НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Орхидеята ви ще умре заради тези грешки. Никога не правете това!

Орхидеята ви ще умре заради тези грешки. Никога не правете това!

Орхидеята ви ще умре заради тези грешки. Никога не правете това!
Орхидеята ви ще умре заради тези грешки. Никога не правете това!

Орхидеята, която сте си купили, започва да изсъхва и листата й постепенно падат! Може би причината за това са грешки в грижите за орхидеята.

Орхидеята е много капризно и трудно за отглеждане цвете, но красотата и изяществото му го прави едно от най-желаните растения. Ако не се грижите правилно за нея – тя скоро ще започне да вехне. Научете, какво не бива да се прави с орхидеята.

Грешки в грижите за орхидеите в домашни условия възникнат, най-вече от незнание.

Грешки при отглеждане на орхидеи

. Ако в саксията със специална почва-субстрат за орхидеи няма достатъчно хранителни вещества и корените не успяват да се подхранят, разпределението на тези вещества става за сметка на по-долните листа. Техният запас от храна се предава нагоре и това води до омекване на листата на орхидеите. Необходимо е да се смени съдържанието на саксията, а именно специалната почва-субстрат за орхидеи.

. Прегряването е вредно за растението. В горещите следобеди, под пряката слънчева светлина, дори засенчения прозорец загрява силно. Тогава влагата от листата се изпарява бързо. Субстрата също се загрява и в саксията започва изпарение. Корените получават малко влага, но и се охлаждат, тъй като топлината на субстрата се губи чрез изпаряване. Добре е да приберете растението по-навътре в стаята за 2-3 часа, така че
температурата на листата и корените постепенно да се изравни. По-късно напръскайте растението с вода, избършете листата с влажна кърпа или леко го полейте с душа.

. Понякога листата на орхидеята повяхват през зимата. Как да го предотвратим? Наличието на течение при минусови температури води до замръзване на листата и те се отпускат като парцал. Ако през зимата растението стои на прозореца е възможно да се получи измръзване, като то не се лекува. Листата се изрязват, за да не започне процес на гниене. Пресаждане на увреденото цвете не е необходимо.

. Какво да направите, ако листата на орхидеята са се набръчкали поради недостатъчно поливане? Няма определен времеви интервал, след който субстрата на орхидеята да е нужно да се полива. Това зависи от температурата на въздуха и сухотата в помещението. На слънце, по пладне и в дъждовно време се променя нуждата на корените на орхидеята от влага. Просто е нужно да се полива субстрата, когато е изсъхнал. Затова, всеки път преди поливане, се уверете, че почвата е суха. Ако тя е поизсъхнала, просто полейте растението с вода, в която сте добавили янтарна киселина.

. За цветето може да се съди от състоянието на кореновата му система. Ако корените са зелени или светли със сребрист блясък – те са здрави. Появата на кафяви петна говори за гниене. Какво да се прави, ако орхидеята вехне, но седи здраво в саксията? Възможно е това да е сигнал, че тя не получава достатъчно кислород и е поставена в плътен субстрат. Ако растението доста дълго време не е пресаждано, по корите и по парчетата на повърхността се развиват водорасли, микроорганизми, кората се изхабява и порите между частиците стават по-малки. В този случай корените не разполагат с достатъчно храна и листата изсъхват. Същото нещо се случва, ако използвате прекомерни дози торове. И в двата случая е необходимо да се смени субстрата, докато кореновата система на орхидеята е още здрава.

Вижте ощеСтайни растения, които са подходящи за всекидневната

Грешката, която допускат начинаещите, е виждайки пожълтяване или изтощаване на листата, те в паниката си да търсят информация за страшна болест. И най-странното е, че наистина намират!

В резултат на това бедното цвете просто веднага излита в кошчето (с диагноза “мега-опасен вирус”) или се “лекува” незнайно как докато умре и след това пак лети в кошчето. Незавидна съдба за това красиво и благородно стайно растение, нали?

Ако забележите някакви симптоми на заболяване, това не означава, че орхидеята непременно има някакво инфекциозно заболяване. Тя може да изпадне в това състояние, а често наистина е така, поради неправилно отглеждане и грижи за нея.

Грижете се правилно за вашето цвете и то ще ви зарадва с прекрасни цветове.