че, това, което ще разберете за лука, може да ви изненада, но със сигурност може да ви е полезно! Представяме ви малко известни свойства на този продукт.

Не обичате да белите лук Вие ще бъдете много изненадани да узнаете колко полезен е той в ежедневието!

Свойствата на лука

Лукът перфектно премахва загарянията от тенджери, тигани, скари, грил! За да се отървете от мръсотията, натрийте със свеж лук. След това добре изплакнете съдовете с препарат и вода. Сокът от лука неутрализира миризмата на изгоряло и почиства повърхността!

Когато оставяте лука нарязан на наполовина, той изсъхва. За да не се случва, го поставяйте в чинийка със сол.

Сокът от лук може да премахне потни петна по дрехите! Нанесете сока върху петното, оставете дрехите за недълго време, след това изперете както обикновено. Ще бъдете приятно изненадани, петната ще изчезнат!

Лукът е мощно средство срещу комари, мравки и други насекоми. Вземете купа с вода, сложете нарязан на пръстени лук. Насекомите ще останат далеч от това място!

Лукът помага да се справите със замърсяванията върху повърхността на обувките. Почиства текстилни, кожени и други обувки. Изчиства дори упоритите петна от трева!

Благодарение на своите антибактериални свойства, лукът помага при ухапване от насекоми и за облекчаване на дразненето и възпалението на повърхността на кожата.

Отвара от лукови люспи облекчава болки в гърлото и намалява подуването. Можете да я пиете с мед.

Лечебните свойства на лука не свършват! От лучена каша можете да си направите маска за мазна кожа: ще подейства на мастните жлези, подсушете кожата и възпалението ще изчезне.

Много добре действа отварата от лукови люспи върху кожата на главата: премахва пърхота, добавя обем на косата, подобрява растежа на косата. Препоръчително е да изплакнете косата след използване на отварата и да измиете с шампоан!

Лечебните свойства на лука са известни на всички, но много хора не ядат лук заради миризмата. Би било любопитно да разберете, че характерната миризма на лук или чесън лесно може да се отстрани, ако изядете няколко ореха, бадеми или кедрови ядки. Те действат по-добре от всякакви ароматизатори за уста, пък и са полезни!

Вижте още: Почистване на дома – брилянтни съвети за всеки, обичащ чистотата

Ако имате сух лук на малки парченца, то може да го добавяте като естествен аромат на апетитните ви сладкиши! Поставете парче лук в пакета с брашно. Брашното ще придобие апетитен аромат – за  домашно приготвен хляб, сладкиши и солени пайове …

Представете си какво може да се направи само с един лук. Аз дори не знам за всички неговите качества, а и никога не съм си мислила, че може да се използва по този начин. Той е полезен не само в готвенето, но и ще ви помогне в почистването на замърсените повърхности на вашата кухня, прогонва далеч от вас през горещото лято комарите и насекомите, както и ви помага в козметиката.

Просто удивителен продукт – това чудо е лукът!