НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Орхидеята ви ще умре заради тези грешки. Никога не правете това!

Орхидеята ви ще умре заради тези грешки. Никога не правете това!

0
Орхидеята ви ще умре заради тези грешки. Никога не правете това!
Орхидеята ви ще умре заради тези грешки. Никога не правете това!

Орхидеята, която сте си купили, започва да изсъхва и листата й постепенно падат! Може би причината за това са грешки в грижите за орхидеята.

Орхидеята е много капризно и трудно за отглеждане цвете, но красотата и изяществото му го прави едно от най-желаните растения. Ако не се грижите правилно за нея – тя скоро ще започне да вехне. Научете, какво не бива да се прави с орхидеята.

Грешки в грижите за орхидеите в домашни условия възникнат, най-вече от незнание.

Грешки при отглеждане на орхидеи

. Ако в саксията със специална почва-субстрат за орхидеи няма достатъчно хранителни вещества и корените не успяват да се подхранят, разпределението на тези вещества става за сметка на по-долните листа. Техният запас от храна се предава нагоре и това води до омекване на листата на орхидеите. Необходимо е да се смени съдържанието на саксията, а именно специалната почва-субстрат за орхидеи.

. Прегряването е вредно за растението. В горещите следобеди, под пряката слънчева светлина, дори засенчения прозорец загрява силно. Тогава влагата от листата се изпарява бързо. Субстрата също се загрява и в саксията започва изпарение. Корените получават малко влага, но и се охлаждат, тъй като топлината на субстрата се губи чрез изпаряване. Добре е да приберете растението по-навътре в стаята за 2-3 часа, така че
температурата на листата и корените постепенно да се изравни. По-късно напръскайте растението с вода, избършете листата с влажна кърпа или леко го полейте с душа.

. Понякога листата на орхидеята повяхват през зимата. Как да го предотвратим? Наличието на течение при минусови температури води до замръзване на листата и те се отпускат като парцал. Ако през зимата растението стои на прозореца е възможно да се получи измръзване, като то не се лекува. Листата се изрязват, за да не започне процес на гниене. Пресаждане на увреденото цвете не е необходимо.

. Какво да направите, ако листата на орхидеята са се набръчкали поради недостатъчно поливане? Няма определен времеви интервал, след който субстрата на орхидеята да е нужно да се полива. Това зависи от температурата на въздуха и сухотата в помещението. На слънце, по пладне и в дъждовно време се променя нуждата на корените на орхидеята от влага. Просто е нужно да се полива субстрата, когато е изсъхнал. Затова, всеки път преди поливане, се уверете, че почвата е суха. Ако тя е поизсъхнала, просто полейте растението с вода, в която сте добавили янтарна киселина.

. За цветето може да се съди от състоянието на кореновата му система. Ако корените са зелени или светли със сребрист блясък – те са здрави. Появата на кафяви петна говори за гниене. Какво да се прави, ако орхидеята вехне, но седи здраво в саксията? Възможно е това да е сигнал, че тя не получава достатъчно кислород и е поставена в плътен субстрат. Ако растението доста дълго време не е пресаждано, по корите и по парчетата на повърхността се развиват водорасли, микроорганизми, кората се изхабява и порите между частиците стават по-малки. В този случай корените не разполагат с достатъчно храна и листата изсъхват. Същото нещо се случва, ако използвате прекомерни дози торове. И в двата случая е необходимо да се смени субстрата, докато кореновата система на орхидеята е още здрава.

Вижте ощеСтайни растения, които са подходящи за всекидневната

Грешката, която допускат начинаещите, е виждайки пожълтяване или изтощаване на листата, те в паниката си да търсят информация за страшна болест. И най-странното е, че наистина намират!

В резултат на това бедното цвете просто веднага излита в кошчето (с диагноза “мега-опасен вирус”) или се “лекува” незнайно как докато умре и след това пак лети в кошчето. Незавидна съдба за това красиво и благородно стайно растение, нали?

Ако забележите някакви симптоми на заболяване, това не означава, че орхидеята непременно има някакво инфекциозно заболяване. Тя може да изпадне в това състояние, а често наистина е така, поради неправилно отглеждане и грижи за нея.

Грижете се правилно за вашето цвете и то ще ви зарадва с прекрасни цветове.